Fico a Matovič naložili Beblavému za Gorilu. Beblavý: Nie som tam spomenutý

Robert Fico (Smer) nazval Miroslava Beblavého (Spolu) gorilým mláďaťom. Beblavý vyzval Fica na odchod z verejného života.

17.10.2019 11:12 , aktualizované: 18:56
debata (215)
VIDEO: Tlačová beseda programového lídra PS/SPOLU Miroslava Beblavého ako reakcia na obvinenia od Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

V byte na Vazovovej ulici v Bratislave som nebol a ani raz nie som spomínaný v údajnej nahrávke z kauzy Gorila. Vyhlásil to vo štvrtok líder mimoparlamentnej strany Spolu-OD Miroslav Beblavý. Deklaruje, že nikdy nerobil žiadne kšefty, nepodieľal sa na nich a ani o nich nevedel. „Nemohol som byť žiadnou súčasťou týchto špinavých hier,“ tvrdí Beblavý. Reagoval tak na vyhlásenia premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predsedu Smeru-SD Roberta Fica na jeho adresu. Fico označil Beblavého ako Dzurindove gorilie mláďa.

„Toto hádzanie špiny považujem za absolútnu špinavosť, obaja dobre vedia, že klamú,“ povedal Beblavý. Kauza Gorila sa podľa jeho slov odohrávala v rokoch 2005 a 2006.

„Vtedy som bol ako nečlen politickej strany štátnym tajomníkom ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pod ministerkou Ivetou Radičovou. S Radičovou sme sa na ministerstve venovali výhradne odbornej činnosti. Ani jeden z nás, som si istý, netušil o kauze Gorila,“ deklaruje líder Spolu-OD. Tvrdí, že preukázateľne dlhoročne bojuje s fungovaním finančnej skupiny Penta s tým, ako ovplyvňuje slovenský verejný život, zdravotníctvo, ale aj ako ovplyvňuje politiku.

Na otázku, prečo po zverejnení kauzy Gorila v decembri 2011, nevystúpil zo strany SDKÚ-DS, ktorej bol v tom čase členom, odpovedal, že sa dlho nevedelo, čo je v kauze pravdivé a či je vôbec pravdivá. „Nemohol som na základe toho robiť závery,“ povedal. Z vedenia SDKÚ-DS boli podľa Beblavého v tom čase uistení, že je to lživá kampaň. „Dnes vieme, trvalo to osem rokov a môžeme si to už vypočuť, čo sa tam stalo,“ podotkol s tým, že po roku 2011 sa objavovali svedectvá, ktoré potvrdzovali postupne pravdivosť kauzy.

Ján Budaj z OĽaNO vyzval Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša, aby sa postavili pred verejnosť a povedali pravdu, čo je v Gorile zaznamenané. Beblavý súhlasí s tým, že Dzurinda a Mikloš majú morálnu zodpovednosť otázky zodpovedať.

V prípade výzvy opozičných strán OĽaNO, SaS a Sme rodina Pellegrinimu, na zvolanie okrúhleho stola pre riešenie skorumpovaných sudcov, prokurátorov či policajtov, je líder Spolu-OD skeptický. Premiér je podľa Beblavého v „područí“ Fica a žiaden okrúhly stôl zorganizovať nemôže a ak by ho aj zorganizoval, skončí to všeobecnými rečami. „Neprikladám tomu nejakú dôležitosť. Ak by však taký okrúhly stôl bol, rozhodneme sa, či sa pridáme,“ povedal.

Podotkol však, že pred dvoma dňami ich oslovila predstaviteľka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá prišla s nápadom zvolania mimoriadnej schôdze, kde by parlamentní poslanci požiadali vládu, aby v tejto veci konala. „My sme súhlasili a ona si obišla ostatné skupiny poslancov. Bola dohodnutá. Neviem, čo sa to udialo,“ reagoval Beblavý na otázku, prečo Progresívne Slovensko, Spolu-OD a Za ľudí nestáli pri výzve strán OĽaNO, SaS a Sme rodina. Lídri OĽaNO, SaS a Sme rodina však deklarujú otvorenosť okrúhleho stola.


VIDEO: Pozrite sa, čo odkázal Fico Beblavému v súvislosti s Gorilou.

Video

Kauza Gorila je najmä o závažných podozreniach z podvodov za Dzurindovej vlády. Opisuje údajné zákulisné rokovania o privatizačných províziách či štátnych kšeftoch. Do konšpiračného bytu mali chodiť k šéfovi Penty rôzni ľudia. Penta pravosť nahrávky spochybňuje a považuje ju za nezákonnú.

Nahrávka vznikla v rokoch 2005 a 2006. Beblavý bol v tom čase štátnym tajomníkom rezortu práce na rezorte, kde bol ministrom práce za SDKÚ Ľudovít Kaník. Beblavý neskôr v roku 2010 kandidoval za poslanca práce za SDKÚ. Z SDKÚ odišiel v roku 2013. Fico bol v čase nahrávky opozičný politik. Na nahrávke majú byť vyjadrenia, ktoré by mohli spochybňovať financovanie Smeru. Fico to odmietol s tým, že „účtovníctvo strany bolo pätnásť krát skontrolované a nikto ho nikdy nespochybnil.“


VIDEO: Pozrite sa, čo hovorí Beblavý na obvinenia Fica, že je zodpovedný za kauzu Gorila.

Video

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že z nahrávky vyplýva, že Smer načierno financoval kampaň svojej politickej strany. Matovič tiež povedal, že Gorila je kauza druhej Dzurindovej vlády a sú v nej „namočené“ všetky politické strany, najmä SDKÚ. V tejto súvislosti spomenul lídra mimoparlamentnej strany Spolu-OD a nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého. Ten podľa Matoviča „hrubým a nemorálnym spôsobom“ zavádza verejnosť. Tvrdí, že pre Gorilu nebojoval proti Anne Bubeníkovej pred voľbami, kedy by to ohrozilo jeho miesto na kandidátke SDKÚ, ale až po voľbách.

© Autorské práva vyhradené

215 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Miroslav Beblavý #kauza Gorila #Igor Matovič