Kiska pred úradom vlády hovoril o ukradnutom a mafiánskom Slovensku

Strana Za ľudí zvolala na piatok podvečer zhromaždenie pred Úradom vlády na Námestí Slobody v Bratislave. Na mieste púšťali nahrávky z Gorily a čítali časti z Threemy Mariana Kočnera. Vystúpilo viacero opozičných politikov, okrem Andreja Kisku a Juraja Šeligu aj Michal Truban a Miroslav Beblavý (PS/Spolu), Richard Sulík (SaS) a Alojz Hlina (KDH).

18.10.2019 18:54 , aktualizované: 20:10
debata (670)

Predsedovia strán týmto reagujú na údajnú nahrávku z kauzy Gorila, ku ktorej sa v stredu 16. októbra dostali viaceré médiá. Podľa predsedu Progresívneho Slovenska Michala Trubana už „takéto protesty nikdy nemôžu byť a nikdy viac nemôžeme mať takýto bordel v štáte". Sulík vyjadril presvedčenie, že je možné Smer a celú jeho „bandu“ odstaviť demokratickým spôsobom od moci.

„Viem, že v spoločnosti stále vládne skepsa, ale ubezpečujem vás, že k zmene dôjde. Keď sa zomkneme a začneme ťahať za jeden povraz, tak tento systém vymeníme,“ povedal Truban. K spoločnému postupu sa pridáva aj Sulík, ktorý zdôraznil, že 29. február 2020 bude kľúčový deň v dejinách Slovenska za posledných 30 rokov. Mal tým na mysli parlamentné voľby.

VIDEO: Pozrite si, čo povedal na zhromaždení pred úradom vlády Kiska.

Video

Kiska slovne zaútočil na lídra Smeru Roberta Fica aj premiéra Petra Pellegriniho s tým, že teraz sú ticho. „My dnes všetci vieme, čo z nášho Slovenska spravili,“ pokračoval Kiska. Fico sa cez týždeň ku kauze Gorila, ktorej zvuková nahrávka bola aktuálne zverejnená, vyjadril s tým, že ide o závažnú korupciu za Dzurindovej vlády. Gorila vznikla v roku 2005 a 2006, keď bol Fico opozičný politik.

Kiska a Fico mali medzi sebou viaceré slovné prestrelky. Fico opakovane hovorí, že Kiska je daňový a pozemkový podvodník. Škandál s financovaním prezidentskej kampane Kisku a pozemkami vo Veľkom Slavkove vyšetruje polícia ako podvody. V prípade daní bol už obvinený konateľ Kiskovej firmy.

Opozícia vyčíta Ficovi korupciu v krajine. Najnovšie sa do Smeru pustila pre kauzu Gorila, aj keď tá popisuje korupciu za Dzurindovej vlády.

„Kto nám vládne? Rozhodujú tu a majú moc ľudia, ako Jankovská, Marian Kočner či Antonino Vadala. Nádej a vieru nám však nezoberú,“ uviedol vo svojom vystúpení predseda KDH Alojz Hlina. Je presvedčený o tom, že Slovensko potrebuje zmenu a tá môže prísť. „Povzbuďme sa navzájom. Sme to dlžní našim deťom a Slovensku,“ dodal Hlina.

Pred zhromaždenými vystúpil aj líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý pripomenul, že 29. február 2020 bude deň, kedy si môžeme zobrať Slovensko späť. „Bude to deň po Ficovi, deň po Smere, deň po mafii,“ uviedol Matovič.

VIDEO: Pozrite si, čo dnes povedal pred úradom vlády Truban.

Video

Kauza Gorila

Spis SIS známy ako Gorila spoznala verejnosť v decembri 2011. Vzniknúť mal ešte v rokoch 2005 a 2006 a obsahoval prepisy odpočúvaní z konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. V spise sa píše o rozsiahlej korupcii pri privazitácii za druhej Dzurindovej vlády, o systéme legalizácie provízií, kupovaní poslancov Národnej rady a tiež o prepojení politikov a vysokých predstaviteľov štátnej správy na finančnú skupinu Penta. Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Po zverejnení na internete spôsobili tieto informácie dovtedy nevídané pouličné protesty. Na vyšetrenie kauzy bol zostavený špeciálny tím policajtov. Tento týždeň sa na verejnosť dostala aj zvuková nahrávka Gorily. O korupcii za Dzurindovej vlády je v nahrávke viac 30 hodín. Približne jednu hodinu je na zázname aj Robert Fico, ktorý sa mal ako opozičný politik rozprávať so šéfom Penty o politike a cieľoch Smeru. Fico tvrdí, že na zázname je ako pil kolu a to nepovažuje za trestné. Dzurinda tvrdí, že ak je Gorila autentická, išlo o individuálne zlyhanie jednotlivcov za jeho vlády a vinu Dzurinda ako aj súčasná opozícia pripisuje Ficovi

© Autorské práva vyhradené

670 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Za ľudí