Threema: Kočner si vymenil šesťtisíc správ so sudcom Sklenkom

Marian Kočner si údajne vymenil viac ako šesťtisíc správ so sudcom Okresného súdu Bratislava I Vladimírom Sklenkom. Informácie zháňal aj na Najvyššom súde priamo od podpredsedníčky Jarmily Urbancovej. Vyplýva to zo zaistenej komunikácie cez šifrovanú aplikáciu Threema.

21.10.2019 21:03 , aktualizované: 22:30
okresny sud bratislava I.,  krajsky sud v... Foto: ,
Okresný súd Bratislava I.
debata (137)

Informácie priniesol Denník N.

Zo zaistenej komunikácie cez šifrovanú aplikáciu Threema vyplýva, že si od novembra 2017 do mája 2018 Kočner veľmi často písal aj s vtedajším podpredsedom Okresného súdu Bratislava I Vladimírom Sklenkom. Komunikoval s ním ešte s väčšou intenzitou, než s bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou.

Ako ďalej uvádza Denník N, Sklenka bol v tom čase podpredsedom kľúčového okresného súdu v hlavnom meste a zodpovedal za obchodný úsek. Kočner vďaka svojmu mobilu vedel, čo sa dialo v obchodných sporoch, ktoré považoval za dôležité či obchodne príťažlivé.

Zaujímal sa napríklad o dianie okolo advokáta Radomíra Bžána, ale aj o spor Prvej produkčnej s ministerstvom životného prostredia a Slovenským vodohospodárskym podnikom. Išlo o náhradu škody o viac ako 14 miliónov eur, ktorú by v prípade prehry platil štát.

Získaval tak prehľad o konkurencii a o tom, aké zmeny sa v iných firmách diali. Informáciami ho podľa Threemy zásoboval Sklenka. Aj on, rovnako ako Jankovská, patrí k sudcom, ktorým polícia v auguste zaistila mobily. Dôvodom bola komunikácia s Kočnerom a podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, korupcie a zasahovania do nezávislosti súdu.

Kočnera riešil aj na úkor vlastných káuz

Zatiaľ čo s Jankovskou rozoberal Kočner často aj záležitosti súkromnejšej povahy, jeho správy so Sklenkom boli prevažne „pracovné“. Ak išlo o prípad, na ktorom mal Kočner osobný záujem, Sklenka ho zásoboval informáciami o každom „šuchnutí“ v spise. Kto, kedy a čo podal, doplnil v konaní. Aké rozhodnutie sa tam chystá. Čo urobí vyšší súdny úradník, či sudca.

Prúd informácií od Sklenku bol miestami tak masový, že aj Kočner ho krotil. “Skús pomalšie! Lebo ide dop..e niť komunikácie!!!”, upozorňoval ho napríklad 17. novembra 2017. V jeho správach sa strácal.

Ak Sklenkovi chýbali informácie, ktoré potreboval zistiť Kočner, začal po nich pátrať. Jeho agendu riešil aj na úkor vlastných káuz, o ktorých ako sudca rozhodoval. Nie raz sa potom zadávateľovi práce posťažoval, že nestíha písať rozsudky.

Kočner mu však bol za to vďačný. „Viem, že ty urobíš to, čo nikto“, chválil ho.

Ich komunikácia naznačuje, že Sklenka to nerobil len z úcty k priateľovi. 13. novembra 2017 sa napríklad Kočner pýta Sklenku: „Kedy si vezmeš vianočné?“ „Budúci týždeň ak si tu,“ reagoval sudca. Kočner: „Jasné, ako si povieš.“

Kauza Technopol

Sklenka a Jankovská mali ako sudcovia kontakty na mnohých súdoch. Sudca bratislavského okresného súdu podľa Threemy priamo komunikoval aj s kolegyňou Miriam Repákovou. S ňou dohadoval postup v kauze Technopol Servis. Išlo o mocenské prevzatie firmy s majetkom v hodnote 20 miliónov eur ľuďmi z Kočnerovho okolia. Aj Repáková musela svoj mobil odovzdať polícii.

Kauza Technopol sa týka sporov o majetok v hodnote približne 20 miliónov eur. O akcie spoločnosti Technopol Services sa sporili manželia Pavel a Denisa Pávekovci. Záležitosť vyšetrovala aj polícia, ktorá v prípade vzniesla obvinenia z krádeže akcií a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

V roku 2016 si mala Denisa Páveková, ktorá bola členkou predstavenstva spoločnosti Technopol Servis, si po nezhodách s manželom, ktorý bol riaditeľom tejto firmy, vybrala akcie spoločnosti z trezoru a nechala ich prepísať na svoje meno. Poza chrbát manžela začala firmu tunelovať v prospech ľudí blízkych Kočnerovi.

Potom Páveková spolu s ľudmi Mariana Kočnera ovládla Technopol. Z firmy mali vyviesť majetok v hodnote 20 miliónov eur. Kočnerovi podľa medializovaných informácií prišlo na účet približne pol milióna eur z danej spoločnosti.

Pred rokom advokáti prišli na to, že zo spisu, ktorý bol uložený na Okresnom súde Bratislava I, zmizlo tristo strán. Nevedelo sa, kedy strany zmizli. Nakoniec ich našli advokáti založené v inom spise. Nedalo sa však určiť, kto presne strany založil do inej zložky.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) vtedy odvolal z funkcie predsedníčky súdu Annu Kašajovú. Vysvetľoval, že manažérsky a ľudsky zlyhala. O strate totiž neinformovala ani bratislavský krajský súd, ani ministerstvo.

Podľa Gála však nešlo o úmysel. „Kebyže sa dôsledne všetko prekontroluje, mohli sme už vtedy nájsť zmiznutú časť spisu,“ ozrejmil.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #threema