Pellegrini k nahrávke komunikácie Trnku a Kočnera: Vláda kauzu nezametie pod koberec

Obsah a prepis nahrávky bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a podnikateľa Mariana Kočnera oprávnene vyvolávajú podľa premiéra Petra Pellegriniho znechutenie. Dodal, že zverejnené vety a slová sú výpoveďou o falošnom presvedčení vybranej skupiny ľudí, že vlastnia spravodlivosť v tomto štáte.

14.10.2019 15:10
debata (233)

VIDEO: Pellegrini k nahrávke medzi Kočnerom a Trnkom: Padni komu padni

Video

Nikdy som nečakal, že raz budem čítať, ako sa bývalý generálny prokurátor a jeho dnes uväznený komplic bavili o miliónoch na úplatkoch, guľkách do hlavy pre nepohodlných svedkov či o firme, ktorá dnes ovláda médiá a formuje verejnú mienku, povedal Pellegrini.

Podľa premiéra je potrebné v mene očisty súdnictva a prokuratúry, aby osoby, na ktorých je tieň podozrenia opustili svoje funkcie a vyvodili zodpovednosť. „Spoločnosť oprávnene očakáva, že ľudia, ktorí dnes zastávajú svoje posty vo verejnej správe a sú podozriví z páchania trestnej činnosti vyvodia svoju osobnú zodpovednosť. Nebudeme zametať žiadne kauzy pod koberec. Platí aj v tomto prípade padni komu padni," dodal Pellegrini. Premiér tiež vyzval predstaviteľov súdnej moci či prokuratúry, aby v prípade potreby zmeny legislatívy predložili svoje požiadavky. Ak tak urobia, premiér prisľúbil, že vláda SR prijme zákony v skrátenom procese.

„Ak je potrebné zmeniť legislatívu, aby mohli kompetentní konať razantnejšie, v poriadku. Vláda je pripravená v tomto prípade pomôcť a schváliť zákony v skrátenom procese tak, aby čo najskôr vstúpili do platnosti," doplnil. Podľa Pellegriniho sa musí štát vysporiadať s ľuďmi, ktorí si myslia, že sú nad zákonom. „Ak sa Slovensko vedelo vysporiadať v deväťdesiatych rokoch minulého storočia s mafiánmi, ktorí vyzývavo chodili po uliciach, tak dnes sa musíme vysporiadať s ľudmi, ktorí si kupovali svoju beztrestnosť. Nikto nie je nad zákonom a spravodlivosť musí platiť pre všetkých rovnako," uzavrel.

Pellegrini pripomenul, že nahrávka Gorily pochádza z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu, ide o kauzy kupovania poslancov a privatizačných podvodov, v čom podľa premiéra niektorí stále pokračujú.

© Autorské práva vyhradené

233 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Marian Kočner #Dobroslav Trnka #Peter Pellegrini