Nežnú revolúciu si na Slovensku pripomenie viac ako 100 akcií

V sobotu (16. 11.) a v nedeľu (17. 11.) si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomenie viac ako 100 akcií po celom Slovensku.

14.11.2019 16:44
debata (34)

Rôzne podujatia organizujú už od začiatku roka viaceré akademické, mimovládne či verejné inštitúcie aj občania. Oslavy vyvrcholia cez víkend, počas ktorého sa podľa informácií iniciatívy Nežná evolúcia uskutoční vyše 100 podujatí vo viac ako 40 mestách a obciach na Slovensku.

V Bratislave si možno vybrať z ponuky vyše 30 rôznych akcií alebo navštíviť niektorú z viac ako desiatich tematických výstav. Bohatý program pripravili aj viaceré krajské mestá. Pád komunizmu v Československu si však pripomenú aj v Haagu či vo Viedni.

logo, nežná revolúcia, November 1989, 17. november 1989

„Jednotlivé podujatia organizujú samosprávy, občianske združenia a nadácie, regionálni zástupcovia Verejnosti proti násiliu, univerzity, školy, študenti aj aktívni občania,“ informujú zástupcovia iniciatívy Nežná evolúcia. Najčastejšie sa uskutočnia diskusie, verejné zhromaždenia a výstavy, ale tiež festivaly, divadelné a filmové predstavenia, koncerty, konferencie a odhalenia pamätných tabúľ. Na niekoľkých miestach budú spomienkové pochody a koná sa aj cyklojazda na mieste, kde sa stretáva hranica Slovenska, Maďarska a Rakúska ako symbolická pripomienka železnej opony.

K 30. výročiu Novembra 89 vychádza aj viacero nových knižných titulov, od faktografických až po beletriu, a vzniklo tiež niekoľko špeciálnych divadelných inscenácií, filmov, webstránok či vzdelávacích a výskumných projektov.

Kampaň Nežná evolúcia spustila Nadácia Milana Šimečku, a chce ňou ukázať, že mnohí ľudia berú November 89 vážne. Na webovej stránke uvádza kompletný zoznam podujatí a iniciatív pripomínajúcich Nežnú revolúciu. Momentálne sa v databáze nachádza 282 rôznych podujatí a iniciatív, no organizátori akcií stále môžu pridávať ďalšie.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #spomienkové oslavy