Matovič vyzval Glváča, aby odstúpil z funkcie podpredsedu parlamentu

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič prečítal v utorok 46 sms-správ, ktoré si mali poslať podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer) a podnikateľ Marian Kočner. Zverejní aj ďalšie, pokiaľ Glváč v stredu neodstúpi z postu podpredsedu NR SR. Podľa Glváča varí Matovič z vody a zverejnené správy ho nediskvalifikujú.

22.10.2019 13:25 , aktualizované: 19:58
debata (701)

VIDEO: Na údajných správach medzi Glváčom a Kočnerom niečo nesedí. Pozrite si viac vo videu TV Pravda, kde je opísané, čo sa malo stať a čo sa v skutočnosti stalo a ako to hodnotí Matovič a ako Glváč.

Video

Minulý týždeň prenikli správy z Kočnerovej aplikácie Threema, v ktorých sa má Glváč s podnikateľom baviť o biznise s pozemkami v Čiernej Vode v Galantskom okrese, o rekonštrukcii vlády po odchode vtedajšieho premiéra Roberta Fica (Smer). Glváč to označil za cielenú diskreditáciu svojej osoby a avizoval podanie trestného oznámenia. Pravosť správ odmietol potvrdiť. Zdôraznil, že zverejnená komunikácia ho nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. Zároveň uviedol, že s Kočnerom sa od januára 2012 nestretol. Kočner je aktuálne obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Lídra Obyčajných ľudí Glváčove vyjadrenia nepresvedčili a rozhodol sa pritvrdiť. Správy si mal podpredseda parlamentu s Kočnerom písať cez aplikáciu Viber. Matovičom medializované správy sa začínajú 19. júla 2016, v tom čase rezonovala kauza Bašternák. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) sa priznal, že odkúpil podiel v Bašternákovej fir­me.

V tejto súvislosti sa v médiách spomínal aj Glváč, ktorý mal kúpiť byt pod bratislavskou Kolibou, postavený firmou s prepojeniami na Bašternáka. Bašternák je už odsúdený za podvod pri vratke DPH za takmer dva milióny eur na päťročný nepodmienečný trest a prepadnutie majetku.

Glváč sa v správe Kočnerovi má sťažovať na pokrývanie tejto témy médiami a Kočner uznáva, že kauza Bašternák robí obrovské škody. „Myslíš, že sa dá urobiť v Plus 7 riadený rozhovor?“ „Viem, že sa dá. Martina Ruttkayová,“ mal odpísať Kočner. „Mám rozhovor napísaný. Nadpis ťa osloví! ,Bonaparte kolaudoval Lipšicov nominant!‘ “ má reagovať o týždeň neskôr Glváč.

Kočner si následne dá poslať rozhovor mailom a Glváča ešte varuje, že sa bude musieť s novinárkou stretnúť aj osobne na doplnenie rozhovoru o pár ďalších otázok kvôli fotografovi, ktorý mal na redaktorku dohliadnuť. K stretnutiu podpredsedu parlamentu a novinárky malo dôjsť 31. júla, Kočner mal podľa správ zatiaľ strážiť jej deti. O štyri dni neskôr v týždenníku vyšiel rozhovor.

Matovič je presvedčený, že Glváč o kontaktoch s podnikateľom klamal. „V ďalšej komunikácii, ktorú mám k dispozícii, sú dôkazy o tom, že stretnutí bolo viacero a boli aj po januári 2012. Pán Glváč, je čas, aby ste tu konečne prišli, povedali pravdu, ospravedlnili sa a odišli z pozície podpredsedu Národnej rady. Lebo teraz už nerobíte hanbu len strane Smer, ale aj celej Národnej rade,“ odkázal Matovič, ktorý očakáva, že Glváč odstúpi zajtra doobeda. Ak nie, zverejní zvyšok z 900 vzájomných správ. Ich zdroj líder obyčajných novinárom neprezradil.

„Tak sme sa dočkali tej Matovičovej bomby, z ktorej nakoniec nič nie je a ukázalo sa, že varí len z vody. Aj keď táto neoverená komunikácia, ktorú som doteraz nevidel, môže v súčasnosti pôsobiť zvláštne, trvám na tom, že ma v ničom nediskvalifikuje. Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, aby začali konať a verifikovali údajnú komunikáciu, podsúvanú verejnosti,“ reagoval Glváč na sociálnej sieti. Odstúpiť sa teda nechystá.

Strana Smer prostredníctvom svojho hovorcu Jána Mažgúta uviedla, že obsah a rozsah komunikácie môže vysvetliť iba Glváč. „Pokiaľ pán Glváč komunikoval v tom rozsahu, aký mi je známy, tak ho to nediskvalifikuje,“ tvrdí Mažgút. Hovorca nevedel povedať, či predseda Smeru Robert Fico vzniknutú situáciu s Glváčom riešil.

VIDEO: Smer tvrdí, že údajná komunikácia Glváča nediskvalifikuje. Pozrite si vo videu postoj hovorcu strany.

Video

Raši: Vedenie strany sa bude medializovanou komunikáciou zaoberať

Vedenie strany Smer sa bude zaoberať medializovanou komunikáciou. Na tlačovej konferencii to po utorkovom výjazdovom rokovaní vlády v Sobranciach povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a zároveň košický krajský predseda strany Richard Raši. Ako dodal, v prípade potvrdenia pravdivosti toxickej komunikácie sa musí vyvodiť zodpovednosť voči komukoľvek. Pripomenul, že ju zatiaľ nikto neverifikoval.

Verím, že sa podpredseda NR SR aj poslanecký klub sa k tomu vyjadria a povedia, čo je na tom pravdy a čo na tom pravdy nie je. Samozrejme, budeme sa tým zaoberať aj vo vedení strany, povedal s tým, že vo vyjadreniach je zatiaľ zdržanlivý, keďže pravosť komunikácie zatiaľ žiadna autorita nepotvrdila. Poznamenal tiež, že ak je uvedená komunikácia pravdivá, je to hrozné.

Podľa jeho ďalších slov, ak niekto urobil chybu, bude voči nemu vyvodená osobná, politická alebo trestnoprávna zodpovednosť. Ale v tomto prípade by som bol rád, aby sme počuli aj názor podpredsedu národnej rady a jeho klubu, dodal. Raši tiež tvrdí, že najlepšie by bolo zverejniť celé komunikácie, aby sa potvrdilo, že je to pravda a potom by mohli vyvodzovať dôsledky.

Blanár: Zotrvanie Glváča vo funkcii podpredsedu NRSR je na ňom

To, či Martin Glváč (Smer) odstúpi z funkcie podpredsedu parlamentu, je na ňom. Podstatné je potvrdenie autenticity zverejnenej komunikácie. Povedal to podpredseda Smeru Juraj Blanár v súvislosti s medializovanou komunikáciou.

„Pre mňa je dôležité, aby bolo potvrdené, že je to autentické. Ak sú tam veci, ktoré súvisia s hocijakým nečestným, netransparentným alebo protizákonným konaním, aby všetko bolo vyšetrené a riadne posúdené podľa platných zákonov,“ zdôraznil Blanár. Podotkol, že vyjadriť by sa mali v prvom rade aktéri a potom experti, ktorí dokážu posúdiť pravosť komunikácie a či v nej bolo niečo v rozpore so zákonom.

„Je to predovšetkým na konkrétnych aktéroch, aby zhodnotili, či týmto spôsobom pomáhajú alebo oslabujú politickú stranu,“ dodal. Ako príklad uviedol Moniku Jankovskú, ktorá po vyhodnotení situácie skončila vo funkcii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Na otázku, či by sa mal rovnako zachovať aj Glváč, odpovedal, že je to na ňom.

„Treba sa opýtať pána Glváča, v akom rozsahu bola táto komunikácia a o čom s Kočnerom komunikoval. Pokiaľ pán Glváč komunikoval v tom rozsahu, ktorý mne je známy, tak ho to nijako nediskvalifikuje,“ doplnil hovorca Smeru Ján Mažgút.

To, či bude na kandidačnej listine strany, nepovedal. Vysvetlil, že kandidátka je otvorená, navrhuje ju predseda strany a následne ju predkladá predsedníctvu na schválenie. Dodal, že návrh kandidátky nie je záležitosťou najbližších dní.

Bugár: To, či Glváč ostane vo funkcii, je rozhodnutie jeho a Smeru

Zotrvanie Martina Glváča vo funkcii podpredsedu parlamentu je jeho rozhodnutie a rozhodnutie jeho strany. Povedal to predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

„Asi zváži, čo bude robiť. To je jednoznačne jeho rozhodnutie a rozhodnutie jeho strany,“ skonštatoval Bugár s tým, že sa nechce vyjadrovať k členovi inej strany. Na otázku, čo by urobil, keby šlo o člena jeho strany, odpovedal, že vie presne, čo by urobil. Bližšie to však nešpecifikoval.

Bugár tiež podotkol, že má s informáciami a medializovanou komunikáciou z Threemy vlastné skúsenosti, pričom naďalej odmieta, že by bol s Kočnerom v kontakte. „Keď príde takýto návrh, prerokujeme ho, ale on musí rozhodnúť a potom jeho voliči,“ povedal v súvislosti s vyjadreniami opozície, že bude žiadať odvolanie Glváča.

© Autorské práva vyhradené

701 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Marian Kočner #sms komunikácia Mariana Kočnera