V kauze Kuciak vyšetrovateľ uzavrel spis

Vyšetrovanie úkladnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa skončilo. Vyšetrovateľ dal obhajobe lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa so spisom. "Vyšetrovateľ je procesne samostatný. Disponujeme informáciou, že prebieha oboznamovanie sa s výsledkami vyšetrovania," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

23.09.2019 14:12 , aktualizované: 17:42
debata (98)

„Prípad postupuje podľa pripraveného scenára s cieľom prispieť k politickej aréne predvolebného súboja. Vyšetrovanie je však sprevádzané procesnými chybami a dôkazná núdza vyšetrovateľa je dnes očividná,“ reagoval Marek Para, obhajca jedného z pätice obvinených Mariana Kočnera.

„My sme dostali ako poškodení termín tento týždeň na preštudovanie spisu. Predbežne od stredy do piatka budeme študovať spis na NAKA v Nitre. Registrujem, že následne bude mať obhajoba termín na preštudovanie spisu. To je v súlade so zámerom prokuratúry nežiadať o ďalšie predĺženie väzby, ale podať obžalobu ešte v tejto predĺženej lehote väzby. Vychádza to niekedy na koniec októbra, keď už lehota väzby je predĺžená do konca novembra,“ povedal právny zástupca Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic.

Podnikateľa Kočnera obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica, 8. marca tohto roka. Kuciakovu likvidáciu si mal Kočner objednať pre jeho novinársku prácu. Proti obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú prokuratúra v apríli zamietla. Len nedávno ÚŠP opätovne zamietol Kočnerovu sťažnosť proti obvineniu. Podľa názoru obhajcu z uznesenia o zamietnutí vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu. Preto chce podať po druhý raz opravný prostriedok generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Z vykonania dvojnásobnej vraždy a z jej prípravy sú obvinení bývalý policajt Tomáš Szabó, bývalý vojak Miroslav Marček, podnikateľ Zoltán Andruskó a prekladateľka Alena Zsuzsová. Pôvodne sa polícia domnievala, že strelcom bol Szabó, v apríli sa však k streľbe nečakane priznal Marček.

Kočner bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove aj Banskej Bystrici. Najnovšie je vo väzbe v Nitre. Od leta minulého roka sa neúspešne snažil dva razy dostať z väzby na slobodu. Naposledy, 24. júna Kočner prostredníctvom svojho obhajcu vzal späť v poradí tretiu žiadosť o prepustenie z väzby.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Kušnírová