Kollár: V nahrávke Kočnera s Trnkom je všetko pravda

Boris Kollár (Sme rodina) dostal novinársku otázku, čo si myslí o nahrávke a pravdivosti tvrdení Kočnera, keďže sa s Kočnerom pozná. Kollár povedal, že pravda je všetko.

14.10.2019 11:38 , aktualizované: 15.10.2019 13:09
debata (63)

Podobne ako Kollár sa nevyjadril žiaden z iných vrcholových politikov. Väčšina politikov spochybňuje tvrdenia Kočnera s tým, že mal tendenciu sa chváliť. Kollár čelí roky kritike, že mal v minulosti kontakty s mafiou.

VIDEO: Dal by Kollár ruku do ohňa za pravdivosť toho, čo povedal Kočner Trnkovi aj o Haščákovi? Pozrite si, čo na to povedal Kollár, ktorý sa s Kočnerom pozná.

Video

Prezidentka verí, že informácie z nahrávky nezostanú bez reakcie orgánov

Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že informácie z nahrávky medzi Kočnerom a Trnkom nezostanú bez rýchlej a jednoznačnej reakcie kompetentných orgánov. Podľa nej všetci potrebujú veriť tomu, že takto to už na Slovensku fungovať nebude.

„Generálny prokurátor má byť najvyšší ochranca zákonnosti. Zverejnená nahrávka ukazuje, ako bola táto kontrola zákonnosti podriadená ľudom podozrivým zo spáchania zločinov,“ uviedla prezidentka. Doplnila, že sa zároveň ukazuje, ako bývalý najvyšší predstaviteľ Generálnej prokuratúry nebol v službe spravodlivosti, „ale spravodlivosť bola slúžkou záujmov skupiny ľudí“.

„Žiaľ, potvrdzujú sa najhoršie predstavy a indície o fungovaní právneho štátu v nedávnej minulosti,“ poznamenala prezidentka.

Danko: Komunikáciu treba preveriť

Orgány činné v trestnom konaní by mali bezodkladne preveriť autenticitu a pravdivosť informácií z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. V reakcii na medializované informácie to povedal predseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko.

„V takýchto situáciách je dôležité, aby bezodkladne konali orgány činné v trestnom konaní, aby bezodkladne preverili autenticitu týchto vyhlásení a pravdivosť informácií,“ povedal Danko s tým, že dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. Považuje to však za závažné skutočnosti, ktoré nemôžu ostať bez povšimnutia.

Zdôraznil, že otázku voľby generálneho prokurátora vníma citlivo a považuje to za významný proces. Súvislosti voľby šéfa prokurátora a kupovania hlasov poslancov za bývalej vlády by mal podľa jeho slov ako prvý vysvetliť predseda SaS Richard Sulík, ktorý bol vtedajším predsedom parlamentu.

Fico: Gorila je obludná kauza druhej Dzurindovej vlády

Gorila je obludná kauza druhej Dzurindovej vlády, reagoval predseda Smeru a bývalý premiér Robert Fico. „Tí, čo, by mali najviac mlčať a chodiť od hanby po kanáloch, robia vyhlásenia, ktorými sa vlastnú kauzu snažia za každú cenu hodiť na Smer. Je tragikomické pozerať sa na gorilie mláďa Beblavého, ktorý ako štátny tajomník Dzurindovej vlády kryl všetky špinavosti SDKÚ,“ povedal Fico. Za neuveriteľné označil sledovať Sulíka, ktorý s Kočnerom ako predseda parlamentu dohadoval voľbu generálneho prokurátora Trnku. „Spôsobom sebe vlastným, teda pokryteckým, sa pridala aj strana Daňového podvodníka pána Kisku, ktorej hlavný expert na zdravotníctvo je, dobre počúvajte, manažér Penty,“ povedal Fico. Tvrdí, že keby média riadne fungovali, títo politici by sa potili na tlačových besedách od nervozity. Zdôraznil, že Smer nemá s Gorilou nič spoločné.

Saková: To, či Trnka odíde z prokuratúry, je na jeho svedomí

To, či bývalý generálny prokurátor Trnka odíde z prokuratúry, je na jeho vedomí a svedomí. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) v reakcii na zverejnenú nahrávku. „Poviem pravdu, že nemám na to slov,“ reagovala na otázku, ako vníma zverejnenú komunikáciu. Dodala, že nemá žiadne informácie o zanedbaní povinností zo strany polície.

V súvislosti s tým, že Trnka ešte nebol vypočutý pre kauzu Gorila, si podľa svojich slov vyžiadala aj stanovisko od polície. Tá jej mala vysvetliť, že odkedy mali nahrávku k dispozícii, nebol Trnka zbavený mlčanlivosti. Konanie súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára komentovala tým, že mal asi dôvody na to, prečo Trnku nezbavil mlčanlivosti skôr.

Gál: Náznaky o vzťahu Kočnera a Trnku existovali. Rozsah všetkých prekvapil

O určitom vzťahu Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Trnkom sa vedelo. Rozsah však všetkých prekvapil a teraz je to už v rukách polície. Uviedol to v reakcii dnes po rokovaní vlády minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

„Zákulisné informácie o tom, že majú nadštandardný vzťah, tu boli. Je to teraz už na orgánoch činných v trestnom konaní, aby tieto informácie vyhodnotili a aktérov aj obvinili,“ tvrdil Gál.

Raši: Ak je nahrávka autentická, spomínané osoby by mali skončiť

Pokiaľ je nahrávka rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom autentická, mali by osoby, ktoré sa v nej vyskytli, skončiť vo verejnom živote. Pred rokovaním vlády to v pondelok vyhlásil vicepremiér pre investície a informatizáciu a podpredseda Smeru Richard Raši.

„Pokiaľ je tá nahrávka autentická, aj obsahovo, aj z hľadiska osôb, ktoré komunikovali, mala by znamenať pre kohokoľvek, kto sa v nej nachádza, absolútnu stopku vo verejnom, politickom živote, vo výkonnej, súdnej moci, v prokuratúre, polícii. Bez pardonu, stopku,“ povedal Raši novinárom.

Voľba generálneho prokurátora v Národnej rade (NR) SR v roku 2010 bola podľa Rašiho sprevádzaná pochybnosťami, no nechcel povedať, ako hlasoval. Minister hospodárstva a takisto podpredseda Smeru Peter Žiga novinárom povedal, že v tejto voľbe hlasoval za Trnku.

„Je to strašné, mám pocit, že sa tam rozprávajú o veciach, ktoré majú ďaleko od právneho štátu. Treba urobiť vážne zásahy v rámci toho, ako to fungovalo,“ reagoval Žiga na zverejnenú nahrávku.

Sulík vyzýva Kováčika, aby nariadil väzbu pre Trnku

Predseda SaS Richard Sulík vyzýva Kováčika, aby ihneď nariadil väzbu pre Trnku.

„Špeciálny prokurátor pán Kováčik má zo zákona možnosť nariadiť väzbu pre Dobroslava Trnku, vyzývam ho tak urobiť. Toto nemôže ostať bez povšimnutia,“ povedal Sulík na pondelkovej tlačovej konferencii.

Podľa šéfa SaS sa Trnka v priamom prenose priznal, že konal v rozpore zo zákonom, „že si nechal ukladať peniaze za to, že robil rozhodnutia, ktoré nikdy robiť nemal“.

„Vo fungujúcej krajine by najneskôr v týchto chvíľach zasahovalo zásahové komando a odviedli by Dobroslava Trnku v putách do cely predbežného zadržania,“ povedal Sulík s tým, že nerozumie, prečo sa tak nedeje a prečo sa tak nestalo za posledný mesiac.

Truban vyzýva na disciplinárne konanie, podľa Remišovej sa zrútil pilier demokracie

Čižnár by mal začať disciplinárne konanie voči Trnkovi. Na dnešnej tlačovej konferencii k tomu vyzval predseda Progresívneho Slovenska (PS) a líder koalície PS/Spolu Michal Truban. Podľa Veroniky Remišovej z politickej strany Za ľudí sme svedkami toho, ako sa rúca ďalší z pilierov štátu. Najprv to podľa nej bola polícia, potom súdnictvo a dnes je to prokuratúra, kde prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, sa snaží informácie predávať a speňažiť ich.

Podľa lídra strany Spolu-občianska demokracia Miroslava Beblavého je jadro problému v tom, že dnes na Slovensku určité skupiny ľudí ovládajú veľké časti štátneho aparátu a využívajú to na to, aby si kúpili beztrestnosť a robili vlastný biznis.

Predseda Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) Alojz Hlina uviedol, že zverejnená komunikácia vytvára desivý obraz o Slovensku a ide o zlyhanie celého systému. „Jankovská je stále sudkyňa, Trnka je stále prokurátor, Harabin je stále sudca. Všetkým týmto ľuďom platí štát vysoké platy z daní daňových poplatníkov. Ako je vôbec možné, že sme takíto bezmocní, že sme nútení sa bezmocne pozerať na takúto devastáciu štátu, na takúto aroganciu? Kam až zájde falošná kolegialita sudcov a prokurátorov? Dokedy budú chcieť týchto ľudí chrániť?“ zamýšľa sa líder KDH v stanovisku, ktoré zaslal hovorca strany Stano Župa.

Matovič: Premiér by mal začať konať ohľadom zverejnenej nahrávky

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič si myslí, že premiér Pellegrini by mal začať konať. Matovič chce tiež vedieť vysvetlenie od súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, čo robil deväť mesiacov, keď vedel o tejto nahrávke a nevzniesol voči Trnkovi obvinenie.

„Premiér by mal začať konať, keď sa nevie očistiť prokuratúra sama. V takejto kritickej situácii, v akej sa nachádzame, by mal konať. On je však skrytý a hovorí, že toto si musí vysporiadať prokuratúra medzi sebou. Zrejme niekde zlyháva systém,“ povedal Matovič. Ak by premiér prišiel so zmenou zákona ohľadom prokuratúry, OĽaNO ju podporí.

Chce tiež vedieť, prečo Čižnár neurobil nič, ak od januára vedel o nahrávke a prečo Trnku nezbavil mlčanlivosti. „Čižnár sa správa ako spolupáchateľ. Namiesto toho, aby spravil očistný proces v prokuratúre, bráni vyšetrovaniu a bráni tomu, aby mohol Trnka v tejto veci vypovedať,“ uviedol líder hnutia. Myslí si tiež, že súčasný generálny prokurátor sa správa ako sluha mafie a kryje ju. Zároveň OĽaNO vyzýva všetky opozičné parlamentné aj mimoparlamentné strany, aby sa stretli a predstavili spoločný plán, ako očistiť políciu, prokuratúru a súdy.

Hlasy kúpených poslancov vo voľbe generálneho prokurátora v roku 2010 by podľa Matoviča mohli byť z radov poslancov za MostHíd. Myslím si, že to nebol nikto z KDH, určite nie z SaS, a som presvedčený, že to nebol ani nikto z SDKÚ. Šesť poslancov strany MostHíd vrátane Bélu Bugára pri hlasovaní najprv púšťali všetkých pred seba a išli hlasovať ako poslední. Následne skladali hlasovacie lístky, povedal tiež Matovič na tlačovej konferencii.

Chce vedieť či dva milióny eur, ktoré šli na kupovanie poslancov, skončili na účte týchto ľudí. Dohoda vtedajšej koalície bola taká, že si odfotia hlasovacie lístky, a ak by vznikol nejaký problém, tak si ich navzájom ukážu. „Bugár a Sólymos vtedy povedali, že oni fotografie majú a v klube si to skontrolujú. Nikomu inému ich neboli ochotní ukázať,“ tvrdí Matovič.

Most-Híd: Trnka by mal odstúpiť z funkcie prokurátora

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka by mal podľa vládnej strany Most-Híd odstúpiť z funkcie prokurátora. Uviedla to hovorkyňa strany Klára Debnár. „Je nepredstaviteľné, aby po zverejnení nahrávky jeho údajnej komunikácie s Marianom Kočnerom s takým závažným obsahom sedel počas vyšetrovania v kresle prokurátora,“ reagoval Most-Híd na osobu Trnku prostredníctvom hovorkyne.

Podnikateľ Kočner podľa Mosta-Híd svoje „nehoráznosti“ a nezákonné aktivity dokázal uplatňovať pre osobné zlyhania ľudí na rôznych úrovniach. „Súdy a orgány činné v trestnom konaní musia byť čím skôr očistené od týchto ľudí. A čo je z pohľadu budúcnosti najdôležitejšie, v prípade dokázania ich viny čím skôr aj potrestaní,“ skonštatovala Debnár.

Sólymos: Poslanci za Most-Híd neboli pri voľbe generálneho prokurátora kúpení

Poslanci za Most-Híd neboli pri voľbe generálneho prokurátora v Národnej rade SR v roku 2010 „kúpení“. Pred rokovaním vlády to v pondelok vyhlásil podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

„Absolútne to viem vylúčiť, že by poslanci Mosta-Híd boli kúpení. Je to nezmysel, je to zase pravdepodobne hra pána Matoviča pred voľbami,“ reagoval minister pred novinármi. Líder OĽaNO Igor Matovič poslancov strany označil za kúpených.

V súvislosti s tým, že pri voľbe sa fotili hlasovacie lístky, Sólymos uviedol, že lístky ukazovali v klube Mosta-Híd. „Bola to úplne neštandardná vec, už by som to nikdy neurobil, ale vtedy bola taká doba,“ reagoval s tým, že voľba bola dosť zamotaná. „Ale to, že by nejakí poslanci Mosta-Híd takýmto spôsobom hlasovali, to vylučujem. My sme mali svojho kandidáta,“ doplnil.

Sme rodina žiada dôkladné vyšetrenie

Ak majú mať opäť ľudia dôveru v štát, musí sa dôkladne vyšetriť nahrávka rozhovoru medzi prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Povedal to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Kollár pripomína, že v minulosti bola zverejnená nahrávka s hlasom podobným expremiérovi Robertovi Ficovi (Smer) a táto kauza bola „zametená pod koberec“. „Tým, že sme vtedy nič neurobili, že sa to nevyšetrilo, tak to dovolilo tej chobotnici bujnieť, narástli jej ďalšie chápadlá a vznikol tu takmer mafiánsky štát,“ uviedol.

Parlamentná strana Sme rodina sa chce pripojiť k opozícii, a chce tiež koordinovať postup v brannobezpeč­nostnom výbore.

Drucker vyzýva premiéra a prezidentku na zvolanie Bezpečnostnej rady

Zakladateľ mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker vyzýva premiéra a prezidentku na zvolanie Bezpečnostnej rady (BR) SR. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Martina Šoltésová.

„Po tom, ako sa občania mali možnosť dozvedieť o prehnitosti slovenského súdnictva, vychádza postupne na povrch, že podobne skorumpovaná bola aj časť prokuratúry pod vedením vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku,“ komentoval.

Situácia je podľa Druckera natoľko vážna, že predstavuje ohrozenie podstaty fungovania demokracie na Slovensku. „Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) musí okamžite zvolať Bezpečnostnú radu a prijať všetky nevyhnutné opatrenia, aby zamedzil strate dôvery občanov v spravodlivosť a fungujúci štát,“ vyhlásil. Za nevyhnutné považuje tiež dostať všetkých skorumpovaných prokurátorov mimo služby.

V prípade, že premiér nebude ochotný „urýchlene a rázne konať“, vyzýva k zvolaniu BR a podniknutiu nevyhnutných krokov prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

Drucker tiež upozornil, že hoci majú všetky relevantné orgány nahrávku Trnku s Marianom Kočnerom viac než rok, doteraz sa nič neudialo. „V civilizovanej krajine by takýto prokurátor bol už dávno postavený mimo služby a sedel vo vyšetrovacej väzbe,“ hovorí.

Za slušné Slovensko: Čižnár by mal podať podnet na disciplinárne konanie

Čižnár by mal podať podnet na disciplinárne konanie voči svojmu predchodcovi Trnkovi. Uvádza to v reakcii iniciatívy Za slušné Slovensko.

Podľa nej Trnka v období, kedy viedol generálnu prokuratúru namiesto toho, aby zabezpečoval poriadne prešetrenie všetkých káuz a prípadov, si otváral šampanské s Marianom Kočnerom. Podľa Nadácie Zastavme korupciu by zodpovednosť mal vyvodiť sám Trnka a vzhľadom na medializované informácie by sa mal okamžite vzdať funkcie prokurátora.

„Aj doteraz bolo mnoho dôvodov a podozrení na to, že Trnka nikdy nemal byť generálnym prokurátorom a nemá na prokuratúre čo robiť. Po informáciách, ktoré boli ráno uverejnené v Denníku N, je asi každému jasné, že dnešný deň musí začať proces, aby nielenže z generálnej prokuratúry odišiel, ale aj bol začatý proces proti nemu," uvádza iniciatíva Za slušné Slovensko na svojej facebookovej stránke. Dodáva, že Trnku je potrebné „raz a navždy odstaviť od toho, aby mohol ovplyvňovať spravodlivosť".

Podľa Nadácie Zastavme korupciu by sa mal Trnka okamžite vzdať funkcie prokurátora. „Trnka pôsobí na odbore, kde by mal kontrolovať spisy a činnosť ostatných prokurátorov. Nadácia Zastavme korupciu chystá analýzu prokuratúry a v rámci nej sa rozprávala s mnohými prokurátormi z celého Slovenska. Viacerí z nich sa vyjadrili, že považujú za hanbu, keď v systéme pôsobia ľudia spájaní s Marianom K. a dokonca majú právomoci kontrolovať čestných prokurátorov, prípadne im vydávať pokyny," uvádza nadácia.

Marian Kočner mal varovať bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje. S informáciou prišiel Denník N, ktorému sa podarilo získať 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom Kočnerom.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Marian Kočner #Dobroslav Trnka #spis Gorila #Za slušné Slovensko