Andruskó sa v prípade Kuciak dohodol na znížení trestu

Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, uzavrel so špeciálnym prokurátorom v piatok dohodu o vine a treste. Potvrdila to jeho advokátka Lívia Kňažiková. Dohodu musí ešte odobriť súd.

18.10.2019 09:24 , aktualizované: 18:40
debata (91)
VIDEO: Koľko dostane Andruskó za sprostredkovanie vraždy?
Video

„Dohoda o vine a treste bola uzavretá s prokurátorom, k jej obsahu sa vyjadrovať nebudem,“ povedala pre médiá Kňažiková. O výške trestu hovoriť nechcela. Ako vysvetlil obhajca poškodených Daniel Lipšic, všetky zúčastnené strany sa dohodli, že to zatiaľ zverejňovať nebudú.

Priblížil však, že Andruskóovi znížili trest o viac ako tretinu, keďže s políciou a prokuratúrou od začiatku spolupracoval a jeho výpoveď je kľúčová. „V takomto prípade je možné výraznejšie znížiť výšku trestnej sadzby aj pod jednu tretinu trestnej sadzby. To sa udialo, dalo sa to aj predpokladať, pretože spolupracoval od začiatku a jeho výpoveď bola kľúčová pre identifikáciu a obvinenie ďalších páchateľov, najmä sprostredkovateľky a finálneho objednávateľa,“ skonštatoval Lipšic. Andruskó by mal v tomto prípade ísť do väzenia minimálne na osem až 16 rokov. Pôvodne mu hrozilo 25 rokov alebo doživotie.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) by mohol podľa Lipšica stihnúť o dohode rozhodnúť ešte tento rok. „Rozhodnutie môže byť rýchlejšie. ŠTS koná o dohodách veľmi rýchlo, je dosť možné, že to bude do konca roka,“ doplnil. Upozornil tiež na to, že súd dohodu môže aj neschváliť.

Súd môže dohodu aj odmietnuť

Profesor trestného práva Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vysvetlil, že súd môže dohodu o vine a treste aj odmietnuť. „Návrh dohody o vine a treste súd preskúma a podľa obsahu tohto návrhu a obsahu spisu ju odmietne v prípade, že zistí závažné porušenie procesných predpisov, najmä porušenie práva na obhajobu alebo ak navrhovaná dohoda je zjavne neprimeraná,“ priblížil Strémy a dodal, že proti uzneseniu o odmietnutí dohody je prípustná sťažnosť. Ak toto uznesenie nadobudne právoplatnosť, vec sa vracia späť do prípravného konania.

„Následne by mohol prokurátor uzavrieť novú dohodu s obvineným, ktorá by opätovne podliehala schváleniu súdu, alebo by mohol podať obžalobu a následne by sa konalo hlavné pojednávanie,“ uviedol Strémy s dôvetkom, že ak súd dohodu o vine a treste schváli, tak to potvrdí rozsudkom, ktorý nadobudne právoplatnosť vyhlásením.

Trestný právnik Ladislav Kuruc doplnil, že na uzatvorenie dohody o vine a treste musia byť splnené viaceré podmienky. Obvinený sa musí priznať, oľutovať. Tiež nie je možné uzatvoriť dohodu o vine a treste pri každom trestnom čine. „Musí byť obvinený z trestného činu, ktorý to umožňuje. Sú taxatívne vymenované trestné činy, pri ktorých sa takáto dohoda nedá uzatvoriť. Prokurátor a súd berú do úvahy aj okolnosť, ako sa podieľa na objasnení trestnej činnosti aj iných obžalovaných a či jeho doznanie korešponduje s inými dôkazmi, ktoré boli pri vyšetrovaní zistené alebo dokázené,“ objasnil Kuruc.

Uložený trest nesmie byť nižší ako osem rokov

„Pri dohode o vine a treste sa trestné konanie výrazne zrýchľuje, pretože sa vec neprejednáva pred súdom na hlavnom pojednávaní, navyše voči uzavretej dohode schválenej súdom nie je možné podať odvolanie,“ vysvetlil docent trestného práva a advokát z kancelárie Kinstellar Peter Kováč. Ozrejmil, že dohodu schvaľuje súd, kde musí obvinený kladne odpovedať na všetky zákonom predpísané otázky.

Poznamenal, že dohoda môže priniesť výhodu aj obvinenému. Pri uzavretí dohody o vine a treste totiž možno uložiť trest až o tretinu pod dolnou hranicou zákonnej sadzby. V prípade obvineného, ktorý významnou mierou prispel k objasneniu trestného činu spáchaného v prospech zločineckej skupiny, zníženie môže byť ešte väčšie, avšak nesmie byť uložený trest nižší ako osem rokov.

Ďalšie obvinenia

Sprostredkovateľ vraždy Kuciaka Zoltán Andruskó je obvinený z viacerých trestných činov, nielen z vraždy novinára. Spolu s Alenou Zsuzsovou, Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom ho totižto policajti z Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR obvinili v auguste z prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. Ten túto kauzu vzhľadom na fakt, že je aj poškodeným, nechcel zatiaľ komentovať.

Prokurátor Maroš Žilinka vtedy uviedol, že spolu s ním chceli páchatelia zavraždiť aj jeho manželku a deti. Prokurátora Petra Šufliarskeho zvažovali zabiť bombou v smetnom koši.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roka potvrdil, že jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica na 99 percent lustrovali. „U pána Žilinku boli tie informácie až hrozivo detailné a sami ich získať nemohli bez toho, aby nemali dobré kontakty,“ povedal vo februári Čižnár.

Okrem násilnej trestnej činnosti obvinený aj z krátenia dane, za ktoré mu hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov. Na daniach dlží štátu viac ako milión eur.

Polícia preváža Zoltána Andruskóa, obvineného...
Polícia previezla Zoltána Andruskóa do Pezinka,...
+7Polícia preváža Zoltána Andruskóa do Pezinka,...

Vražda Kuciaka a Kušnírovej

Zoltán Andruskó bol v prípade Kuciakovej vraždy spolu s Alenou Zsuzsovou obvinený ako jej sprostredkovateľ. Obvinení sú ešte Miroslav Marček, ktorý sa priznal k streľbe, a Tomáš Szabó ako pomocník pri vražde. Z objednávky je obvinený Marian Kočner, ktorý je vo väzbe pre kauzu televíznych zmeniek. Zoltán Andruskó sa ku skutku priznal a s políciou spolupracoval.

Andruskó v septembri vypovedal ako svedok v banskobystrickom Ústave na výkon väzby. Hovoril o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice aj o príprave zabitia prokurátorov a advokáta. Keďže bol jeho prípad vylúčený na samostatné konanie, musel vo veci vypovedať ešte raz.

Špeciálny prokurátor už skôr avizoval, že obžalobu na štvoricu obvinených v prípade vraždy novinára by mohli vzniesť počas najbližších týždňov do 27. novembra. Vtedy sa im končí väzba, nemuselo by sa tak žiadať o jej predĺženie. V prípade obvinených ide podľa neho o dôvodné podozrenie v súvislosti so štyrmi dokonanými vraždami a v súvislosti s prípravou najmenej troch vrážd.

Zavraždený Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda o vine a treste #vražda novinára Jána Kuciaka