Zostane Gorila navždy údajnou?

Overovanie pravosti Gorily nebude jednoduché. Podľa riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Antona Šafárika budú musieť zverejnenú nahrávku porovnať s prepisom a následne s originálom. Ten je však skartovaný. Nahrávku, ktorá má zachytávať dianie v byte na Vazovovej ulici, poslal tento týždeň médiám anonym. Šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby zverejnili všetky dokumenty súvisiace s vyšetrovaním.

17.10.2019 17:20 , aktualizované: 17:45
debata (45)

Bratislavský byt v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala Slovenská informačná služba. V roku 2011 prenikol na verejnosť spis Gorila, ktorý mal byť prepisom z toho, čo nahrali agenti. Jeho autenticita nebola potvrdená. Tento týždeň sa objavila zvuková nahrávka. Na to, či bude vôbec možné porovnať audio záznam s originálom, šéf tajnej služby neodpovedal. „Nariadením súdu je už niekoľko rokov definitívne skartovaný celý materiál, nosiče, ktoré tvorili súčasť originálu,“ priblížil Šafárik v parlamente, kde sa zúčastnil rokovania výboru pre kontrolu SIS. „Z poznatkov, ktoré boli vyhodnotené ešte z originálnej nahrávky, ktorú vlastnila SIS, boli aj vytvorené materiály, ktoré boli poslané príjemcom zo zákona,“ vysvetlil s tým, že to, čo patrilo polícii, dostala polícia. Malo ísť o písomné materiály.

Šafárik dodal, že ak by pri porovnaní nahrávky nesedeli čo i len tri percentá materiálu, záznam by nebol hodnoverný. Podľa jeho slov však treba počkať na skončenie vyšetrovania a nahrávka bude určite podrobená skúmaniu.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik skonštatoval, že len SIS môže povedať, či je nahrávka pravá alebo nie. „Stále sa tu bavíme o nejakej nahrávke Gorily, tu ale nikto nepovedal, že toto je nahrávka Gorily. To môže povedať iba SIS,“ mieni špeciálny prokurátor. Doplnil, že pri riešení kauzy musí počkať na určenie nového šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila. Lukáš Kyselica z tejto pozície pred niekoľkými týždňami odišiel.

Na internete sa objavila nahrávka Gorily. Vypočujte si jej časť

Anonymný odosielateľ poslal v noci z utorka na stredu médiám takmer 39-hodinovú nahrávku, ktorá do veľkej miery korešponduje so spisom Gorila zverejneným v roku 2011. Spis mapuje odpočúvanie bytu na Vazovovej ulici v Bratislave, v ktorom sa mal stretávať šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák s viacerými predstaviteľmi štátu, najmä s bývalým ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom a vtedajšou šéfkou Fondu národného majetku Annou Bubeníkovou. Rozprávať sa mali províziách a úplatkoch pri rôznych štátnych obchodoch. V byte sa mal s Haščákom stretnúť aj Fico, v zverejnenej nahrávke ide o zhruba hodinový úsek. Zhovárajú sa napríklad o čistkách v Smere.

Penta označila nahrávku za nezákonný materiál. Haščák oznámil, že sa prostredníctvom svojich právnych zástupcov obrátil na orgány činné v trestnom konaní s výzvou, aby zverejnili celý obsah spisov vo veci Gorila, zápisnice, správy o stave vyšetrovania, listinné dôkazy, znalecké posudky a ďalšiu dokumentáciu, a to naraz a všetku.

Hlasy v Gorile hovoria o províziách

  • V súvislosti so Slovenskými elektrárňami hlas podobný Jaroslavovi Haščákovi hovorí: „Je tam schválených 170 miliónov na informačný systém GovCO, to je schválené. Ja som mal pôvodne províziu dohodnutú, 21 miliónov je dohodnutá provízia. Pôvodne som chcel deliť na tri – sedem, sedem, sedem. (…) Je na tebe teraz, či si necháš celú tú "dvadsaťjednotku“ ty, alebo či z toho hodíme – a ukážeme dobrú vôľu – a bude sa to deliť na tri časti. Sedmička ty, sedmička V… a sedmička G..... Môžeš, nemusíš." Hlas podobný exministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi sa pýta, či tí dvaja niečo čakajú, odpoveď je – nie. „Okej, rozhodnuté, nedávaj im nič,“ dodáva muž s hlasom podobným Haščákovi.
  • V ďalšom segmente nahrávky pri téme privatizácií teplární sa hlasy podobné Haščákovi a Malchárkovi rozprávajú o tom, že za výber privatizačného poradcu je na rozdelenie provízia 10 miliónov korún. K privatizácií teplární mal mať Haščák niekoľko stretnutí s SDKÚ a KDH. „Teplárne sú v pozícii, teplárne by som nechal otvorené a ako sa situácia vyvinie,“ hovorí mužský hlas. Dodáva, že možno nedostane províziu nikto.
Zdroj: zverejnená nahrávka skupinou Anonymos

VIDEO: Bola nahrávka kauzy Gorila získaná zákonne? Bude dôkazom v trestnom konaní a ako teda skončia aktéri kauzy? Zlyháva prokuratúra? Pozrite si, čo na zverejňované nahrávky hovorí bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.
Video

Šéf Smeru Robert Fico sa vyhol odpovedi na otázku, či v byte na Vazovovej bol. Zverejnenú nahrávku si vraj nevypočul. „Ja mám takú zásadu, ja nikdy na seba nepozerám a nikdy sa nepočúvam,“ uviedol Fico. Zopakoval, že Gorila je kauza vlády Mikuláša Dzurindu. Zároveň dodal, že nevie, či sú spis a nahrávka pravé. „Nie všetko sedí v tom, čo je zverejňované. Nemienim relativizovať význam tejto údajnej nahrávky, pretože chcem, aby Gorila bola vyšetrená. Akékoľvek moje vyjadrenie – áno, nie, ako a čo – vy významne relativizovalo to, čo je tam napísané a čo je údajne nahraté,“ povedal. Zopakoval, že on zákon neporušil. Podľa Fica sa na kauzu treba pýtať politikov, ktorí boli vtedy vo vláde. Spomenul Mikuláša Dzurindu, Pavla Hrušovského, Ivana Mikloša a Bélu Bugára (Most-Híd).


VIDEO: Líder Smeru Robert Fico sa vyjadruje k nahrávke Gorila, na ktorej je aj hlas podobný jeho hlasu.
Video

Dzurinda a Mikloš sú k otázkam novinárov už dlhšie nedostupní. Bugár, ktorý je v súčasnosti vo vláde s Ficom, na jeho slová okamžite reagoval. „Chcem sa vyhradiť aj voči tomu, čo povedal môj koaličný partner Robert Fico. Nemyslím si, že takýmto spôsobom sa utužujú vzťahy vo vládnej koalícií. Ani ja, ani žiadny môj blízky človek nebol v spomínanom byte,“ podčiarkol a dodal, že politici nemajú kauzy komentovať, ale majú vytvárať prostredie pre orgány činné v trestnom konaní, aby mohli konať.

Opoziční lídri z OĽaNO, SaS a Sme rodina vyzvali premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby zvolal okrúhly stôl a spolu s nimi hľadal spôsob, ako riešiť skorumpovaných sudcov, prokurátorov či policajtov. Ak Pellegrini nebude reagovať tento či budúci týždeň, opozícia chce začať zbierať podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, kde sa ho opäť pokúsi odvolať. Mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko, Spolu a KDH zvolali protest pred domom Jaroslava Haščáka.


VIDEO: Opozícia vyzýva Pellegriniho, aby zvolal okrúhly stôl na riešenie situácie v polícii, súdnictve a prokuratúre.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #spis Gorila