Výsledok hádky neurochirurgov: dvaja lekári sú odvolaní, traja odchádzajú dobrovoľne

Generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislav Kužela ponúkol svoju funkciu. Urobil tak po medializácii prípadu 15-ročného chlapca s nádorom, o ktorého liečbu sa sporili dve štátne nemocnice. Kužela vyzval ľudí, aby sa rozhodli, akú chcú mať neurochirurgiu. Nesúhlasí s tým, že neurochirurg Juraj Šteňo by mal ako jediný patent na manažovanie detských pacientov s nádorom mozgu.

15.10.2019 10:00 , aktualizované: 18:25
debata (106)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda, v čom vidí Kužela vojnu, ktorú začal Šteňo.

Video

„Tu naozaj nejde o mňa, som lekár, ale som aj manažér. Som riaditeľ nemocnice a zodpovedám za jej chod a za jej stav. Zodpovedám za zdravie našich pacientov, našich detí. Ja toto naozaj nemôžem dopustiť. Ja sa na ten úpadok nechcem dívať. A keďže mi je to sväté, tak mi asi nič iné, ako ponúknuť svoju funkciu, neostane,” povedal generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

Hoci si váži kredit a odbornosť neurochirurga Šteňa, tvrdí, že boj na neurochirurgii začal práve on, odkedy sa prednostom Neurochirurgickej kliniky stal syn Juraja Šteňa, Andrej Šteňo. Chceli si podľa Kuželu neurochirurgiu privlastniť a nedať šancu iným lekárom. „Boj neurochirurgií sa nezačal pred dvoma mesiacmi. Ten príbeh sa začal v roku 2006,“ uviedol.

Podľa vedúceho lekára Neurocentra Bruna Rudinského dosiahol Šteňo „úplné dno, pretože si za rukojemníka berie deti a rodičov“. Zhoduje sa tiež s nesúhlasom Kuželu, že Šteňo má byť jediný neurochirurg na Slovensku, ktorý môže rozhodovať o osude detského pacienta. „Ak to tak má byť, tak moja medicínska, neurochirurgická profesionálna cesta končí. Ak to má byť takto, tak ja v tomto momente skladám funkciu vedúceho lekára detského Neurocentra,“ uviedol Rudinský.

Operatér v Neurocentre Robert Chrenko prišiel z Rakúska na Slovensko a podľa jeho slov sa začali rozbiehať operácie detí. On stál za prvou operáciou 15-ročného chlapca, ktorého prípad bol medializovaný. „Potom prišla jedna plačúca matka a slávny profesor, ktorý priamo rozprával o mojom údajnom pochybení pred všetkými médiami. Moje vysvetlenie v tomto mediálnom lynči úplne zaniklo,“ hovorí.

Je presvedčený, že svoju prácu odviedol perfektne, no napriek tomu došlo k jeho zdiskreditovaniu. „Chcem oznámiť, že dávam výpoveď a zvažujem svoj odchod zo Slovenska, z ktorého som bol takpovediac vyštvaný,“ skonštatoval Chrenko.

Všetci traja pripomínajú, že tu nejde o boj politickej strany, ani o boj štátu, ale ide o pacienta, pre ktorého chcú to najlepšie.

Kalavská žiada Kuželu, aby ostal pracovať na detskej neurochirurgii

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) žiada Ladislava Kuželu, aby naďalej pracoval na rozvoji detského neurocentra. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Kalavská zároveň žiada, aby sa Kužela pokúsil presvedčiť neurochirurga Roberta Chrenka a vedúceho lekára neurocentra Bruna Rudinského, aby zostali v detskom neurocentre a naďalej pomáhali zachraňovať životy detí. Oni tiež v utorok avizovali, že sa vzdajú svojich funkcií.

„Ministerka zdravotníctva robí všetko preto, aby zostalo funkčné detské neurocentrum a na základe dohody NÚDCH a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) detskí pacienti budú operovaní v detskom neurocentre a nebudú prevážaní do UNB. V prípade potreby odborníci z iných pracovísk budú detského pacienta operovať v detskom neurocentre, ktoré je na to špecializované,“ uviedla Eliášová.


VIDEO: Pozrite si vyjadrenie ministerky zdravotníctva, ktoré sprostredkovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Video

Vo funkcii končí aj Andrej Šteňo

Riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Renáta Vandriaková sa rozhodla odvolať prednostu Neurochirurgickej kliniky UNB Andreja Šteňa. Svoj krok odôvodňuje tým, že pri súčasnom vedení kliniky nemôže garantovať plnohodnotné zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.

„Musím preto prijať i radikálne opatrenia a kroky, ktoré smerujú k odvolaniu docenta Šteňa z vedúcej pozície prednostu kliniky, uviedla Vandriaková, kritizujúca spôsob komunikácie kliniky v posledných mesiacoch. Zdôrazňuje, že vedenie UNB urobí všetky potrebné a právne legitímne kroky k upokojeniu verejnosti, "ktorá bola poslednými udalosťami neoprávnene zneistená“, v tomto zmysle informovala aj ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD).

Vandriaková kritizuje i spôsob vedenia vnútornej komunikácie v rámci UNB, za sťažnosťami kliniky a vyvolávaním sporov s ostatnými pracoviskami UNB vidí snahu odvrátiť pozornosť od problémov, ktoré postupne pribúdali od nástupu Šteňa na pozíciu prednostu. Vandriaková pritom zdôraznila, že všetky záležitosti, na ktoré poukazovalo vedenie kliniky, vrátane prístrojového vybavenia, riešil manažment UNB nadštandardne, pripomenula, že do kliniky neurochirurgie na Kramároch bolo investovaných najviac finančných prostriedkov zo všetkých kliník v rámci UNB, viac ako 1 600 000 eur.

Kalavská na miesto odvolaného Juraja Šteňa vymenovala Kolejáka

Funkciu hlavného odborníka pre neurochirurgiu MZ SR bude po odvolaní Juraja Šteňa zastávať Kamil Koleják. V utorok ho vymenovala ministerka zdravotníctva Kalavská.

Koleják má na základe dohody s ministerkou do 100 dní priniesť audit neurochirurgie, vypracovať koncepciu neurochirurgie na Slovensku a zriadiť kolégium odborníkov. Kalavská si neželá, aby sa či už v neurochirurgii alebo v iných odbornostiach zdravotný stav pacienta preberal cez médiá.

„Ak niekto z odbornej spoločnosti neurochirurgov má pocit, alebo potrebu rozoberať po odbornej stránke zdravotný stav pacienta, na tento účel sa zriadi spomínané kolégium odborníkov, kde tieto témy môžu byť na odbornej úrovni prediskutované a netraumatizovať a nezneisťovať tak spoločnosť verejnými vyhláseniami,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku.

Ako lekári hodnotia najnovší vývoj

Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia

V tomto neporiadku chýba pevná ruka a rozhodnutie vedúceho pracovníka, teda ministerstva. Situácia bola nešťastne a zle zvládnutá zo strany ministerstva, kde rodičia chlapca boli za ministerkou už dávnejšie, než sa rozhodli predstúpiť pred kamery. Pani ministerka to mohla vyriešiť v tichosti, bez médií, bez stresovania spoločnosti, už dávno a nemuseli sme sa dostať do takejto trápnej situácie. Treba povedať, že pán Kužela má za sebou viac káuz, myslím si, že sa trocha bojí, čo sa ďalej odkryje, takže to môže byť z jeho strany skôr úniková reakcia. Skôr ma mrzí, že skúsený neurochirurg, ktorý prišiel z Rakúska, odchádza. Ak by systém fungoval normálne a rezort by zasiahol skôr, nemuseli sme znášať takéto následky. Pripomínam, že v sporných veciach rozhoduje hlavný ministerský odborník, či je to imunológ, alebo gastroenterológ. V prípade pochybností, ako pacienta riešiť, rozhoduje práve on. Tu sme boli svedkami absurdnej situácie, že hlavný odborník na neurochirurgiu profesor Šteňo povedal, ako sa má s pacientom postupovať, a pani ministerka ho odvolala, toto je čistý chaos. Problémy sú, ale ich obeťou sa nemal stať pacient, toto je následok absurdnej situácie.

Marián Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory

Veľmi nás mrzí, že odborné témy a zaujatie stanovísk k nim sa riešia cez médiá takýmto spôsobom. Situácia nemala dozrieť do tohto stavu. Možno aj súčasná atmosféra v zdravotníctve nahráva absolútne neštandardným postupom. Myslím si, že všetky strany majú určitý podiel na tom, kam sa to dostalo, a sme z toho smutní. Musíme spraviť všetko pre to, aby sa podobný scenár v budúcnosti nikdy viac neopakoval.

Peter Labaš, prednosta I. chirurgickej kliniky Lekárskej fakulty UK a UNB

Hanbím, že to dosiahlo takúto úroveň. Keď som bol dekanom Lekárskej fakulty UK, 30 percent študentov neodchádzalo do zahraničia pre nízke platy, ale pre pomery v zdravotníctve. Odchádzali pre to, že mladí ľudia, ako je aj doktor Chrenko, ktorý je špičkový, nemajú možnosť pracovať. Že sa dokáže niekto znížiť až na samé dno a využiť pacienta ako rukojemníka. To je hrozné, hanbím sa a je mi z toho zle. Nespochybňujem, že profesor Šteňo je odborník, ale treba sa zamyslieť, či bolo nutné takto klesnúť. Podľa mňa riaditeľ aj lekári spravili múdro, že sa rozhodli odísť. Detská chirurgia je nutnosť, pretože mozog dieťaťa je iný ako dospelého, aj množstvo a charakter tumorov sú odlišné. Ako chirurg postup NÚDCH úplne chápem. Niekedy sa jednoducho nedá spraviť v prvej fáze kompletná operácia. Lekári sa musia riadiť princípom, aby sme pacienta nepoškodili, preto je občas potrebné voliť aj dve, tri fázy. Ministerka mala zareagovať striktnejšie, bola asi príliš ľudská a empatická.

Spor medzi lekármi

V Národnom ústave detských chorôb operovali v lete nádor na mozgu 15-ročnému Lukášovi. Nepodarilo sa však vybrať celý nádor a bola potrebná reoperácia. Lukášovi rodičia chceli, aby ju vykonal neurochirurg Juraj Šteňo. On súhlasil, no operovať chcel v prostredí, na ktoré je zvyknutý – na Neurochirurgickej klinike Nemocnice akad. L. Dérera na Kramároch, ktorá spadá pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). A tu nastal problém. Vedenie detskej nemocnice nesúhlasilo s prevozom do druhej nemocnice, hoci je od tej detskej vzdialená iba necelých 200 metrov.

Problém napokon rozsekla až ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smer). Rodine dala na výber – chlapca mohli previezť do pražskej nemocnice v Motole, mohli ho nechať v detskej nemocnici alebo previezť tam, kam sami chcú, čiže k Šteňovi. Tak sa napokon aj stalo, elitný neurochirurg chlapca operoval minulú stredu. Zákrok trval takmer šesť hodín. „Priebeh vzhľadom na okolnosti bol uspokojivý a pacient bol prevezený do NÚDCH a k ďalšiemu sa budeme vyjadrovať až po stabilizácii zdravotného stavu,“ povedal po operácii Šteňo.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #NÚDCH #Andrea Kalavská #Andrej Šteňo