Kočner mal varovať Trnku, že ho pre nahrávku Gorily zabijú

Archívy väzobne stíhaného Mariana Kočnera opäť vyvolali búrku nielen na politickej scéne. Z nahrávky, ktorá unikla do médií, vyplýva, že bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka mal vydierať šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka s nahrávkou z kauzy Gorila. Zvukový záznam zachytáva rozhovor medzi Trnkom a Kočnerom.

14.10.2019 09:04 , aktualizované: 19:03
debata (1032)

Časť údajne 70-minútového záznamu, ktorý mal vzniknúť v lete 2014, zverejnil Denník N. Kočner má v ňom Trnkovi vyčítať, že bol vydierať šéfa Penty s nahrávkou z kauzy Gorila. Kočner vysvetľuje, že predtým mal od Haščáka za Gorilu zinkasovať milión eur a sľúbil mu, že to bola jediná kópia. V Trnkovom trezore však zostala ďalšia. Keď Trnka skončil vo funkcii, mali ísť spolu s Oskárom Bereczkom, starostom obce Dolný Bar, a právnikom Lórantom Kósom ponúknuť nahrávku Haščákovi za päť alebo desať miliónov eur. Haščák mal Kočnera kontaktovať a oznámiť mu, že slúbený milión nedostane.

„Keby si bol za mnou prišiel a povedal, čo sa stalo, tak to z tých dvoch chu.ov, do p..i, vymlátim alebo ich, prisahám Bohu, nechám podrezať. Prečo si mi to nepovedal, ty k…t, že je problém? Sme ho mohli vyriešiť. Mohol byť dneska Kósa s guľou v hlave a Oskár takisto, ale Oskár bude. (…) Ich nechám padnúť, ich je…m, nech ich zabijú, ale tebe zachránim riť, tebe a tvojmu synovi,“ hovorí hlas podobný Kočnerovmu na nahrávke.

Podnikateľ nazýva Trnku priateľom a pripomína, že pre neho odkladá peniaze za viaceré obchody. Spomenul tiež voľbu generálneho prokurátora v roku 2011, kde sa mali v prospech Trnkovho zvolenia kupovať hlasy poslancov Národnej rady. Trnkovi na zvolenie chýbal jediný hlas. Podľa Kočnerových vyjadrení na nahrávke mali spolu s Haščákom dať na úplatky obaja po milióen eur.

Kauza Gorila

Spis SIS známy ako Gorila spoznala verejnosť v decembri 2011. Vzniknúť mal ešte v roku 2006 a obsahoval prepisy odpočúvaní z konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. V spise sa píše o rozsiahlej korupcii pri privazitácii za druhej Dzurindovej vlády, o systéme legalizácie provízií, kupovaní poslancov Národnej rady a tiež o prepojení politikov a vysokých predstaviteľov štátnej správy na finančnú skupinu Penta. Po zverejnení na internete spôsobili tieto informácie dovtedy nevídané pouličné protesty. Na vyšetrenie kauzy bol zostavený špeciálny tím policajtov.

Trnka je stále prokurátor. Nahrávku jeho rozhovoru s Marianom Kočnerom má od novembra 2018 polícia. Dostala už aj znalecký posudok, ktorý hovorí, že hlasy na nahrávke naozaj patria Trnkovi a Kočnerovi a že nejde o zmanipulovaný alebo upravený rozhovor. Vo veci zatiaľ voči nikomu nebolo vznesené obvinenie. Polícia hovorí, že prípad vyšetruje, ale viac povedať nemôže.

Vybraté z nahrávky

  • Kočner: Len pravda ťa zachráni a možno zachráni ešte teda aj tvojho syna, ktorý si to takisto odserie. Lebo si to odserieš ty, prehráš súd, odj..ú ťa, pôjdeš do basy a tvojmu synovi zničia život. Tak rozprávaj a prestaň ma klamať, lebo keď ma budeš klamať, tak uvidíš, čo potom spravím s tebou.
  • Kočner: Prečo ste išli vydierať toho Haščáka? Čo si od toho očakával, čo si od toho chcel? Do p..e, vieš, že je to môj kamarát. Vieš k…a, že je to človek, ktorý okrem iného pomáhal, do p..e, a kupoval poslancov, keď si sa mal stať generálnym prokurátorom. Bohužiaľ, nám jeden chýbal, ale aj on bol ten, ktorý na to zložil peniaze a dal tam za teba milión euro. Presne tak isto ako som milión euro za to dal ja. Že tam chýbal jeden hlas, do p..e, za to ja nemôžem, lebo to ty si vybavoval SDKÚ a v SDKÚ nedali ani jeden hlas. A ešte raz, povedz mi pravdu. Kedy ste to vymysleli? A prečo ste to urobili? Dôvod mi povedz, jediný dôvod.
  • Kočner: Zabijú ťa.
  • Trnka: Viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy.
  • Kočner: Zabijú ťa, ale odserie si to aj tvoj syn, ty k…t. Hovorím ti, prestaň klamať a nehádž to na nich.
  • Trnka: Ale ja to na nich nehádžem, do p…e. Takto to bolo. A potom s tým vyliezli, že čo tam je, dobre, tak ja som nevedel, že budú robiť túto šaškáreň, lebo ja som im vravel: j…e na to, dobre, majte to v p..i, nechajte to tak. Prosil som ich, nechajte to tak.
  • Kočner: Prečo si mi to nepovedal, ty k…t, že je problém? Sme to mohli vyriešiť. Mohol byť dneska Kósa s guľou v hlave a Oskar takisto, ale oni budú, ten Oskar bude.
  • Kočner: Mňa to stálo jeden milión euro. Jeden milión euro mi Slávo Haščák strhol z jedného kšeftu, ktorý sme spolu zarobili. Z toho mi zobral jeden milión eur.
  • Kočner: Mám sa s ním zajtra stretnúť, hej? On je presvedčený o tom, že ja som ťa kryl a ty veľmi dobre vieš, že to nie je pravda, do p..i. A ja sa proste chcem očistiť. Ty si nikdy nevedel, lebo som ti to nepovedal a nevidel som dôvod, aby som ti to povedal, pretože peniaze, ktoré som za Gorilu dostal, sú stále u mňa. Sú stále u mňa za všetky tie veci, ktoré sme urobili pre Sláva. A ja som originál, ktorý som mal, Slávovi odovzdal pred trištvrte rokom alebo pred rokom. Povedal som mu, že okej, je to tvoje, ja to nechcem.
  • Kočner: Som teraz mínus 15 miliónov korún, pretože mňa Gorila stála 15 miliónov, a teda dal mi za ňu milión eur, ktoré mi dnes vlastne zobral, lebo mi ich nevyplatil ešte. Za 5 miliónov som to kúpil a povedal som, že keď raz to speňažím, tak tým chlapcom dám ešte z toho, čo som zarobil. Ja som im to dal, ale tie peniaze som od Sláva nedostal. A vieš prečo? Lebo som k…t a mal som si ich zobrať už minulý rok. A váhal som, že nech ich nechá u seba, že však, keď bude nejaký biznis, tak ich do toho biznisu strčíme. Pred dvoma mesiacmi sme sa dohodli, že mi ich pošle niekam a stopol ich. On mi ešte nepovedal, že to je za to.
  • Kočner: No vyriešil to tak, že mi zobral milión eur a ja mám v ich banke urobené nejaké úložky a nejaké penťácke zmenky a chcem ti povedať jednu vec: Je možné, že prídem o celý majetok, vieš?
  • Kočner: Prečo si mi to nepovedal? Ešte raz: Prečo si mi to nepovedal?
  • Trnka: A čo som ti mal povedať? Bojím sa? Alebo čo?
  • Kočner: Nie, že ideš dávať Gorilu k notárovi do Maďarska. Ešte raz, materiál bol môj, ja som ho kúpil, za to čo sme pomohli Slavovi.
  • Kočner: Ešte raz, keď to nikdy nikde nevylezie, tvoj syn bude bývať v byte, ktorý som ti sľúbil, ale nebude ho mať prepísaný na seba.
Zdroj: prepis zverejnený Denníkom N

Trnka mohol byť zbavený mlčanlivosti oveľa skôr, hovorí prokuratúra

Trnka mohol byť zbavený mlčanlivosti oveľa skôr, hovorí stanovisko Generálnej prokuratúry (GP) SR v reakcii na tvrdenia polície, ktorá sa vyjadrila, že nemohla doteraz vypočuť dôležitého svedka kvôli mlčanlivosti. TASR o tom informovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Podľa stanoviska prokuratúry bola žiadosť vyšetrovateľa o zbavenie mlčanlivosti doručená na GP 1. augusta tohto roku. Tá však podľa prokuratúry neobsahovala potrebné náležitosti, a tak bol vyšetrovateľ dvakrát požiadaný o doplnenie žiadosti. Tú doplnil 20. augusta a doručil na prokuratúru.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tejto žiadosti vyhovel 30. septembra a rozhodnutie doručil vyšetrovateľovi 1. októbra.

Prokuratúra však v stanovisku uviedla, že v rovnakom období rozhodovala o ďalších troch žiadostiach na zbavenie mlčanlivosti Dobroslava Trnku, čomu Jaromír Čižnár doposiaľ zakaždým vyhovel.

„V prípade, že by už prvá žiadosť obsahovala všetky potrebné náležitosti, mohol byť prokurátor D. T. zbavený mlčanlivosti oveľa skôr,“ uvádza stanovisko prokuratúry a dopĺňa, že situáciu komplikuje fakt, že sú vo veci políciou vedené štyri samostatné konania, aj keď podľa prokuratúry je možné viesť iba jedno.

„Generálny prokurátor tak v priemere každý týždeň rozhodoval o jednej žiadosti na zbavenie mlčanlivosti D. T., preto nemožno hovoriť o prieťahoch zo strany GP SR,“ dopĺňa prokuratúra.

Prokuratúra na záver stanoviska doplnila, že v inkriminovanom čase rozhodovala aj o žiadostiach policajtov na zbavenie mlčanlivosti iných prokurátorov.

Polícia v pondelok uviedla, že v trestnej veci zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu prijímania úplatku sú naďalej vykonávané procesné úkony. „Vyšetrovateľ NAKA nemohol doteraz vypočuť dôležitého svedka, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. Minulý týždeň však už prijal súhlas z GP SR na zbavenie mlčanlivosti, v blízkej dobe bude zainteresovaná osoba vypočutá,“ uviedla polícia. Podotkla zároveň, že nahrávka medzi Trnkom a Marianom Kočnerom bola odoslaná na expertízne skúmanie.

Haščák sa dištancuje

Haščák sa od všetkých domnelých aktivít, s ktorými má byť na základe zverejnenej komunikácie spájaný, dištancuje. Vyplýva to z oficiálneho stanoviska Penty.

Haščáka podľa stanoviska nikto nikdy žiadnymi nahrávakmi nevydieral a nikdy sa on, ani jemu blízke osoby, nepodieľali na kupovaní daných nahrávok. „To, že Denník N si dovoľuje bez akýchkoľvek dôkazov, interpretovať tvrdenia Kočnera v nahrávke ako fakty a skutky a zároveň ich prepájať s trestným činom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, považujeme taktiež za šírenie konšpiračných teórií a za absolútne neprimeranú interpretáciu skutočností, ktoré z tejto nahrávky vyplývajú,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Šéf Penty mal už písomne kontaktovať vyšetrovateľa a aj dozorujúceho prokurátora, ktorému mal vyjadriť svoje stanovisko a ponúknu aj svedeckú výpoveď v prípade potreby.

Polícia nahrávku poslala na expertízne skúmanie

Medializovanú nahrávku medzi obvineným podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom polícia zaslala na expertízne skúmanie. Uvádza to na sociálnej sieti Policajný zbor SR.

„V trestnej veci zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu prijímania úplatku sú naďalej vykonávané procesné úkony. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry nemohol doteraz vypočuť dôležitého svedka, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. Minulý týždeň však už prijal súhlas z Generálnej prokuratúry SR na zbavenie mlčanlivosti, v blízkej dobe bude zainteresovaná osoba vypočutá," uvádza polícia s tým, že bližšie informácie zatiaľ nie je možné poskytnúť.

Agentúrnu správu sme doplnili o autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Trnka #kauza Gorila #Marian Kočner #Jaroslav Haščák