Aký má byť trest pre podozrivého sudcu?

Počas vyšetrovania dvojnásobnej vraždy rozvírila polemiku komunikácia, ktorú polícia získala z telefónu Mariana Kočnera. Autenticita správ nebola doteraz potvrdená, ale ani popretá. V jeho adresári sa mali nachádzať sudcovia aj prokurátori. Prepisy správ naznačovali ovplyvňovanie rozhodnutí v prospech tohto podnikateľa. Najviac vo verejnosti zarezonovala nahrávka rozhovoru Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a prepisy správ z debaty s bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou (nom. Smeru).

21.10.2019 10:37 , aktualizované: 20:17
debata (47)

Jankovská sa vrátila do sudcovskej funkcie, v súčasnosti je na maródke. Trnka je stále prokurátorom, v týchto dňoch čerpá dovolenku. Aj v súvislosti s nimi vznikla polemika, ako sudcov alebo prokurátorov dočasne postaviť mimo funkcie, pokiaľ sa podozrenia nevyšetria. Premiér Peter Pellegrini (Smer) na túto tému zvolal pracovné stretnutie, ktoré bolo dnes. S legislatívnymi návrhmi sa na ňom predstavili ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), šéf spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), prezident Policajného zboru Milan Lučanský, zástupcovia Súdnej rady a Generálnej prokuratúry. Zhodli sa, že nie je šťastné označiť celé súdnictvo a prokuratúru za zlé. „Tým nahrávame extrémizmu, ktorý volá po nastolení tvrdej ruky pred demokraciou. Musíme sa ale vysporiadať so zlyhaním jednotlivcov,“ poukázal premiér.

Pellegrini zdôraznil, že k zmenám musí dôjsť citlivo, aby vláda či parlament nezasiahli do nezávislej súdnej moci. „Nechceme však, aby výsledkom tohto stretnutia bolo lacné politické riešenie. Nesmieme dovoliť, aby to bol lacný lex Jankovská alebo lex Trnka, ktorý môže navonok pôsobiť sexi a zaujímavo, ale v konečnom dôsledku môže vážne deformovať citlivú rovnováhu medzi výkonnou a súdnou mocou,“ uviedol predseda vlády. Podrobnosti novej legislatívy neprezradil. Na paragrafovom znení mali do dnešného večera pracovať odborníci z rezortu spravodlivosti.

Zatiaľ je jasné, že novelami by sa mohli navýšiť kompetencie rezortu spravodlivosti aj Súdnej rady. Už v utorok by sa niektoré body mohli dostať do rúk poslancov na rokovanie parlamentu. Najdôležitejšie podľa ministra Gála je, aby návrh zákona nebol napadnuteľný na Ústavnom súde a nebol retroaktívny.

„Budeme sa snažiť zabrániť retroaktivite a zároveň riešiť veci do budúcna, neznamená to teda, že Jankovská zostane v talári a Trnka zostane na prokuratúre,“ dodal Pellegrini. Nová legislatíva by mohla rozšíriť prípady, kedy bude môcť byť obmedzený alebo pozastavený výkon funkcie sudcu či prokurátora. V súčasnosti je to možné len vtedy, ak je sudca stíhaný za úmyselný trestný čin a proti ktorému sa vedie disciplinárne konanie za čin, za ktorý môže byť odvolaný z funkcie. Premiér to považuje za nedostatočné.


VIDEO: Premiér Peter Pellegrini a minister spravodlivosti Gábor Gál o možnej reforme súdov a prokuratúry.


Pozastaviť výkon funkcie Jankovskej nie je podľa Gála jednoduché. Ak by sa obrátil na disciplinárnu komisiu a tá by sudkyňu potrestala napríklad znížením platu, súdy by ju už viac stíhať a trestať nemohli. „Platí princíp, že nemôžete byť trestaný dvakrát v jednej veci. Trestné činy však nie sú disciplinárne previnenia, to sú ťažké zločiny a nemôžeme dovoliť, aby trestom bolo zníženie mzdy na pol roka,“ vysvetlil Gál.

S podaním návrhu na disciplinárne konanie aj na výzvu polície počkal. Na komisiu sa s podnetom obrátil až v pondelok, dôvodom disciplinárky majú byť iba jej klamlivé výroky. Jankovská mala opakovane tvrdiť, že nebola vo vile advokáta Radomíra Bžána v Chorvátsku. Fakt, že tam Jankovská skutočne bola, potvrdil samotný Bžán. „Podám iba taký disciplinárny návrh, aby som neohrozil trestnoprávne konanie,“ spresnil minister.

Disciplinárne stíhaný bude aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin za angažovanie sa v politike. Harabin sa už predstavil verejnosti ako volebný líder strany Vlasť. „Aktívna politická činnosť je v rozpore so zákonnou povinnosťou sudcu," dodalo ministerstvo spravodlivosti.

Ústavný právnik Eduard Bárány sa zásahov politickej moci do súdnej neobáva. „V žiadnom prípade si nemyslím, že v návrhu zákona pôjde o rozhodovanie výkonnej ani priamo zákonodarnej moci. Rozhodovanie o sudcoch vždy zostane niekde medzi disciplinárnymi senátmi a Súdnou radou a predstavitelia výkonnej moci budú mať návrhové opatrenia,“ mieni Bárány. Nepredpokladá, že by došlo k situácii, že vo veci konkrétneho sudcu by pri pozbavení či pozastavení jeho funkcie priamo rozhodoval člen vlády. Vytvoriť zákon, ktorý potrestá aj súčasných vinníkov a zároveň nebude retroaktívny, bude podľa neho náročné, nie však nemožné.

„Nemusí ísť len o trestné alebo disciplinárne stíhanie, ale aj o definovanie predpokladov na výkon funkcie sudcu. Aj podľa súčasnej úpravy sudcovskú spôsobilosť musí mať zachovanú kontinuálne počas celého výkonu. Uvidí sa, akou legislatívnou technikou sa pôjde, či sa ostane pri tejto slovnej formulácii, alebo sa nájde nejaká iná,“ uzavrel právnik.

Viaceré opatrenia v súdnictve navrhla aj opozícia. Poslanec parlamentu Alojz Baránik (SaS) chce presadiť zrušenie zákazu zverejňovania tváre sudcov a zrušiť dvojkolové disciplinárne konania. V druhom kole by mal podľa neho rozhodovať Ústavný súd. Opozícia hovorila o ústavnom zákone, ale aj o obmedzení inštitútu prezumpcie neviny.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Peter Pellegrini #Denisa Saková #reforma súdov