NAKA obvinila Roberta Fica pre súhlas s Mazurekovými názormi

Vyšetrovateľ NAKA obvinil predsedu Smeru Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

05.12.2019 13:21 , aktualizované: 19:00
debata (1750)

Ako napísala polícia na sociálnej sieti, napriek tomu, že Najvyšší súd SR rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert Fico mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

V reakcii na obvinenia voči Robertovi Ficovi sa vo štvrtok uskutočnila tlačová konferencia poslaneckého klubu strany Smer. Samotný Fico sa na ňu nedostavil. Podpredseda Smeru a poslanec Juraj Blanár vyhlásil, že „je to pod jeho (Ficovu – pozn. red.) úroveň, aby takýmto spôsobom vôbec obhajoval samého seba“, čím reagoval na jeho obvinenie.

Poslanci Smeru považujú obvinenie Roberta Fica za útok na Smer. Na štvrtkovej tlačovej konferencii oznámili, že budú iniciovať zvolanie parlamentného brannobezpečnos­tného výboru, na ktorom sa chcú na tieto okolnosti pýtať špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ako aj policajného prezidenta Milana Lučanského.

„Hovoríme jasné nie voči vzneseniu obvinenia voči Robertovi Ficovi,“ uviedol Juraj Blanár. Poslanec Dušan Jarjabek si myslí, že obvinením Fica sa začalo šikanovanie Smeru ako politickej strany a zastrašovanie voličov Smeru.

Na rokovanie výboru si chcú poslanci pozvať všetkých zodpovedných. „Vyzývam dozorujúceho prokurátora, ktorý dal príkaz na vznesenie obvinenia voči Robertovi Ficovi, aby mal odvahu a prišiel vysvetliť svoj postup na výbor pre obranu a bezpečnosť, pevne verím, že príde aj špeciálny prokurátor, aj generálny prokurátor,“ uviedol poslanec Erik Tomáš (Smer).

Podľa Blanára bol Fico prvý, ktorý zaviedol návštevu a uctenie si všetkých protifašistických bojovníkov, hlasoval za vyhlásenie výročia Slovenského národného povstania za štátny sviatok, bol predkladateľom zákona o pamätnom dni boja proti holokaustu.

Poslanecký klub Smeru podľa svojich slov súhlasí s tým, čo povedal Fico. Podľa Tomáša komentoval Fico len rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, o ktorom povedal, že ho rešpektuje.

VIDEO: Pellegrini k obvineniu Fica: Polícia koná na pokyn prokurátora. Pozrite si, čo ďalej povedal Pellegrini.

Video

„Je to vec pre orgány činné v trestnom konaní a tak ako povedal pán prezident (prezident Policajného zboru Milan Lučanský), vždy budú konať v zmysle zákona,“ uviedla v reakcii na expremiérovo obvinenie ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

K Ficovým výrokom povedala to isté, čo pred časom predseda vlády Peter Pellegrini (Smer), ktorý si chcel Fica zavolať, aby mu vysvetlil, či je toto „nové smerovanie strany“.

„Nebudem komentovať rozhodnutie prokuratúry, polícia koná na základe pokynu prokurátora, musíme byť maximálne súčinní, bez ohľadu nato, či ste predseda vlády alebo predseda strany…v tomto nemôžu existovať žiadne rozdiely,“ vyhlásil v reakcii na obvinenie Fica premiér Peter Pellegrini.

Weisenbacher: Obvinenie Fica je oprávnené

Ľudskoprávny aktivista Peter Weisenbacher sa nazdáva, že obvinenie Fica je oprávnené. „Vzhľadom na to, že Milan Mazurek bol právoplatne odsúdený a rozsudok akceptoval, lebo zaplatil pokutu, tak jednoznačne došlo k porušeniu zákona. Keď ktokoľvek iný tvrdí to isté ako on alebo to schvaľuje, je oprávnené sa domnievať, že tiež môže byť porušený zákon,“ vysvetlil aktivista.

Vyjadrenie šéfa Smeru vníma negatívne. „Neviem, čo pána Fica k tomu viedlo. Nesúhlasím s tým, že väčšina občanov Slovenska si myslí to, čo Milan Mazurek. To, že padlo teraz toto obvinenie, je asi dobrý signál, že orgány činné v trestnom konaní môžu fungovať nezávisle, keď došlo aj k obvineniu bývalého mnohonásobného premiéra a súčasného poslanca. Bral by som to ako nejakú prvú lastovičku, lebo stále tu máme veľa politikov, ktorí sa vyhýbajú zákonom, ako len môžu,“ podčiarkol Weisenbacher.

Na otázku, či takýto vývoj nemôže opäť posilniť extrémistickú politickú scénu, je podľa neho ťažké odpovedať. „Situácia tri mesiace pred voľbami je veľmi citlivá, to si treba priznať. Ale nemalo by to mať priamy vplyv na chod vyšetrovania, prokuratúry, polície. Čo sa presne stane s voličmi, neviem,“ priznal, no pripomenul, že medzi kandidujúcimi subjektmi je viacero strán, ktoré lovia vo vodách extrémizmu. „Neviem, či máme na Slovensku toľko extrémistov, koľko by si niektoré politické strany želali medzi voličmi,“ uzavrel aktivista.

K súdu je ešte dlhá cesta

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda pripomenul, že stále ide o prípravné konanie, cesta k súdu je ešte dlhá. „Po obvinení bude nasledovať vyšetrovanie, v prvom rade výpoveď obvineného a potom vykonávanie ďalších dôkazných prostriedkov podľa potreby konkrétneho trestného konania,“ vysvetlil pre Pravdu Burda.

Pri trestnom čine hanobenia národa, rasy a presvedčenia ide o taký verejný prejav, ktorým sa niekto znevažujúco až urážlivo vyjadruje o nejakom národe, jeho jazyku, rase alebo etnickej skupine. Zaradiť tam možno aj prípady, keď sa obvinený takto vyjadruje o jednotlivcovi či skupine a uráža ich pre ich príslušnosť k rase, národu, národnosti, etnickej skupine.

„Naproti tomu pri trestnom čine podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti takýto verejný prejav je spôsobilý vplývať na iných ľudí takým spôsobom, že ich podnecuje k násiliu alebo k nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi, pretože vykazujú vyššie uvedené znaky,“ vysvetlil Burda.

Pri trestnom čine schvaľovania trestného činu vo všeobecnosti ide o verejný súhlas s trestným činom. „Niekto povie, že nevadí, že niekto iný spáchal trestný čin, alebo je to dokonca dobré. Alternatívne môže ísť aj o vychvaľovanie páchateľa trestného činu za to, že spáchal trestný čin,“ doplnil odborník na trestné právo.

Pozadie

Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu Frontinus. Ako poslanec Národnej rady SR vtedy napríklad povedal, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu SR prišiel v septembri o poslanecký mandát.

Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

Opozícia reaguje

Za hanebné a nedôstojné dnes označili viacerí opoziční politici výroky Roberta Fica, pre ktoré čelí obvineniu polície. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga označil výroky Roberta Fica za hanebné a nedôstojné pre vrcholového politika a bývalého premiéra.

Podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča Robert Fica veľmi dobre vedel, že schvaľovaním trestného činu Mazureka sa sám dopustí trestného činu. „Napriek tomu to vypočítavo spravil, lebo vedel, že za tento skutok bude obvinený, obžalovaný a odsúdený. A to všetko s cieľom, aby sa pred voľbami priblížil k voličom Mariana Kotlebu,“ priblížil Matovič.

Považuje za poľutovaniahodné, že sa k takýmto praktikám uchyľuje bývalý trojnásobný premiér len preto, lebo sa vraj obáva, že jeho pobyt na slobode sa nezadržateľne kráti. „Verím, že rovnako odvážni budú aj ďalší vyšetrovatelia a prokurátori, ktorí po voľbách vyšetria aj trestné činy, za ktoré Robert Fico vo väzení aj reálne skončí,“ vyhlásil Matovič.

Zákon, podľa ktorého Roberta Fica stíhajú, si odsúhlasil on sám, myslí si predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Ako informoval, jeho hnutie bolo proti tomuto návrhu a preto proti nemu aj hlasovalo.

„Myslíme si, že za vyslovenie názoru by človek nemal byť trestne stíhaný. Robert Fico dostal vlastnou lopatou po hlave. Uvedomujem si, že to povedal v návale emócií a že sa s týmto názorom mohla stotožniť veľká časť krajiny, cez to všetko, dnes je to trestným činom,“ konštatoval Kollár.

Meter však musí podľa neho platiť pre všetkých rovnako. „Po voľbách 2020 sa hnutie Sme rodina bude snažiť tento návrh zákona upraviť preto, lebo za názor, aj keď je zlý, by nikto nemal byť stíhaný ako v 50. rokoch,“ dodal líder hnutia.

Predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje za šialené, čo sa v tejto krajine deje. „Za dvanásť rokov vlády Roberta Fica boli napáchané miliardové škody, prebieha tu denno-denná korupcia pred očami svedkov a patríme k najskorumpo­vanejším krajinám Európy. Občania necítia podporu štátu, neriešia sa dlhodobé súdne spory, ťaháme sa tu v mori byrokracie a nikto, kto má v tejto krajine nejakú moc, to nerieši. A Robert Fico, pôvodca tohto zla, ten, ktorý naťahal do politiky zlodejov a oligarchov, je namiesto tohto všetkého obvinený z hanobenia rasy. Je naozaj najvyšší čas na nové voľby," vyhlásil Sulík.

Podľa Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) mohla NAKA obviniť Roberta Fica až po voľbách. „Nevidíme nejaký zásadný dôvod, prečo to bolo nevyhnutné teraz. Efektom bude len to, že urobia z Roberta Fica martýra a Kotleba z obavy o svojich voličov pritvrdí svoju komunikáciu,“ uvádza sa v stanovisku KDH, ktoré zaslal hovorca hnutia Stano Župa.

Spoločnosť podľa hnutia očakáva konanie vo veci Trnka – Počiatek a iných skutočností. „Zdá sa, že najviac zákaziek na robenie reklamy v predvolebnom zápase od politických strán získala NAKA. Dvetisíc billboardov nemá ten efekt ako keď vás NAKA obviní tri mesiace pred voľbami z niečoho, za čím je cítiť politiku. Reklamné služby NAKA už ‚využilo‘ OĽaNO a teraz aj Smer,“ uzavrelo KDH.

Nezaradený poslanec a volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár sa domnieva, že šéf Smeru schvaľovaním Mazurekových výrokov naozaj spáchal trestný čín. „Sme však nútení vysloviť obavu, či toto trestné stíhanie bude viesť aj k promptnej obžalobe a následnému odsúdeniu Roberta Fica. To najhoršie, čo sa môže stať, je to, aby orgány činné v trestnom konaní urobili z tohto populistického politika pred voľbami martýra, ktorý vďaka tomu vyhrá voľby,“ dodal.

Predstavitelia Smeru považujú obvinenie Fica za neopodstatnené

Predstavitelia koaličného Smeru považujú obvinenie svojho straníckeho šéfa Roberta Fica za neopodstatnené. Minister práce Ján Richter (Smer) je presvedčený, že Fico dokáže vysvetliť svoje vyjadrenia. Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Jána Podmanického (Smer) ide o prehnanú reakciu prokuratúry.

„Najlepšie to okomentoval pán Baránek, politológ, ktorý povedal, že ak sa bude odopierať politikom komentovať nejakú situáciu na Slovensku, asi tu už vzniká nová totalita,“ reagoval pred novinármi podpredseda Smeru Juraj Blanár s tým, že je veľmi zvedavý, čo sa bude diať ďalej a aké budú argumenty.

„Sám Robert Fico sa vyjadril, že je pripravený spolupracovať a komunikovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, čiže zobral to prirodzene a štandardne,“ uviedol Richter. „Ak som pozeral správne to video, on sa nevyjadril, že podporuje obsah vyjadrenia pána Mazureka, on sa skôr vyjadril k procesu, a to je trošku iné. Ale som presvedčený, že on to dokáže vysvetliť,“ doplnil.

Podmanický dôveruje orgánom činným v trestnom konaní, že pravda sa napokon ukáže a obvinenie bude stiahnuté. „Niekedy mám pocit, že niektorí policajti a niektorí prokurátori, bohužiaľ, začínajú zvlášť v tomto predvolebnom období konať na základe objednávky médií hlavného prúdu, aby sa nejakým spôsobom zapáčili možno budúcim vládcom, čo je podľa mňa v demokratickom štáte neprípustné,“ vysvetlil poslanec.

Podmanický podľa svojich slov očakáva od orgánov činných v trestnom konaní rovnaký prístup aj k politikom a novinárom, ktorí po právoplatnom odsúdení asistenta poslanca Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča jeho čin „schvaľovali a obhajovali ho na verejnosti“. „Dúfam, že prokuratúra bude postupovať rovnakým metrom a rozbehne trestné stíhanie aj všetkých tých desiatok politikov a desiatok novinárov, ktorí schvaľovali trestnú činnosť pána Rybaniča,“ skonštatoval.

„Vo výpovedi Roberta Fica neboli uvedené žiadne okolnosti, ktoré by nabádali k tomu, aby ich mala riešiť NAKA alebo nejaké orgány činné v trestnom konaní,“ povedal ďalší poslanec za Smer-SD Jozef Burian. Doplnil, že plne sa stotožňuje s tým, čo vo videu povedal Fico. „Nebolo tam povedané niečo, čo si nemyslia ľudia na Slovensku,“ skonštatoval Burian.

Poslanca Dušana Jarjabka (Smer) neprekvapuje obvinenie Fica, považuje to za „hon na čarodejnice“, ktorý musí v tomto štáte prestať. „A som presvedčený, že prestane a bude to po voľbách. Nevidím na vyjadreniach pána Fica v tejto chvíli nič problémové. Podľa môjho názoru bolo všetko v poriadku a myslím si, že to vôbec nie je na nejaké stíhanie,“ doplnil.

Za slušné Slovensko: Fico stráca moc

Robert Fico stráca moc. Takto reagovala na svojom facebookovom profile iniciatíva Za slušné Slovensko na obvinenie viacnásobného premiéra a predsedu strany Smer z podnecovania rasovej nenávisti. Dodáva, že toto rozhodnutie NAKA víta.

„Vítame správy, že NAKA sa rozhodla obviniť poslanca Fica, stranníckeho šéfa premiéra Pellegriniho, z trestného činu podnecovania rasovej nenávisti. Podobné reči nemôžu zostať tolerované – ani v našich domácnostiach, krčmách, a už vôbec nie z úst bývalého premiéra ako súčasť predvolebnej kampane," uvádzajú predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko vo svojom statuse na Facebooku.

Predseda Smeru podľa iniciatívy stráca moc. Podľa nich to neukazuje len dnešné obvinenie, ale aj to, že „parlament bude až na druhýkrát zvolávať schôdzu o jeho drahom a nezmyselnom nápade o prevoze zlata z Londýna. Fico sa nedokázal stať prezidentom, nestal sa ústavným sudcom, nie je už ani premiérom, stráca svojich ľudí a jeho politická kariéra je pred koncom".

VIDEO: Fico začiatkom septembra opisoval svoju pozíciu v súvislosti s výrobok k Mazurekovi aj v relácii TV Pravda Ide o pravdu. O Mozurekovi je reč od 4. minúty relácie.

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #obvinenie #extrémizmus #NAKA