Prokurátor podal obžalobu na Kočnera a ďalšie tri osoby v prípade Kuciak

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy.

21.10.2019 10:33 , aktualizované: 19:23
debata (283)
VIDEO: Premiér ďakuje všetkým, ktorí pracovali na vyriešení dvojnásobnej vraždy.
Video

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd 21. októbra obžalobu na obvinených Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Aleny Zsuzsovej a Mariana Kočnera pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a pre ďalšie trestné činy. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy,“ uviedla hovorkyňa. Jeden skutok sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z roku 2018. Druhý vraždy Petra Molnára z roku 2016.

Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová podanie obžaloby privítala. „Som spokojnejšia, že sa veci dali do pohyby a že k tomu došlo. Myslím si ale, je tam stále veľmi veľa čo ujasňovať, všetky tie kauzy, teda Threema alebo Gorila,“ povedala pre Pravdu Kušnírová, podľa ktorej mnohí dávajú od týchto vecí ruky preč. „Stále si myslím, je to môj vnútorný hlas, že by to nemalo ostať iba pri Kočnerovi. Bohužiaľ, každý len na neho poukazuje, no asi sa to ťahá ďaleko vyššie. Možno časom sa tieto kauzy posunú. Ale som rada, že ľudia z tímu pána Juhása (vyšetrovateľ vraždy Peter Juhás, pozn. red.) to takto dotiahli. Mysleli sme si, že nikdy nikoho nenájdu a my budeme čakať celý život na spravodlivosť a pravdu,“ doplnila Kušnírová.

„Vyšetrovací spis má viac ako 25 000 strán a desiatky príloh, medzi ktorým sú aj zaistené finančné prostriedky a cennosti. Obžaloba má 93 strán. Prokurátor navrhuje vypočuť okrem obvinených a poškodených ďalších 24 svedkov a prečítať výpovede ďalších 49 svedkov, vypočuť niekoľko znalcov,“ doplnila Tökölyová. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie.

„Na ŠTS bola 21. októbra podaná obžaloba v trestnej veci Ing. Tomáša Szabóa a spol. Štyri osoby sú obžalované z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a z prečinu porušovania domovej slobody. Obžaloba, ktorá má 55 zväzkov a viac ako 25 000 strán, napadla do senátu 2T v Pezinku. Bola pridelená zákonnému sudcovi (predsedníčka senátu – Ružena Sabová), ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v zmysle Trestného poriadku,“ uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

VIDEO: Andruskó vraj vie niečo aj na súčasných ministrov.
Video

Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur. Okrem Mariana Kočnera sú obvinení aj Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Sú vo väzbe. Zoltán Andruskó sa dohodol s prokurátorom na vine a treste, čím si mal výrazne znížiť trest. Dohodu má ešte odobriť súd.

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer).

Lipšic považuje obžalobu prokurátora za odôvodnenú

Obhajca poškodených v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Daniel Lipšic si myslí, že podanie obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku voči osobe Mariana Kočnera a ďalším trom obvineným osobám bolo „absolútne dôvodné“. Lipšic predpokladá, že v prípade existujú aj nezverejnené dôkazy, ktoré potvrdzujú obžalobnú verziu.

„Poznajúc dôkaznú situáciu do skončenia vyšetrovania si myslím, že obžaloba je podaná absolútne dôvodne, že prebiehajúce vyšetrovanie od vznesenia obvinenia k prvým štyrom obvineným a potom k piatemu obvinenému vo februári tohto roku prehĺbilo dôkaznú situáciu v ich neprospech. Domnievam sa, že existujú aj dôkazy, ktoré ešte neboli zverejnené, ktoré potvrdzujú obžalobnú verziu, ako sa mala udiať, vrátane toho, kto je, alebo bol objednávateľom tohto otrasného činu,“ skonštatoval.

Obžalobu zatiaľ Lipšic nečítal. Priblížil však, že v rámci postupu následne strany upovedomí prokuratúra o jej doručení. „Potom nám ju bude zasielať súd. Predpokladám, že ešte predtým pôjdem urobiť kópiu do súdneho spisu. Pevne verím, že po krátkej dobe, po tom, ako senát naštuduje pomerne rozsiahly spisový materiál, tak budú určené termíny hlavného pojednávania. V tomto momente neviem odhadnúť, kedy to bude,“ povedal.

Čižnár: Výsledky práce vyšetrovacieho tímu a prokurátorov hovoria za všetko

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uvítal podanie obžaloby zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na obvineného Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Z mojej strany som od začiatku vyvinul maximálne úsilie pre to, aby sa podarilo objasniť tento neospravedlniteľný skutok. V rekordne krátkom čase, počas pár týždňov, pričom zvyčajne to trvá aj pol roka, sa podarilo zriadiť medzinárodný vyšetrovací tím. Osobne som sa zúčastnil pri jeho kreovaní na rokovaniach so zahraničnými partnermi na pôde Eurojustu. Vyšetrovací tím, ktorý bol na Slovensku vytvorený, posilnili svojou pomocou aj medzinárodné zložky FBI či Europolu,“ uviedol Čižnár.

Zopakoval, že to bola práve Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, ktorá analyzovala posledný článok nebohého. Na základe neho preskúmali desiatky spisov, prijali opatrenia, vydali pokyny na začatie trestných stíhaní a pre niektorých prokurátorov to malo aj personálne konzekvencie.

„Chcem sa pristaviť už pri mojej pamätnej vete, ktorú som povedal na tlačovej besede vo februári 2018. Slová o ‚rozpútaní pekla‘, ktoré som vtedy povedal, zľudoveli a mrzí ma, že sa dodnes interpretujú vytrhnuté z kontextu a s dávkou cynizmu. Na tlačovej besede som doslova povedal: ‚Keby sa preukázalo, že tento skutok bol spáchaný v súvislosti s prácou nebohého novinára a jeho družkou, tak ja tu rozpútam peklo. Peklo také, že sa urobí všetko pre to, aby sa to objasnilo.‘ Výsledky práce vyšetrovacieho tímu a dozorových prokurátorov, ako aj moja nápomocná súčinnosť, hovoria za všetko,“ povedal Čižnár.

Para: Prokurátor podal obžalobu bleskovo napriek neúplnosti spisu a chybám

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na podnikateľa Mariana Kočnera v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej napriek tomu, že vyšetrovateľ uznal neúplnosť spisu a procesné chyby, vyslovil svoj názor obhajca Marek Para.

„Až dnes mi doručil vyšetrovateľ jeho rozhodnutie o námietkach vznesených pri ukončení vyšetrovania. Napriek tomu, že uznal neúplnosť spisu a procesné chyby, prokurátor bleskovo podal dnes obžalobu s cieľom vyhnúť sa svojej povinnosti preskúmať postup vyšetrovateľa, ktorý mal záujem namietať,“ zdôraznil advokát.

„Je poľutovaniahodné, keď orgány činné v trestnom konaní porušujú pravo a konajú v zmysle hesla účel svätí prostriedky. Dôkazná mizéria a procesné prešľapy charakterizujú obžalobu,“ povedal na záver Para.

Advokát Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry pre Pravdu uviedol, že o podaní obžaloby vie zatiaľ len z médií. „Počkám si na jej doručenie, potom sa budeme k tejto obžalobe vyjadrovať. Ale zotrvávame na našich vyjadreniach a námietkach, ktoré sme dávali v rámci preštudovávania spisu. Otázka je ešte taká, či bude táto obžaloba prijatá súdom v tej forme, v akej je,“ skonštatoval Neszméry. Dodal, že jeho klientka stále trvá na svojej nevine. „Neustále tvrdí, že s vraždou nemá nič spoločné, ani s prípravou, ani s jej vykonaním,“ ozrejmil advokát Neszméry.

Pellegrini verí, že je dosť dôkazov, aby páchatelia vraždy novinára boli potrestaní

Premiér Peter Pellegrini (Smer) vníma podanie obžaloby ako pocit satisfakcie a zadosťučinenie. Vyhlásil to v pondelok v Banskej Bystrici. Podľa neho fakt, že sa celá kauza už posúva na súd, je míľnikom v celom tomto procese. Vysoko oceňuje prácu vyšetrovacích tímov vrátane prokuratúry.

„Tak ako sme deklarovali, polícia a príslušné orgány mali maximálnu podporu a som presvedčený, že nahromadili dostatok dôkazov, ktoré umožnia súdom páchateľov reálne potrestať. Chcem vyjadriť veľké poďakovanie ľuďom, ktorí na celom prípade intenzívne pracovali. Je to splnenie aj môjho sľubu, ktorý som dal po nástupe do funkcie, že urobím všetko pre to, aby sme túto vraždu vyšetrili a aby pravda vyšla najavo. Pevne verím, že budeme svedkom odsúdenia kriminálnych živlov za spáchanie tohto ohavného trestného činu,“ zdôraznil premiér.

OĽaNO: Zadosťučinením bude, keď budú všetci vinníci v base

Prácu vyšetrovateľov a prokurátorov oceňuje hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v súvislosti s obžalovaním Mariana Kočnera prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

„Príbeh spravodlivého Slovenska by mal pokračovať tým, že v base budú sedieť všetci, ktorí mafii umožnili vraždiť. Buď jej priamo pomáhali, alebo o mnohých skutočnostiach vedeli a vyšetrovanie sa snažili zmariť,“ vyhlásil líder hnutia Igor Matovič.

Marian Kočner bol podľa jeho slov roky na slobode napriek tomu, že bol podozrivý z viacerých trestných činov. „Spoliehal sa na svoje krytie v polícii a politike. Nečinnosť vyšetrovateľov musel zastupovať odvážny novinár, ktorý na to doplatil svojím životom, a to len pre to, že Kočner bol ich človek. Mafia ovládla štát,“ podotkol Matovič.

Most-Híd: Obžaloba Kočnera je výsledkom enormnej práce vyšetrovateľov

Slovensko si zaslúži, aby po vražde novinára vyšetrili aj kauzu Gorila, uviedla pre TASR koaličná strana Most-Híd v reakcii na obžalobu Mariana K. prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

„Vznesenie obžaloby je výsledkom enormného pracovného nasadenia vyšetrovateľov, ktorých, respektíve ich kolegov, ešte čaká množstvo práce na kauzách, ktoré vyplavila súkromná komunikácia obvineného Mariana K. a zverejnená nahrávka rozhovorov v konšpiračnom byte,“ povedala strana Most-Híd.

283 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka