Sudkyňa Haitová, ktorej NAKA odobrala telefón, vypovedala v Súdnej rade

Sudkyňa Krajského súdu Bratislava Andrea Haitová prišla vypovedať do Súdnej rady. Haitová je jedna zo sudkýň, ktorým zobrala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v auguste telefón v súvislosti s údajnou korupciou. Nikto zo sudcov doposiaľ nebol obvinený. Informovala o tom predsedníčka päťčlennej komisie Súdnej rady Marcela Kosová.

14.10.2019 13:39
súdna rada, súdy, kancelária Foto:
Súdna rada Slovenskej republiky. Ilustračná foto.
debata (10)

Video: Predsedníčka päťčlennej komisie Súdnej rady Marcela Kosová informovala, že sudkyňa Andrea Haitová poskytla listinné materiály a dodala, že po tom, ako bude mať komisia k dispozícii všetky materiály, sa opäť stretne a rozhodne o odporúčaní pre Súdnu radu.

Video

Na neverejnom zasadnutí podľa Kosovej odprezentovala Haitová svoj názor na medializované informácie o údajnej komunikácii Mariana Kočnera a zásah polície, počas ktorého vydala v auguste telefón policajtom z NAKA.

„Nejaké informácie sme dostali od Úradu špeciálnej prokuratúry s tým, že aj pani Haitová nám poskytla listinné materiály,“ uviedla Kosová a dodala, že po tom, ako bude mať komisia k dispozícii všetky materiály, sa opäť stretne a rozhodne o odporúčaní pre Súdnu radu.

Člen Súdnej rady Dušan Čimo tieto informácie potvrdil a doplnil, že Haitovej polícia pri zásahu uviedla, že je v pozícii svedkyne. Haitová bola jedinou sudkyňou, ktorá sa do Súdnej rady dostavila. Účasť nie je povinná. Haitová je tiež sestrou bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej.

Päťčlenná komisia zriadená z členov Súdnej rady pozvala na pondelkové neverejné zasadnutie sudcov, ktorým mali byť odobraté telefóny. NAKA tieto telefóny odobrala v súvislosti s vyšetrovaním trestných činov prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa, zasahovania do nezávislosti súdu a podplácania.

Z údajnej komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian Kočner a Pavol Rusko obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Marian Kočner #Monika Jankovská #NAKA #threema #Andrea Haitová