Kiska bez platu aj ochranky? Exprezident to rešpektuje, ale vidí aj pokrytectvo

Ak sa líder Za ľudí Andrej Kiska stane po parlamentných voľbách poslancom alebo ministrom, stratí výhody exprezidenta. Odobratie platu a ochranky, čo prináleží podľa zákona všetkým prezidentom po skončení výkonu funkcie, navrhujú poslanci vládnej koalície. Nový zákon by mal platiť od budúceho roku.

09.10.2019 06:00
debata (356)

VIDEO: Prečo zostane Kiska bez platu a ochranky? Prečo to neodmieta ani opozícia? Pozrite si video TV Pravda, kde odobratie výhod exprezidentovi komentujú Tibor Bernaťák (SNS), Róbert Madej (Smer) a Ondrej Dostál (SaS).

Video

Autorom novely je poslanec Peter Kresák, a zmenu odôvodňuje platnou úpravou, ktorá nepočíta so situáciou, že bývalý prezident vstúpi do aktívnej politiky. „Cieľom je zabezpečiť rovnosť v politickej súťaži,“ povedal pre TV Pravda Róbert Madej (Smer). „V politike mi nikdy nešlo o žiadne peniaze ani výhody, rozdal som celý prezidentský plat 300-tisíc eur rodinám v núdzi. Ak by som dostával plat za výkon ústavnej funkcie, peniaze by som opäť rozdal. Pre zaujímavosť vo vláde je človek, ktorý má dva platy – výsluhový dôchodok a plat ministra, ale koalícia to zákonom nerieši. Tu sa ukazuje jej pokrytectvo. Peniaze samozrejme pánovi ministrovi doprajem,“ reagoval pre denník Pravda na iniciatívu koalície Andrej Kiska.

© Autorské práva vyhradené

356 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Smer #Andrej Kiska #parlamentné voľby 2020