Trnka spochybnil autentickosť medializovanej nahrávky s Kočnerom

Bývalý generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka spochybnil autentickosť medializovanej nahrávky, v ktorej sa má spolu s Marianom Kočnerom zhovárať o kšeftovaní s nahrávkou z kauzy Gorila. "Bez problémov sa dá zmanipulovať niečo také," uviedol.

15.10.2019 10:40 , aktualizované: 21:24
Dobroslav Trnka Foto: ,
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka
debata (700)

Dobroslav Trnka to uviedol v rozhovore pre portál tvnoviny.sk. Odmieta tiež to, čo záznam naznačuje, teda napríklad to, že kšeftoval s nahrávkou. Tvrdí, že nikdy nič také nemal a už vôbec nie v trezore na pracovisku Generálnej prokuratúry.

Dôrazne poprel, že by sa pokúšal vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka. "To sa nikdy nestalo, oficiálne som ho videl raz v živote,“ uviedol pre televíziu. Trnka nepopiera, že sa s Kočnerom sporadicky stretával, no žiadny „biznis“ s ním nerobil.

Či bude reflektovať na výzvy verejnosti i politikov a postu prokurátora sa vzdá, oznámi v najbližších dňoch. „K tomu, ako budem postupovať, sa vyjadrím v najbližších dňoch,“ reagoval na margo medializovanej nahrávky s Marianom Kočnerom a výzvam na jeho osobu. Trnka, ktorý v súčasnosti pracuje na Organizačnom a kontrolnom orgáne Generálnej prokuratúry momentálne čerpá riadnu dovolenku.

Trnka po zverejnení komunikácie s obvineným a obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom naďalej trvá na svojom stanovisku, že v kauze nahrávky bude stále nápomocný príslušným orgánom. Výzvy ústavných činiteľov či Rady prokurátorov, aby zvážil dočasné prerušenie funkcie prokurátora Generálnej prokuratúry SR, podľa svojich slov plne akceptuje.

Vývoj kauzy

  • 16. október 2018 – nahrávka rozhovoru Kočnera a Trnku mala byť zaistená pri domovej prehliadke u Kočnera
  • 21. novembra 2018 – vyšetrovací tím vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zanalyzoval a prepísal nahrávku
  • 8. januára 2019 – dozoroví prokurátori predložili analýzu a prepis generálnemu prokurátorovi
  • 16. januára 2019 – generálny prokurátor vydal pokyn na preverenie všetkých podozrení, ktoré vyplývajú z nahrávky
  • 19. marca 2019 – vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku
  • 1. augusta 2019 – na Generálnu prokuratúru bola doručená žiadosť o zbavenie mlčanlivosti Trnku
  • 12. a 19. augusta 2019 – Generálna prokuratúra požiadala o doplnenie žiadosti
  • 20. augusta 2019 – doplnená žiadosť bola doručená na Generálnu prokuratúru, jej súčasťou bolo aj uznesenie o začatí trestného stíhania z 19. marca
  • 30. septembra 2019 – generálny prokurátor rozhodol o zbavení mlčanlivosti Dobroslava Trnku, rozhodnutie bolo doručené vyšetrovateľovi 1. októbra

(Podľa vyhlásenia generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára pre TASR)

Zasadne brannobezpečnostný výbor

Pre nahrávku rozhovoru Kočnera a Trnku bude zvolané dodatočné rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR spísali a podali návrh na utorkovom rokovaní výboru. Chcú vedieť, či mala polícia nahrávku k dispozícii a ako sa prípad vyšetroval, situáciu by malo vysvetliť vedenie polície aj ministerstva vnútra.

Členovia výboru návrh odsúhlasili, jeho predseda Anton Hrnko (SNS) oznámil, že termín rokovania dohodnú aj s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer), aby sa na ňom mohla zúčastniť.

Medializované informácie podľa nezaradeného poslanca Ľubomíra Galka indikujú, že je možné, že polícia mala nahrávku k dispozícii už dlhšiu dobu. Opozícia preto chce, aby na rokovanie prišiel situáciu vysvetliť okrem ministerky vnútra aj policajný prezident Milan Lučanský. „Nechceme z toho robiť politiku, môže to by pokojne aj v utajenom režime,“ dodal Galko.

Hrnko si myslí, že nahrávka je predovšetkým kauzou Kočnera a predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý bol predsedom parlamentu v čase, keď sa mali kupovať hlasy poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Podľa Hrnkových slov sa treba pozrieť na ľudí, ktorí vtedy Trnku navrhovali na pozíciu generálneho prokurátora.

Na otázku, či SNS opustí koalíciu so Smerom, ktorého poslanci Trnku do funkcie navrhovali, odpovedal, že krátko pred voľbami nevidí priestor na takéto „teatrálne gesto“. Ak sa preukáže, že poslanci koaličných strán v minulosti prijali peniaze za svoje hlasy, mali by ich strany prinútiť odísť z parlamentu. „Korupcia je u nás trestný čin,“ reagoval na otázku, či by mali byť trestne stíhaní. To, či by mal Trnka odísť z prokuratúry, je podľa Hrnka jeho rozhodnutie.

„Je veľmi zlé, keď takáto nahrávka uzrela svetlo sveta a je ešte horšie, že bývalý generálny prokurátor komunikoval s Marianom K.,“ povedal podpredseda výboru Peter Šuca (Smer). V čase, keď Trnku Smer nominoval na pozíciu, sa podľa jeho slov „javil ako principiálny človek“.

V súvislosti s kupovaním hlasov poslancov skonštatoval, že jemu nikto žiadnu ponuku nedal a nemyslí si, že by takí poslanci boli v parlamente. Nemyslí si ani to, že by o nahrávke kauzy Gorila vedel predseda Smeru Robert Fico. „Marian K. toho narozprával strašne veľa. Môžem tomu veriť a môžem tomu neveriť,“ dodal.

Rada prokurátorov je pobúrená informáciami o vzťahu Trnku s Kočnerom

Rada prokurátorov je hlboko znepokojená a pobúrená medializovanými informáciami týkajúcimi sa vzťahu Dobroslava Trnku s Marianom Kočnerom. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré poskytol predseda Rady prokurátorov Slovenskej republiky Juraj Purgat.

„Rada prokurátorov SR považuje tieto informácie za natoľko závažné, že minimálne do ich vyšetrenia orgánmi činnými v trestnom konaní neumožňujú bývalému generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky pokračovať vo výkone funkcie prokurátora. Zverejnené informácie nielen vrhajú zlé svetlo na ostatných prokurátorov, ale predovšetkým podkopávajú dôveru verejnosti v právny štát a princípy jeho fungovania,“ uvádza sa v stanovisku.

V ňom sa ďalej píše, že Rada prokurátorov SR si ctí princíp prezumpcie neviny a vyzýva Trnku, aby do vyšetrenia týchto mimoriadne závažných podozrení požiadal generálneho prokurátora o prerušenie výkonu funkcie prokurátora.

„Vyjadrenie generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jaromíra Čižnára ohľadom zotrvania D. T. vo funkcii prokurátora potvrdzuje aj stanovisko Rady prokurátorov Slovenskej republiky, z ktorého jednoznačne vyplýva, že vzhľadom na súčasný procesný stav vyšetrovania zotrvanie D. T. vo funkcii prokurátora záleží výlučne od jeho rozhodnutia. Ak sa D. T. rozhodne požiadať o prerušenie výkonu funkcie prokurátora, generálny prokurátor je pripravený bezodkladne rozhodnúť,“ zareagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Haščák odmieta, že by platil za nahrávky. Je ochotný vypovedať

Spolumajiteľ investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák sám písomne kontaktoval, ešte pred pondelkovým zverejnením nahrávky rozhovoru Kočnera s Trnkom, vyšetrovateľa a vyjadril ochotu vypovedať, ak o to bude záujem. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré zaslal hovorca skupiny Penta Martin Danko. Ten zároveň pripomenul, že Haščák už v pondelok zverejnenom stanovisku odmietol, že by kedykoľvek komukoľvek platil za akékoľvek nahrávky, ktoré sa týkajú kauzy Gorila. Danko tiež zdôraznil, že skupina chápe „rozhorčenie, či šok, ktorý zverejnenie nahrávky v spoločnosti vyvoláva", k zverejneným informáciám je však podľa nich potrebné pristupovať vecne a snažiť sa ich najskôr overiť.

Denník N informoval, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom Kočnerom. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian Kočner. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa denníka mafián vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.

700 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #kauza Gorila #Marian Kočner #Dobroslav Trnka