Danko: Premiér vládne, ako keby už nebol v koalícii, ale SNS vládu nepovalí

Premiér Peter Pellegrini vládne, ako keby už nebol v koalícii. Na dnešnom tlačovom brífingu to povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) a Národnej rady SR Andrej Danko. Vláda má však podľa neho aj naďalej podporu SNS. Danko zdôraznil, že v koalícii sa už hlasuje o veciach bez toho, aby bol o nich konsenzuálny súhlas, no aj napriek tomu je SNS strana, ktorá drží slovo a nepovalí vládu, keďže na predčasné parlamentné voľby nie je čas.

23.10.2019 12:20 , aktualizované: 17:03
debata (39)

VIDEO: Čo sa Danka dotklo a čo odkazuje premiérovi? Pozrite si vo videu TV Pravda.

Video

„SNS je jediná strana v koalícii, ktorej na tejto schôdzi neprešlo asi päť zákonov. Na nejednotnosť poslaneckého klubu Most-Híd doplácame už dosť dlho. Stojím si za tým, že som nevedel o výhradách Mostu k zriadeniu ministerstva cestovného ruchu,“ vysvetlil Danko. Návrhy Mostu-Híd preto podľa jeho slov SNS nepodporí.

Most-Híd v parlamente nepodporil návrh národniarov, aby bol rekreačný príspevok povinný pre všetkých zamestnávateľov. Most nehlasoval v utorok ani za vznik ministerstva cestovného ruchu a športu, ktorý navrhovala SNS. Predseda národniarov Andrej Danko to označil ako dýku do chrbta.Parlament v utorok rovnako odmietol aj ďalšiu novelu SNS, a to novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorou sa malo zjednodušiť rekonštruovanie školských internátov a domovov, polikliník a nemocníc. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár ešte v utorok na Dankovu kritiku reagoval, že zažil v rôznych koalíciách aj horšie situácie.

Danko sa zároveň poďakoval poslaneckému klubu Smeru-SD, že keď sa na niečom dohodnú, tak to aj dodržia a hlasujú za to. „Neznesiem krivdu a podraz. Taký som ako predseda SNS a ako predseda NR SR. Bojujem za dobrú vec pre ľudí, a preto mi je potom veľmi ľúto, keď niekto, či už nejakej politickej pomsty alebo urazenosti, nepodporí náš návrh zákona,“ dodal predseda parlamentu.

Tretia koaličná strana Smer do sporu nevstúpila. „Vládna koalícia je tvorená tromi rôznorodými stranami a občas dochádza aj k nedorozumeniam, dôležité však je, že koalícia pokračuje ďalej. Vzniknutá situácia nás mrzí a aj napriek tomu, že to pán Danko berie osobne, veríme, že sa dané „nedorozumenie“ medzi dvoma koaličnými partnermi čoskoro vyrieši,“ povedal hovorca Smeru Ján Mažgút.

Baránek: Koalícia funguje už len zotrvačnosťou

Politický analytik Ján Baránek hodnotí, že koalícia funguje už len nejakou zotrvačnosťou. „Ale pre tie spory sa už nedá hovoriť o reálnej koalícii. V parlamente a vo vláde to ešte ako-tak funguje, ale je to skôr na dovládnutie ako na nejaké zmysluplné vládnutie,“ mieni Baránek s tým, že aj to dovládnutie bude zrejme vyzerať tak, ako to v týchto dňoch predviedli Danko s Bugárom a hádky sa budú stupňovať. „Bude viac problémov, najmä SNS a Most-Híd ukazujú, že už sú v predvolebnom boji a budú sa takto vymedzovať voči sebe,“ skonštatoval Baránek. Podľa neho sa Danko s blížiacimi sa voľbami cíti slobodný. „Vie, že koalícia musí dovládnuť, už tam nie je žiadna brzda, že by sa niečo vážnejšie malo stať,“ myslí si analytik. Postoj Smeru, ktorý sa drží od roztržky bokom, je podľa neho pochopiteľný. „Pre Smer by bolo to najhoršie zapájať sa do nejakých konfliktov, keď majú dosť vnútorných problémov. Z ich strany by nebolo racionálne, aby sa do toho začali montovať,“ uzavrel Ján Baránek.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko