Boj proti Smeru nie je podľa Sulíka málo: Nebagatelizujte to!

Súčasná opozícia je jednotná v myšlienke poslať najsilnejší Smer do opozície. Hoci hovoria o spolupráci a spájaní, na stole sú dohody až od troch strán.

21.10.2019 14:31 , aktualizované: 19:24
debata (318)

VIDEO: Spojil opozíciu len boj proti Ficovi? Pozrite si, čo povedali lídri opozičných strán

Video

Lídri siedmich opozičných strán – PS/Spolu, OĽaNO, KDH, Za ľudí, SaS a Sme rodina si v pondelok u sulíkovcov sadli za jeden stôl. Výsledkom ich približne hodinovej debaty je, že sa ešte stretnú v decembri. O predvolebnej spolupráci sa zatiaľ nedokázali dohodnúť, na stole sú v tejto chvíli tri návrhy.

„Je vôľa na spoločnej dohode, v diskusii budeme pokračovať začiatkom decembra,“ povedal Richard Sulík (SaS) s tým, že všetci sa zhodli v názore, že je potrebné odstaviť Smer do parlamentnej opozície. Podrobnosti o texte dohody, ktorú ponúka, však nepovedal.

„Potrebujeme 76 ľudí v parlamente,“ pripomenul Andrej Kiska (Za ľudí). Jeho strana ponúka jednu veľkú predvolebnú koalíciu s názvom Blok zmeny, v ktorej by mali byť zastúpené takmer všetky subjekty demokratickej opozície. Práve pre Blok zmeny Kiska odmietol vstúpiť do trojkoalície s PS/Spolu. Pripomenul, že podľa aktuálnych preferencií by toto spojenie nestačilo na výmenu súčasnej koalície. „Ohrozili by sme našich najbližších povolebných partnerov ako SaS alebo OĽaNO, ktorí by sa nemuseli dostať do parlamentu,“ vysvetlil. Bloku zmeny však už povedal jasné nie Sulík.

Kiskovci sa vyhraňujú voči Borisovi Kollárovi (Sme rodina). „Ak budeme mať málo hlasov, mali by sme byť pripravení prísť a poprosiť ho (Kollára, pozn. red.) o spoluprácu,“ dodal Kiska na margo spolupráce.

Kollár mu oponoval, že tiež patria k demokratickej opozícii a avizoval, že má veľa výhrad k programu opozičných kolegov. „Ak prídu po voľbách za nami a nebudú splnené naše body, odpochodujeme do opozície,“ skonštatoval Kollár s tým, že ani v tom prípade sa nechystá zakladať platformu so súčasnými vládnucimi stranami a vylúčil aj spoluprácu s kotlebovcami.

Tretiu dohodu ponúka koalícia PS/Spolu. Ako objasnil líder Michal Truban, mala by to byť dohoda o vzájomnom neútočení, pod ktorú sa dosiaľ podpísalo len mimoparlamentné KDH. Kiska síce vyhlasuje, že je pripravený pripojiť svoj podpis, podľa neho však do textu tohto dokumentu treba doplniť vetu, že „vylučujeme spoluprácu so Smerom, SNS, kotlebovcami a Harabinom“. Truban neskrýval sklamanie nad tým, že dostal košom od bývalého prezidenta. „Rozhodnutie Andreja Kisku odmietnuť trojkoalíciu berieme na vedomie. Veľmi radi akceptujeme jeho žiadosť prístúpiť k našej dohode o neútočení. Napokon, KDH a Za ľudí sú naši najbližší partneri,“ dodal Truban.

Na čom sa opozičné strany dohodli

  • Spolu oslávia 30. výročie nežnej revolúcie. V novembri na bratislavské Námestie SNP pozýva Igor Matovič a jeho obyčajní, priestor dostanú aj ďalšie strany.
  • Na 22. februára, druhé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, si námestia vo všetkých krajských mestách rezervovala SaS a priestor ponúkne aj ďalším stranám. Program tejto pietnej spomienky si dohodnú na ďalšom stretnutí v decembri.
  • Dohodli sa, že premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer) dávajú ešte týždeň čas na to, aby zorganizoval okrúhly stôl k téme očistenia súdnictva. Hoci premiér už včera ohlásil prípravu zásadných zmien v justícii, až na budúci týždeň sa opozícia rozhodne, ako bude ďalej postupovať. Ešte pred niekoľkými dňami však opozičníci vyhlasovali, že ak okrúhly stôl nebude, budú zbierať podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra.

© Autorské práva vyhradené

318 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Richard Sulík