Kauza Tipos: Najvyšší súd rozhodol o väzbe pre Barcziho a Preleca

Trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa na svojom verejnom zasadnutí vo štvrtok rozhodol o sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, ktorý nezobral 29. novembra už bývalého generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Tipos Jána Barcziho a bývalého šéfa IT odboru Miloša Preleca do väzby.

05.12.2019 14:10 , aktualizované: 16:22
tipos barczi prelec Foto: ,
Bývalý šéf štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Jána Barczi a bývalý šéf IT odboru Miloš Prelec na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 29. novembra 2019.
debata (3)

Rozhodnutie súdu je právoplatné, oboch okamžite po zdôvodnení rozhodnutia eskortovali priamo z pojednávacej miestnosti príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže do väzby.

Sudkyňa v odôvodnení rozhodnutia o udelení kolúznej väzby vysvetlila, že sú náznaky ovplyvňovania svedkov. Ako príklad uviedla, že jeden zo zamestnancov, Martin Barec tvrdí, že na neho Barczi vyvíjal tlak, aby zmluvný vzťah so spoločnosťou Easit napriek problémom pokračoval.

Barczi bude umiestnený vo väzbe v Bratislave, Prelec v Leopoldove.

V pozíciach, v ktorých obidvaja pôsobili, mali páchať spoločne trestnú činnosť, bude treba vypočuť viacerých svedkov a stotožniť viacerých svedkov v minimálne 144 prípadoch podozrivých hracích kont.

Barcziho aj Preleca minulý týždeň počas razie v priestoroch štátnej akciovky zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Obidvaja muži sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zo zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Obaja obvinení sa na zasadnutie dostavili v sprievode svojich obhajcov.

Prokurátor Vasiľ Špirko obom obvineným navrhol najprísnejšiu väzbu. Pred súdom potvrdil, že na svojom návrhu trvá.

„V plnom rozsahu zotrvávam na svojej sťažnosti,“ vyhlásil prokurátor Špirko. „S ohľadom na dlhodobé pôsobenie v spoločnosti a väzby medzi vysokopostavenými bývalými kolegami nie sú obavy z ovplyvňovania svedkov a pokračovania trestnej činnosti rozptýlené iba skutočnosťou, že sa obvinení vzdali svojich funkcií,“ zdôvodnil prokurátor.

Súčasťou trestného stíhania šéfa Tiposu Barcziho je aj údajné fiktívne zamestnávanie asistenta. Ten mal už v deň razie v sídle spoločnosti podať výpoveď. Milan Čuba, ktorý mal byť poradcom obvineného riaditeľa, je už dnes podľa prokurátora nekontaktný a zdržiava sa v zahraničí.

Obaja obvinení už pracovný pomer so spoločnosťou Tipos ukončili. Barczi sa zároveň vzdal aj funkcie predsedu predstavenstva Tiposu.

Obhajcovia nepovažujú väzbu za potrebnú

Ako pripomenula predsedníčka trojčlenného senátu, ŠTS v Banskej Bystrici pred niekoľkými dňami konštatoval, že žalovaný skutok sa stal, je trestný a existuje dôvodné podozrenie, že ho spáchali obvinení, ale neexistujú dôvody väzby.

Obhajca bývalého šéfa Tiposu Milan Cíbik tvrdí, že aj podľa obvinenia sa trestná činnosť skončila v roku 2018 a preto jeho klient nemá možnosť pokračovať v trestnej činnosti.

Obhajca niekdajšieho šéfa IT oddelenia spoločnosti Martin Krakovský považuje dôvody väzby rovnako za nedôvodné.

Obaja obvinení dnes pred senátom najvyššieho súdu deklarovali svoju nevinu. „Cítim sa nevinný a prosím vážený súd, aby zamietol sťažnosť prokurátora,“ vyhlásil pred súdom Barczi. O svojom niekdajšom asistentovi vraj nemá žiadne informácie a v kontakte s ním nie je.

„Cítim sa nevinný,“ vyhlásil rovnako Prelec. Ukončením pracovného pomeru mu boli zrušené prístupy do všetkých systémov, takže nemá žiadnu možnosť pokračovať v prípadnej trestnej činnosti.

Čo robí Tipos

Tipos, národná lotériová spoločnosť, a.s., Bratislava vznikla v januári 1993. Jediným akcionárom spoločnosti je Slovenská republika zastúpená ministerstvom financií. Venuje sa prevádzkovaniu lotériových a hazardných hier, prostredníctvom siete on-line obchodno-prevádzkových miest a aj prostredníctvom internetu. Celkové výnosy spoločnosti dosiahli v roku 2018 výšku 479,3 milióna eur. Po odpočítaní odvodov vo výške 44,2 miliónov eur a zaplatení 3,4 miliónov eur na daniach vykázala spoločnosť za rok 2018 zisk vo výške viac ako 8 miliónov eur. Ku koncu roka 2018 mal Tipos 154 zamestnancov.

Barczi a Prelec boli zadržaní v utorok (26.11.) ráno, keď sídlo národnej lotériovej spoločnosti Tipos na bratislavskej Kolibe obsadili desiatky kukláčov NAKA. Barcziho, ktorý Tipos riadi od roku 2015, a šéfa IT odboru spoločnosti vtedy polícia odviedla v putách. Ani vtedy sa pred prítomnými novinármi ani jeden k okolnostiam zadržania nevyjadril.

Polícia ich nasledujúci deň obvinila a prokurátor vzápätí podal návrh na väzobné stíhanie. Polícia preveruje, či nebola národná lotéria zneužívaná na pranie špinavých peňazí, respektíve na vyhýbanie sa zdaneniu. Tvrdí to portál aktuality.sk, podľa ktorého elektronický stávkový systém spoločnosti Tipos umožnil hráčom dobíjať si hráčske kontá cez predplatené karty zakúpené za hotovosť a následne peniaze preposielať na súkromné účty bez toho, aby aj reálne stávkovali. Údajne takto štátnou akciovkou pretieklo až 20 miliónov eur.

Na obchádzanie hráčskych pravidiel sa však prišlo ešte na začiatku minulého roku, keď mal Tipos na základe monitorovania sporných operácií s používaním predplatených kariet obmedziť ich využitie. Možnosť zneužitia distribučného systému Tiposu mal následne v marci 2018 potvrdiť aj vydavateľ týchto predplatených kariet. Tipos dokonca podal aj trestné oznámenie, ktoré však bolo vo februári 2019 odmietnuté Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Bratislave a po podaní sťažnosti toto rozhodnutie polície potvrdila aj Okresná prokuratúra Bratislava III.

Cez 142 odhalených a vzápätí Tiposom zrušených hráčskych kont malo podľa prepočtov štátnej akciovky pretiecť zhruba 260-tisíc eur, podľa portálu aktuality.sk ale mohlo ísť až o 20 miliónov eur. Tipos žiadal uhradiť škodu od dodávateľa deravého informačného systému a česká spoločnosť Easit tak spolu s úpravou systému zaplatila 7,9-tisíca eur.

Podozrenia preverovali aj kontrolóri z ministerstva financií. V záverečnej správe podľa portálu aktuality skonštatovali, že hráči si podvodným spôsobom poslali na svoje účty vyše pol milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipos #NAKA