Hrá sa tu jedno obludné divadlo, povedal Fico ku Gorile. Matovič vytiahol plagát a narušil tlačovku

Hrá sa tu jedno obludné divadlo, opozičné a mediálne, vyhlásil líder Smeru Robert Fico v reakcii na zverejnenie údajnej nahrávky z kauzy Gorila. Pripomenul, že kauza poukazuje na to, čo sa dialo v rokoch 2002 až 2006 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Fico skonštatoval, že ak by bola aj pravda, čo je v údajnej nahrávke či v prepisoch, nič ho nedostáva do polohy neetického či nelegálneho správania sa.

16.10.2019 11:31 , aktualizované: 20:09
debata (1431)

VIDEO: Pozrite si ako Matovič narušil tlačovku Roberta Fica ku kauze Gorila. Fico najprv povedal svoj postoj ku kauze. Poslanci Smeru a Matovič začali do seba strkať od 6:40 min. ZDROJ: fb OĽaNO

Video
„Namiesto toho, aby sme verejnosti povedali, čo sa dialo počas druhej Dzurindovej vlády, sa snažíte riešiť môj pitný režim,“ povedal Fico.

„Odmietame za stranu Smer-SD takto prekrývať pravdu a takto prekrývať obrovské ekonomické zločiny, ktoré boli napáchané v rokoch 2002 až 2006. Údajný spis Gorila je o privatizácii strategických podnikov, predovšetkým Slovenských elektrární,“ doplnil tiež predseda Smeru.

„Aby sa v prospech finančnej skupiny Penta uskutočnila zdravotnícka reforma,“ povedal Fico s tým, že nikto nemôže vyčítať jeho vláde, že by sa správala k Pente ústretovo. Podľa jeho slov napríklad zakázali zisk zdravotným poisťovniam.

„Ak máte chuť rozprávať sa o Gorile, poďme sa rozprávať o tom, čo robili pravicoví politici v rokoch 2002 a 2006, v období, keď bol Smer-SD výlučne opozičnou stranou,“ skonštatoval Fico.

Tlačovú konferenciu Smeru však prerušil líder opozičného OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa postavil pred rečniaceho Fica s transparentnom, na ktorom bol Ficov údajný výrok z nahrávky „Fedor Flašík vybral 250 miliónov na stranu a 80 si dodatočne prepral“. Predseda Smeru spolu s ostatnými spolustraníkmi neskôr reagoval vo videu na sociálnej sieti s tým, že Matovičovi šlo iba o provokáciu.

VIDEO: Predseda Smeru Robert Fico reagoval na incident s Igorom Matovičom (OĽaNO) na jeho tlačovke a po pár minútach sa ešte raz vyjadril ku kauze Gorila. ZDROJ: fb Smeru

Video

„Chceli sme urobiť vlastnú tlačovú konferenciu, povedať svoj vlastný postoj na kauzu Gorila a odpovedať na všetky otázky, ktoré by boli položené. Médiá namiesto toho, aby vyzvali Matoviča, aby odišiel z tlačovej konferencie, na ktorej nemal čo robiť, tak ho mlčky podporovali. Im sa divadlo a komédia páčia viac, než pravda,“ vyhlásil vo videu Fico.

Zopakoval, že Smer nemá nič spoločné s kauzou Gorila a že v tom čase bol v hlbokej opozícii. "Nikto nebude prekrývať zlodejstvá Dzurindovej vlády tým, či som niekde pil alebo nepil kolu. Keď si zoberiem škody, ktoré napáchala Dzurindova vláda na štátnom majetku, to my by sme museli utekať stokrát proti ním, aby sme ich aspoň trošku dobehli,“ deklaroval Fico.

VIDEO: Fico ma nasral, za minútu som rozpustil Smer, hovorí Matovič, ktorý sa vo videu vracia k incidentu na tlačovke Fica ku Gorile. ZDROJ: fb OĽaNO.

Video

Čaputová: Gorila je synonymom politickej korupcie celej generácie

Kauza Gorila je synonymom politickej korupcie celej jednej politickej generácie, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

„V najbližších dňoch sa preto stretnem s ministerkou vnútra, policajným prezidentom a vedením generálnej prokuratúry a budem im klásť otázky o dôvodoch dnešného stavu. Budem žiadať, aby prijali opatrenia, ktoré bez akýchkoľvek pochybností potvrdia, že všetkým zodpovedným činiteľom ide len a len o očistu justície, o vyšetrenie káuz a potrestanie vinníkov,“ hovorí Čaputová.

V najbližších dňoch sa chce prezidentka stretnúť s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer), policajným prezidentom Milanom Lučanským a vedením generálnej prokuratúry a bude im klásť otázky o dôvodoch dnešného stavu, keď sa kauzy vyšetrujú až po ich medializácii. Prezidentka uviedla, že tak urobí preto, že je verejnosť presýtená informáciami o zneužívaní moci a naliehavo potrebuje vedieť, aké kroky robí polícia, prokuratúra a súdy.

Čaputová taktiež pripomenula rozhovor Dobroslava Trnku a Mariana Kočnera a prepisy z Threemy, ktoré majú naznačovať bezprecedentné zneužitie justície. „Viacerí z aktérov týchto prípadov pritom stále zotrvávajú vo svojich funkciách, ktoré predpokladajú nespochybniteľnú osobnú integritu a presvedčenie slúžiť spravodlivosti,“ uviedla prezidentka.

Kauza Gorila so mnou nič nemá, vyhlásil Danko

Kauza Gorila nemá nič so SNS ani s predsedom parlamentu a strany Andrejom Dankom. „Gorila so mnou nemá nič, mňa sa nepýtajte,“ povedal Danko v reakcii na novinárske otázky.

„Gorila so Slovenskou národnou stranou nemá nič a nikdy nemala nič, to je celé. Neviem o tom nič, mrzí ma, že niektoré veci sa dozvedáme až z médií. Zachytil som, že sa objavili nejaké nahrávky,“ skonštatoval. Ako poznamenal, asi všetkých zaujíma, čo na nich bude.

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť a podpredseda SNS Anton Hrnko na margo zverejnenia údajnej nahrávky povedal, že je to svedectvo o vládnutí počas vlády Mikuláša Dzurindu. „Pravdepodobne tento materiál nie je spôsobilý na to, aby tí ľudia, ktorí sa tam nachádzali, boli na základe neho obvinení,“ podotkol. Ako tvrdí, na základe policajného vyšetrenia sa musí zistiť, či nahraté veci majú „corpus delicti“ a postupovať podľa toho. „Nie je čo čakať,“ vyhlásil.

Pellegrini víta nahrávku Gorily, Fico vraj môže pokojne spávať

Premiér Peter Pellegrini (Smer) víta zverejnenie údajnej nahrávky z kauzy Gorila. Zdôrazňuje, že Gorila nie je kauzou jeho vlády.

Časť týkajúca sa šéfa Smeru Roberta Fica je podľa Pellegriniho mizivé percento celej nahrávky a Fico, ako tvrdí premiér, môže pokojne spávať. Nahrávka a kauza podľa Pellegriniho dáva jasný obraz občanom SR o tom, ako fungovala vláda Mikuláša Dzurindu a ako privatizovala.

Pellegrini sa pred novinármi vyjadril k zverejneniu údajnej nahrávky z kauzy Gorila.

Video

Ani po zverejnení nahrávky nevidí dôvod na otváranie otázky výmeny predsedu strany Smer. „Otázka vedenia strany Smer sa môže otvoriť po voľbách, ako to býva zvykom. Čo bolo zverejnené dnes, si nemyslím, že znamená niečo, čo by malo mať vplyv na personálne obsadenie v strane. Čo bude po voľbách, budeme riešiť po voľbách,“ povedal predseda vlády.

„Gorila nemá nič s mojou vládou. Je to vec z roku 2011 a dáva jasný obraz občanom o tom, ako tu vláda Mikuláša Dzurindu vládla a ako tu za úplatky rozpredávali najcennejšie fabriky, ktoré Slovensko malo,“ povedal ďalej Pellegrini v parlamente. Dodal, že údajná nahrávka pravdepodobne korešponduje s prepismi, ktoré vyvolali svojho času protesty v uliciach.

„Pravdepodobne sa tam hovorí to isté, čo je v prepisoch. Teda ako sa za výdatnej pomoci Dzurindovej vlády drancoval štátny majetok, ako sa kadekomu sľubovali alebo dávali rôzne provízie, ako sa privatizovalo. Jasne nám to ukazuje, ako vtedy fungovali predstavitelia vlády a chvalabohu, že už nepokračujú, lebo by predali asi aj vlastné gate,“ doplnil predseda vlády.

V súvislosti s pasážou, ktorá má hovoriť o stretnutí spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka a Roberta Fica v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave, Pellegrini povedal, že je to len mizivé percento celej nahrávky. „Ten obsah je taký, že Robert Fico môže kľudne spať. Nezaznelo tam nič, čo by hovorilo o porušení zákona a nekalej činnosti,“ uviedol Pellegrini.

Údajná nahrávka a kauza nie je podľa premiéra o pití coly na Vazovovej, ale „o tom, ako fungovala Dzurindova vláda, SDKÚ a ďalšie strany, ktoré drancovali štátny majetok“. Gorila je zároveň, ako tvrdí, súčasť života lídra neparlamentnej strany Spolu-OD Miroslava Beblavého. „Mal by ticho šúchať nohami a neprichádzať tu ako spasiteľ sveta,“ vyhlásil Pellegrini.

„Pokojne sa ho spýtam,“ reagoval premiér na otázku, či sa bude pýtať Fica na pasáže, kde vystupuje. To, že Fico na stretnutí v byte bol a čo tam hovorí, považuje premiér za irelevantné a netreba z toho vyvodzovať dôsledky.

„Treba všetko vyšetriť. Padni komu padni. Ja svoj postoj nemením. Ja mám v tomto čisté svedomie. Budem sa tešiť, keď vyjdú aj ostatné nahrávky von, ak sú nejaké. Ak to treba zverejniť, zverejnime, vyšetrime, vyvoďme zodpovednosť,“ vyhlásil premiér v súvislosti s tým, že sa na nahrávke malo hovoriť aj o čiernych peniazoch pre Smer-SD. Doplnil tiež, že v nahrávke vystupujú iní ľudia, ktorí by mali byť vo väzení.

Matovič: Fico sa priznal, že načierno financoval kampaň svojej strany

Predseda koaličného Smeru Robert Fico sa priznal, že načierno financoval kampaň svojej politickej strany. V súvislosti s údajnou nahrávkou kauzy Gorila to vyhlásil líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. Fico sa podľa neho na nahrávke sám priznal. Matovič zároveň dodal, že je to naozaj kauza druhej vlády Mikuláša Dzurindu, najväčší podiel na tom mala SDKÚ s Miroslavom Beblavým, súčasným lídrom mimoparlamentnej strany Spolu-OD.

„V kľúčovej časti sa priznáva k tomu, že legalizoval príjmy z trestnej činnosti,“ povedal Matovič v súvislosti s Ficom a nahrávkou. Podľa Matoviča mala stáť kampaň Smeru 284 miliónov korún, pričom oficiálne priznali len desať a pol milióna. Poznamenal, že líder Smeru-SD by sa mal postaviť pred vyšetrovateľa. „Je to explicitný dôkaz, že Fico načierno financoval kampaň strany Smer-SD,“ dodal.

Matovič zároveň kritizoval vyjadrenie premiéra Pellegriniho. Ten povedal, že Fico môže pokojne spávať, pretože nič nepotvrdzuje, že by páchal trestnú činnosť. Matovič dodal, že by mal do volieb očistiť kandidátku strany, rovnako by to ale podľa jeho slov mali urobiť aj ostatné strany, ktorých členovia vtedy v kauze figurovali.

Podotkol tiež, že Gorila je kauza druhej Dzurindovej vlády a sú v nej „namočené“ všetky politické strany, najmä SDKÚ. V tejto súvislosti spomenul lídra mimoparlamentnej strany Spolu-OD a nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého. Ten podľa Matoviča „hrubým a nemorálnym spôsobom“ zavádza verejnosť. Tvrdí, že pre Gorilu nebojoval proti Anne Bubeníkovej pred voľbami, kedy by to ohrozilo jeho miesto na kandidátke SDKÚ, ale až po voľbách.

Matovič zdôraznil, že každý, kto je v kauze spomenutý, by nemal byť ďalej v politike, rovnako ako ľudia, ktorí vtedy o kauze vedeli a mlčali. Rovnako kritizoval spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. Ten by podľa jeho slov mal prísť o svoj majetok rovnako ako iní podvodníci.

Most-Híd chce, aby sa Gorila vyšetrila a všetci boli adekvátne potrestaní

Strana Most-Híd opakovane zdôrazňuje, aby bola kauza Gorila vyšetrená a tí, ktorí sa dopustili trestných činov, boli adekvátne potrestaní. Reagovala tak na údajnú nahrávku z kauzy Gorila, povedala hovorkyňa koaličného Mosta-Híd Klára Magdeme.

„Dlhodobo sme stranou, ktorá odmieta politickú korupciu a ctí si dôležitosť politickej zodpovednosti,“ uviedla Magdeme. Strana je tiež presvedčená, že politici, ktorí sa tajne stretávali v konšpiračných bytoch s osobami spojenými s kauzou Gorila alebo vraždou novinára Jána Kuciaka, by mali prehodnotiť svoje konanie a vyvodiť politickú zodpovednosť.

Musíme náš štát vybudovať nanovo, vyhlásil Kiska

Nahrávka Gorila, ale aj nahrávka Kočnera s Trnkom, či esemesky s Bödörom a Jankovskou potvrdzujú, že musíme náš štát vybudovať nanovo, reagoval na zverejnenie nahrávky kauzy Gorila bývalý prezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska.

Zároveň dodal, že Fico a Pellegrini kričali, keď sa ešte ako prezident vyjadroval o Slovensku ako o mafiánskom štáte, teraz však už mlčia. „Dnes už nekričia, lebo to hovoria všetci. Museli by kričať na všetkých. Aj na slušných policajtov, sudcov a prokurátorov, ktorí to už pochopili. A začali konať,“ píše sa vo vyhlásení.

Kováčik: Autenticitu Gorily môže potvrdiť len SIS

To, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávka Gorily, môže povedať len Slovenská informačná služba (SIS). Povedal to špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pléne Národnej rady (NR) SR v diskusii k Správe špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za rok 2018.

„Stále sa tu bavíme o nejakej nahrávke Gorily, tu ale nikto nepovedal, že toto je nahrávka Gorily. To môže povedať iba SIS,“ skonštatoval. Ak by to tak bolo, musí sa však podľa jeho slov odovzdať SIS v zmysle rozhodnutí Ústavného súdu. Pri riešení kauzy musí podľa svojich slov počkať na určenie nového šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila.

Informácie, ktoré doteraz získal od bývalého vyšetrovateľa Gorily Lukáša Kyselicu, podľa neho hovoria, že nahrávka by mala byť takmer totožná so zverejneným prepisom. Deklaroval, že všetkými informáciami sa bude ÚŠP zaoberať a aj sa dlhodobo zaoberá.

Sulík: Je silný dôvod na to, aby aktéri sedeli vo väzení

Je silný dôvod na to, aby hlavní aktéri kauzy sedeli vo vyšetrovacej väzbe, pokiaľ je v údajnej nahrávke z kauzy to, čo už v skorších prepisoch. Vyhlásil to líder opozičnej SaS Richard Sulík s tým, že nezávislý a spravodlivý súd by mal rozhodnúť, čo s týmito aktérmi následne urobí.

Sulík tvrdí, že najbližšie dni ukážu, či nahrávka je, alebo nie je pravdivá. „Mám silné podozrenie, že to pravdivé je,“ skonštatoval. Priznal však, že nahrávku ešte nepočul a nevie presne, čo v nej je. Následne na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že to, čoho sme svedkami v kauze Gorila, je niečo bezprecedentné a ukazuje sa ako úzko bola previazaná mafia s politikmi.

Hlavní aktéri budú podľa Sulíka zrejme mariť vyšetrovanie, ovplyvňovať svedkov a budú sa snažiť uniknúť pred spravodlivosťou. „Preto si myslím, že vo všetkých oprávnených prípadoch by mala byť okamžite nariadená vyšetrovacia väzba,“ povedal líder SaS. Orgány činné v trestnom konaní vyzval, aby konali. „Ide o to, aby spravodlivosť na Slovensku nestratila posledné zvyšky dôvery,“ podotkol Sulík.

Zverejnenie môže kauze pomôcť aj uškodiť, vyhlásil Kyselica

Zverejnenie údajnej nahrávky Gorila môže prípadu pomôcť aj uškodiť. Pre TASR to povedal bývalý vyšetrovateľ korupčnej kauzy Lukáš Kyselica s tým, že sa zverejnenie nahrávky dalo očakávať, vzhľadom na to, že má k nej legálny prístup viac ako desať ľudí, a to pre kauzu Kuciak.

Na jednej strane môže zverejnenie tejto nahrávky kauze podľa Kyselicu pomôcť, pretože sa z nej možno vyšetrovatelia dozvedia viac, než je v spise alebo na nahrávke nájdenej u Mariana Kočnera. Kyselica zopakoval, že platia dva fakty a to, že sa zaistila nahrávka u Mariana Kočnera, kde sa nejaké osoby bavia o korupčnom správaní. Druhým faktom podľa neho je, že boli tieto osoby stotožnené znaleckým skúmaním.

Z druhej strany bývalý vyšetrovateľ uviedol, že vďaka tomu, že je nahrávka zverejnená, si môžu osoby nahrávky napočúvať a následne tak zladiť svoje výpovede pred políciou.

Zverejnenie nahrávky sa podľa Kyselicu dalo očakávať, vzhľadom na vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. „Vyšetrovateľ zakomponoval do príloh aj elektronické médiá, teda aj túto Gorilu,“ uviedol Kyselica. Doplnil, že pri piatich obvinených, ich piatich obhajcoch, dvoch poškodených stranách a ich obhajcoch vychádza viac ako desať ľudí, ktorí sa k nahrávke môžu legálne dostať. Kyselica však zároveň uviedol, že nahrávku, ktorá bola dnes zverejnená, ešte nestihol počuť.

„So zvukovou nahrávkou som nikdy nepracoval, a teda porovnanie zvuku a písomného materiálu môžem urobiť iba tak, ako ktokoľvek iný,“ uviedol pre TASR súčasný náčelník bratislavskej mestskej polície Marek Gajdoš, ktorý viedol vyšetrovací tím pred Kyselicom. Opustil ho ešte predtým, ako sa zaistila údajná nahrávka u Mariana Kočnera v roku 2018.

Polícia ani Generálna prokuratúra sa nevyjadrujú

Polícia ani Generálna prokuratúra SR sa nevyjadrujú k údajnej nahrávke Gorily, ktorá bola zverejnená. Polícia zároveň pripomína, že kauzu Gorila rieši Úrad špeciálnej prokuratúry.

„Polícia nedisponuje informáciou, aký dokument bol doručený médiám, takže sa k nemu nevieme vyjadriť,“ uviedla Andrea Dobiášová z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

„Obráťte sa na Úrad špeciálnej prokuratúry,“ odkázala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Špeciálna prokuratúra nedisponuje nahrávkou, nevie sa vyjadriť

Úrad špeciálnej prokuratúry nedisponuje údajnou nahrávkou Gorily, ktorá bola zaslaná redakciám, preto sa k nej nemôže relevantne vyjadriť, informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

„V trestnej veci ‚Gorila‘ koná vyšetrovací tím, ktorý sa vysporiada so všetkými relevantnými skutočnosťami potrebnými na objasnenie trestnej veci,“ doplnila Tökölyová.

Kauzu Gorila treba vyšetriť a potrestať vinníkov, myslí si Érsek

Kauzu Gorila treba vyšetriť a treba zavrieť tých, ktorí sú v prípade nejakým spôsobom trestnoprávne zodpovední, reagoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Ľudia podľa Érseka čakajú na vyšetrenie prípadu. „Ale nie je to jednoduchý proces. Ja som za to, aby zákon platil pre každého rovnako. Nech polícia vyšetrí, kto je trestnoprávne stíhateľný,“ uviedol Érsek.

Nezaznelo nič, čo by diskvalifikovalo Smer, tvrdí Petrák

Na údajnej nahrávke Gorily nezazneli žiadne veci, ktoré by znamenali diskvalifikáciu niekoho zo strany Smer, uviedol poslanec tejto koaličnej strany Ľubomír Petrák. Doplnil tiež, že kauza Gorila nie je iba o tom, že sa mal v konšpiračnom byte vyskytnúť aj šéf Smeru Robert Fico.

Petrák skonštatoval, že podľa dostupných informácií aktéri stretnutia v byte, kde mal byť prítomný aj Fico, nemusia čeliť obvineniam. „Korumpovanie pri predávaní štátnych podnikov, pri kupovaní poslancov, aby sa udržala vláda Mikuláša Dzurindu, má oveľa vyššiu spoločenskú nebezpečnosť ako stretnutie niekoho s niekým, kde nezazneli žiadne informácie takéhoto charakteru, ktoré by príslušných aktérov tohto stretnutia stavali do polohy, že by mali byť obvinení za závažné trestné činy,“ povedal pre TASR.

Petrák si nemyslí, že by stretnutie Fica bolo diskvalifikačné. Ak by na tomto stretnutí zazneli informácie o kupovaní hlasov, dohadovaní provízií za privatizáciu štátnych podnikov, vtedy by to podľa neho bolo diskvalifikačné.

Ľudia sa musia dozvedieť pravdu, vyhlásil Kollár

Ľudia, ktorí sú zapojení v kauze Gorila, mali byť dávno odsúdení, ľudia sa musia dozvedieť pravdu. V reakcii to v stredu povedal predseda opozičného Sme rodina Boris Kollár. Na podrobnosti vyšetrovania sa chce pýtať aj ministerky vnútra Denisy Sakovej a policajného prezidenta Milana Lučanského. Kritizoval stanovisko finančnej skupiny Penta, ktorá médiá vyzvala, aby údajnú nahrávku nezverejňovali.

Líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár vo videu tvrdí, že je nutné, aby sa ľudia o kauze Gorila dozvedeli pravdu.

Video

„Musíme vytvoriť tlak, ľudia sa musia dozvedieť pravdu. Nemôžeme hájiť záujmy jedného človeka, ktorý je v tom nakoniec namočený,“ skonštatoval Kollár s tým, že záujem verejnosti by mal byť nadradený záujmom jednotlivca. „Ľudia, ktorí toto spáchali, mali byť dávno odsúdení,“ podotkol s tým, že rovnako by mali niesť zodpovednosť politici, ktorí to všetko dovolili.

Kollár zároveň kritizoval vyjadrenie finančnej skupiny, že ak médiá zverejnia údajnú nahrávku Gorily, budú čeliť trestnému stíhaniu. Takéto „vyhrážky“ považuje za nehoráznosť.

Nahrávka potvrdzuje to, čo sme si mysleli, vyhlásil Pčolinský

Po siedmich rokoch sa potvrdzuje to, čo si všetci celý čas v súvislosti s údajnou nahrávkou Gorila mysleli, uviedol poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) s tým, že keď si v roku 2012 čítal prepis nahrávky, tak mu bolo zle, ale veril tomu, čo tam bolo.

„Otázkou je, čo sa s tým spraví. Či sa dvihne koberec a táto Gorila sa pod neho zametie a budeme sa tváriť, že sa to vyšetriť nedá. Alebo sa to po tých rokoch vyšetrí a osoby, ktoré sú tam spomínané, skončia tam, kde majú skončiť,“ poznamenal Pčolinský. Ako doplnil, pre neho je podstatné, aby verejnosť vedela, čo sa tu dialo a čo sa tu deje. Zároveň súhlasí s tým, aby sa o rôznych prepisoch a nahrávkach verejnosť dozvedela. „Pokiaľ by to nebolo vonku, tak by sa ani nič neriešilo,“ dodal.

Zverejnenie bolo podľa Remišovej len otázkou času

Nezaradená poslankyňa a predstaviteľka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že keď sa táto nahrávka našla, bolo len otázkou času, kedy bude aj zverejnená. „V súčasnosti si myslím, že situácia je taká, že zverejnenie týchto skutočností je vo verejnom záujme. Ľudia majú právo vedieť, kto ‚tuneloval‘ tento štát, akým spôsobom, kto sa na tom priživoval, aké kšefty sa robili, ako bola ovplyvňovaná polícia, prokuratúra či justícia,“ povedala. Kauza by sa mala podľa nej vyšetriť a zodpovední aktéri by mali byť „bez milosti“ potrestaní. „Za týmto nemôžeme urobiť hrubú čiaru,“ skonštatovala.

Maďarič predpokladá politické následky

Nezaradený poslanec NR SR a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič predpokladá, že tieto udalosti budú mať nejaké politické následky. Netrúfa si však teraz predpovedať aké. „Celá kauza Gorila je o všeličom. Ak sa ma pýtate na Roberta Fica, tak je to, povedal by som, menej dôležitá sekvencia. Ak sa bavíme o podstate, ktorú kauza Gorila, ak je pravdivá, preukázala, je to zapojenie vtedajších predstaviteľov vlády do trestnej činnosti v súvislosti so spoluprácou s finančnou skupinou,“ vyhlásil. Nevie predpovedať, či to bude mať trestnoprávne dosahy.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Rovnako spochybňuje autenticitu nahrávky.

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #gorila #kauza Gorila #spis Gorila