NAKA zadržala exsiskárov Feranca, Forischa a Žiarana pre drogy a ozbrojovanie

Trojica bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) skončila v putách. Mal by byť medzi nimi aj Pavol Forisch, ktorý spolupracoval s poslancom Jozefom Rajtárom, odídencom z SaS, a ktorý sa mal podpísať pod diskreditačnú kampaň proti europoslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej (SaS). Polícia zatiaľ k prípadu poskytla len strohé informácie.

15.10.2019 12:57 , aktualizované: 17:44
debata (262)

O zadržaní troch mužov informovala v utorok polícia na sociálnej sieti. „Policajti NAKA Prezídia Policajného zboru zasahujú v Bratislave a okolí v súvislosti s násilnou, drogovou trestnou činnosťou a nedovoleným ozbrojovaním,“ napísala polícia krátko popoludní. Ďalšie informácie prisľúbila ihneď, ako to procesná situácia dovolí. Podľa televízie Markíza sú zadržanými mužmi bývalí príslušníci SIS Pavol Forisch, Ján Feranc a Stanislav Žiaran. Všetkých mali zadržať doma.

Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor hodnotí, že zadržanie bývalých príslušníkov tajnej služby je závažná vec. „Takéto lapsusy sa tak často nestávajú a ukazuje to na to, akí ľudia sú aj v týchto službách zamestnaní. Toto je prípad, na aký sa nepamätám, že by sa v Česku stal – tým nechcem povedať, že tu nemáme problémy. Ale myslím si, že je to vážny prehrešok,“ zdôraznil Šándor. Nevylučuje, že ak majú takíto ľudia skúsenosti z tajných služieb, môže byť pre políciu náročnejšie odhaliť ich a usvedčiť z trestnej činnosti. „Samozrejme, záleží na tom, aké prostriedky na chránenie svojej činnosti používajú. Pokiaľ to robia dobre, sú v tom dobre vyškolení a zbehlí, môže to byť problém,“ doplnil analytik.

Verejnosti je z tejto trojice známe najmä meno Pavla Forischa. Ide o muža, ktorý spolupracoval s poslancom parlamentu Jozefom Rajtárom, mal mu poskytnúť informácie o Ladislavovi Bašternákovi a Marianovi Kočnerovi. Rajtár pred niekoľkými dňami opustil SaS, za kontakty s Forischom ho kritizoval aj jeho bývalý stranícky šéf Richard Sulík.

Rajtár stretol Forischa naposledy v roku 2018

Rajtár v utorok upresnil, že s Forischom už nie je v kontakte a naposledy sa s ním stretol niekedy v roku 2018. „Ťažko si teraz urobiť úsudok, pri týchto mocenských zložkách je to veľmi ťažké posúdiť,“ reagoval poslanec na zásah polície. Na margo svojej spolupráce s Forischom uviedol, že mu tento človek priniesol niekoľko informácií, ktoré posunul orgánom činným v trestnom konaní. „Tie informácie a ich odovzdanie bola vec, ktorá bola užitočná pre spoločnosť,“ podčiarkol Rajtár.

Exsiskár je spájaný aj s diskreditačnou kampaňou proti Lucii Ďuriš Nicholsonovej. Koncom minulého roka zverejnil na Facebooku údajne sfalšovaný dokument, podľa ktorého mala Nicholsonová v minulosti pracovať v Kanade ako prostitútka. Nicholsonová včera reagovala, že Forisch a jeho kumpáni rozpútali voči nej niekoľko diskreditačných kampaní a šírili ich cez konšpiračné weby. „V šírení bludov a dezinformácií voči mne pokračujú aj teraz, práve dnes som na nich podala trestné oznámenie aj žalobu,“ uviedla europoslankyňa.

Forisch sa minulý rok prihlásil k tomu, že podal trestné oznámenie na organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Spolu so Žiaranom a Ferancom založili občianske združenie, ktoré sa prezentuje ako bojovník za spravodlivosť. Cez webovú stránku združenia pýtajú od ľudí peniaze na svoje fungovanie, ako odmenu za podporu ponúkajú napríklad model rakety na podstavci. Forisch a Žiaran boli ešte v pondelok hosťami v dezinformačnom rádiu Infovojna. Žiaran o tom informoval včera na sociálnej sieti len krátko predtým, ako poňho prišla polícia.

© Autorské práva vyhradené

262 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Marian Kočner #NAKA #Jozef Rajtár #Lucia Ďuriš Nicholsonová