Pozemkový fond sa po 11 rokoch dočkal

Slovenský pozemkový fond po druhýkrát v tomto roku uspel v kauze Veľký Slavkov. Okresný súd v Prešove rozhodol v prospech štátnej inštitúcie a zamietol žalobu spoločnosti Digital Floor Ltd, ktorá si nárokovala škodu za takmer 16 miliónov eur a úroky z omeškania od roku 2008. Obe strany sa ešte môžu odvolať do 15 dní po doručení spisu. Prvý úspech zaznamenal fond v apríli tohto roka, keď bolo rozhodnuté o časti pohľadávky v sume 23 miliónov eur s príslušenstvom v jeho prospech.

21.10.2019 17:10
Veľký Slavkov Foto: ,
Veľký Slavkov je miestom viacerých pochybných prevodov pozemkov z minulosti.
debata (2)

V spore o náhradu škody za 16 miliónov eur uspel pozemkový fond až po dlhých 11 rokoch. Viackrát boli vytýčené pojednávania, všetky boli nakoniec odročené. Až nová sudkyňa ukončila vec zamietnutím žaloby súkromnej spoločnosti, ktorá na začiatku pojednávania navrhla mimosúdnu dohodu, čo právny zástupca fondu, ako aj prokurátor, odmietli.

Sudkyňa po viac ako troch hodinách rozhodla, že neboli splnené zákonné predpoklady zodpovednosti žalovaného, čiže Slovenského pozemkového fondu (SPF), za škodu. Zdôraznila, že si súkromná firma mala byť vedomá, aké postupy prebiehajú pri podobných procesoch so štátom a ak realizovali niektoré plány, museli rátať aj s podnikateľským rizikom. Súkromník si totiž dal vypracovať projekt, nechýbala ani vizualizácia budúceho zámeru, no nemal vydané ani územné rozhodnutie.

Právny zástupca súkromnej spoločnosti po verdikte nekonkretizoval ďalšie kroky. „Počkáme na doručenie písomného rozsudku a zvážime potom ďalší postup,“ reagoval.

Generálna riaditeľka SPF Adriana Šklíbová sa osobne zúčastnila pojednávania v Prešove. Bola spokojná s tým, že fond podľa súdu svojím postupom vo veci neporušil žiaden právny predpis a ani nepostupoval v rozpore s dobrými mravmi alebo svojimi zákonnými povinnosťami.

„Po rozsudku z 9. apríla 2019, keď bolo rozhodnuté o časti pohľadávky v sume 23 miliónov eur s príslušenstvom, tak možno hovoriť o ďalšom úspechu fondu v kauze Veľký Slavkov,“ uviedla Šklíbová. Zdôraznila, že počas jej trojročného pôsobenia v SPF sa zmenili viaceré procesy, aby sa už predišlo podobným udalostiam ako pred 11 rokmi.

Právny zástupca fondu Michal Mandzák konštatoval, že po prebratí spisu predpokladal jeho vyriešenie maximálne do polroka a netušil, že to potrvá takmer 11 rokov. „Od začiatku sme tvrdili, že chýbajú základné predpoklady pre vznik škody. Myslím, že ide o fiktívny nárok. Verím, že budeme úspešní aj v treťom spore,“ uviedol Mandzák, ktorý zatiaľ termín posledného pojednávania v spore, kde ide o náhradu sumy vo výške 60 miliónov eur, nepozná.

Táto sa týka údajne zmarenej investície Okko G.E.R. Ich podstata spočíva v tom, že z nezáväzného oznámenia SPF, ako sa postupuje pri predaji pozemkov, vtedajšie spoločnosti Ar Park s. r. o. a ARent, a. s. to pokladali za záväzný prísľub k odpredaju pozemkov pri Veľkom Slavkove, ktorý fond nesplnil. Tým, že SPF následne pozemky vydal reštituentom, mal spoločnostiam spôsobiť škodu spočívajúcu v zmarení investície podnikateľského zámeru. Všetky nároky, ktoré boli v tejto súvislosti uplatnené, fond považuje za fiktívne. Aktuálne je žalobcom firma Digital Floor Ltd, ktorá získala zmluvy o pohľadávkach od predchádzajúcich spoločností.

Na pozemkoch pri Veľkom Slavkove plánovali firmy postaviť zábavný komplex. Projekt na ploche približne 130 hektárov mal obsahovať tri časti pomenované Park, City a Golf. V rámci Parku mali vzniknúť dva hotely a v areáli mali byť aj obchody, kiná, kongresové centrum či heliport. Sekcia City mala priniesť takmer tri stovky horských apartmánov. Na zvyšných 106 hektároch malo byť 18-jamkové golfové ihrisko spolu s 9-jamkovou golfovou akadémiou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Veľký Slavkov