UK nesúhlasí s odvolaním prednostu neurochirurgickej kliniky A. Šteňa

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave protestuje proti odvolaniu prednostu Neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty (LF) UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Andreja Šteňa. Odvolanie považuje za neadekvátne. Informovala hovorkyňa UK Lenka Miller. Dekanom LF UK je Juraj Šteňo, otec Andreja Šteňa.

22.10.2019 14:51
debata (5)

„Odvolanie prednostu kliniky s takýmito kvalitami bez udania dôvodu považujeme za neprijateľné. Predstavuje flagrantné porušenie akademických slobôd. Nie je možné, aby politickí nominanti odvolávali akademických pracovníkov bez konsenzu s univerzitou,“ uviedla vysoká škola. Konanie je podľa univerzity v rozpore s celospoločenským záujmom v oblasti zdravotnej starostlivosti a vysokého školstva.

Univerzita poznamenala, že súčasné dianie na Ministerstve zdravotníctva SR a kroky jeho predstaviteľov zásadným spôsobom ovplyvňujú pracoviská a zamestnancov školy, a tiež aj úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti a vzdelávania v oblasti medicíny. „Nemožno to prehliadať a už vôbec nie tolerovať,“ tvrdí UK.

Riaditeľka UNB Renáta Vandriaková sa rozhodla odvolať prednostu Neurochirurgickej kliniky UNB Andreja Šteňa po medializovanom prípade liečby 15-ročného chlapca s nádorom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského #lekárska fakulta