Premiér o bezpečnostnej rade k aktivitám Naďa: Nič nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť

Na Bezpečnostnej rade sa malo diskutovať o oblastiach utajovaných skutočností a obrany štátu, na ktorých sa mal podieľať Jaroslav Naď. Podľa premiéra ide o viacero oblastí, ktoré vzbudzujú vážne podozrenia.

22.11.2019 09:06 , aktualizované: 18:15
debata (535)
VIDEO: Pellegrini a Lučanský o kauze Jaroslava Naďa
Video

Premiér Peter Pellegrini povedal, že o Naďovom prípade budú skoro informovaní poslanci z brannobezpeč­nostného výboru aj traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka, predseda Národnej rady a on ako premiér. Doplnil, že kompetentné orgány budú v takejto situácii konať tak ako pri akomkoľvek občanovi. „Chcem odmietnuť, že by sa tu konala nejaká nadpráca. Koná sa rovnako, ako by sa konalo voči hocikomu, kto by sa nejakým spôsobom hýbal v takom citlivom prostredí a vykonával tam nejaké aktivity,“ uzavrel premiér. Prípad je v utajovanom režime, Pellegrini o ňom nechcel detailne hovoriť.

Premiér spresnil len toľko, že aktivity Naďa sú komplexnejšieho charakteru a dotýkajú sa bezpečnosti SR s tým, že medializované informácie týkajúce sa dôvodov jeho obvinenia, sú len „výsekom“ jeho aktivít.

VIDEO: Naď dnes odmietol, že by bol špión a spomína ruskú tajnú službu. Pozrite si viac vo videu. ZDROJ: fb OĽaNO.

Video

„Ja sa musím správať zodpovedne a možno, keby som takúto poradu nebol zvolal, bolo by mi vyčítané, že som zase nekonal,“ uviedol premiér. Na stretnutí Pellegrini podľa vlastných slov obdržal komplexné informácie, detaily však uviesť nemôže. „Nič nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť,“ povedal.

„Naše rokovanie dnes sa netýkalo len malej časti, kde je vedené nejaké konanie zo strany polície. Šlo o komplexnejšiu informáciu, ktorá popisovala tie aktivity,“ dodal premiér s tým, že záležitosťou sa bude zaoberať aj parlamentný výbor pre kontrolu Vojenského spravodajstva.

Líder OĽaNO Igor Matovič zvolal k prípadu Jaroslava Naďa brífing, na ktorom sa vyjadril, že ide čisto o politický proces.

VIDEO: Sledujte vyhlásenie premiéra po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR:

Obvinený opozičný politik Jaroslav Naď čelí dvom trestným konaniam. Vyhlásil to vo štvrtok po vypočutí na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) po nahliadnutí do spisu. Prvé konanie proti Jaroslavovi N. sa týka trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti súvisiacej s kauzou Skripaľ. Druhé zase údajného korumpovania novinára v období, keď bol obvinený riaditeľom mimovládneho Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Obvinený stíhanie voči svojej osobe spája aj s kritikou majetkových pomerov šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara.

VIDEO: Sledujte vyhlásenie ministerky vnútra a policajného prezidenta po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR:

VIDEO: Sledujte vyhlásenie ministra obrany po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR:

Podľa policajného prezidenta Milana Lučanského má vyšetrovateľ vo veci Jaroslava Naďa jeho plnú dôveru. „V tejto veci môžem úplne vylúčiť akýkoľvek politický vplyv,“ vyhlásil. Zároveň uviedol, že k súčinnosti s políciou vyzval v tomto prípade aj Vojenské spravodajstvo. „Aby všetky tieto veci mohli byť pokryté nielen zo spravodajskej roviny, ale aj z procesnej a na základe toho môže vyšetrovateľ jednoznačne rozhodnúť,“ zdôraznil.

Lučanský zároveň uviedol, že polícia preveruje aj informácie o majetku šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Práve zaoberanie sa touto problematikou je podľa Jaroslava Naďa dôvodom, prečo bolo proti nemu vznesené obvinenie. „Polícia koná aj na základe informácií, ktoré boli poskytnuté médiami, ale aj vlastnou činnosťou,“ dodal Lučanský s tým, že Balciara vyzvali, aby predložil všetky relevantné informácie k svojmu majetku. Vec však ešte nie je ukončená.

Priemiér Peter Pellegrini (Smer) sa rozhodol zvolať mimoriadnu rokovanie niektorých členov Bezpečnostnej rady SR v stredu. „Rozhodol som sa zvolať mimoriadne rokovanie niektorých členov Bezpečnostnej rady SR, aby sa oboznámili s kompletnou informáciou a mohli v prípade potreby konať vo svojich rezortoch,“ povedal premiér.

Čo je to Bezpečnostná rada

Poradný orgán vlády, ktorý sa podieľa na vytváraní a realizácii bezpečnostného systému Slovenska, plnení medzinárodných záväzkov v oblasti bezpečnosti, vyhodnocuje bezpečnostnú situáciu na Slovensku aj vo svete. Pre vládu pripravuje návrhy opatrení na zachovávanie bezpečnosti krajiny. Má deväť členov, ktorí sú pri výkone svojich funkcií nezastupiteľní.

Zasadnutia rady zvoláva jej predseda, ktorým je premiér Peter Pellegrini. Ďalšími členmi sú minister financií Ladislav Kamenický, minister obrany Peter Gajdoš, ministerka vnútra Denisa Saková, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Peter Žiga, minister dopravy Árpád Érsek, minister spravodlivosti Gábor Gál a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Navrhnúť zvolanie rady a zúčastniť sa na jej rokovaní môže aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Zasadnutia sú neverejné. Prizvaní môžu byť účastníci, ktorí môžu prispieť k správnemu posúdeniu prerokúvaných vecí – napríklad prezident Policajného zboru, riaditelia SIS či Vojenského spravodajstva.

Jaroslava Naďa včera vypočúvala NAKA vo veci dvoch trestných stíhaní, ktorých oznamovateľom je šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar. Trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti sa mal Jaroslav Naď dopustiť pýtaním sa niekoho z „bezpečnostného prostredia“ otázku súvisiacu s kauzou bývalého dôstojníka ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa. Druhé trestné stíhanie má byť založené na podozrení z korumpovania novinára v čase, keď Naď pôsobil ako riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Naď za oboma trestnými stíhaniami vidí pomstu šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara.

Výbor na kontrolu činnosti VS kvôli Naďovi bude vo štvrtok

Rokovanie výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS), ktorý sa bude venovať obvineniu Jarolava Naďa z ohrozovania utajenej skutočnosti, bude vo štvrtok (28. 11.). Potvrdil to predseda výboru Eduard Heger (OĽaNO).

„Očakávam, že tam príde minister obrany Peter Gajdoš (SNS) a šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar,“ uviedol Heger.

VIDEO: Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ján Balciar sa neukazuje príliš na verejnosti a ani sa verejne nevyjadruje. TV Pravda ho nakrútila ešte koncom januára 2019. Jeho vyjadrenie k jednej z káuz si môžete pozrieť od 2.25 min.

Video
535 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada #Jaroslav Naď #Peter Pellegrini