Fico odišiel zo snemu Smeru pre problémy s krvným tlakom

Najsilnejšia politická strana súčasného Slovenska si dnes na výročnom sneme pripomenula 20 rokov od svojho vzniku. Jej predseda Robert Fico však na sneme nevystúpil. Musel odísť do nemocnice pre problémy s krvným tlakom. Oznámil to médiám v sobotu pred snemom a zdôraznil, že sa nič nedeje a nechce, aby sa šírili špekulácie. Na tlačovej konferencii po sneme premiér Peter Pellegrini dodal, že Fico je v starostlivosti lekárov, ale jeho stav by už mal byť pod kontrolou.

07.12.2019 10:43 , aktualizované: 16:10
debata (657)

„Prosím, nech nie sú žiadne špekulácie. Mám obrovský problém s krvným tlakom, musím odísť zo snemu. Idem do nemocnice,“ povedal predseda Smeru, ktorý mal vystúpiť s prejavom na slávnostnom sneme.

Na konferencii po skončení snemu podpredseda Smeru a premiér Peter Pellegrini spresnil, že Ficov zdravotný stav by mal byť stabilizovaný, je v starostlivosti lekárov a jeho vysoký krvný tlak by mal byť už pod kontrolou. Ficovi zaželal spolu s delegátmi snemu skoré uzdravenie.

Predseda Smeru Robert Fico odchádza zo snemu... Foto: Pravda (Ivan Majerský)
Fico / snem / Smer / Predseda Smeru Robert Fico odchádza zo snemu strany pre problémy s krvným tlakom. Bratislava, 7. decembra 2019.

Pellegrini odmietol, že by mal ešte pred voľbami vymeniť Fica v kresle predsedu strany Smer. Podľa neho táto otázka nie je témou dňa. „Máme svojho predsedu, máme svojho volebného lídra. Poprajme si, nech sme zdraví,“ povedal premiér, ktorý je jednotkou na kandidátke tejto strany.

Podľa neho štvrtkové Ficovo obvinenie z hanobenia rasy a schvaľovania trestného činu sa strany nedotkne a nespochybní protifašistický postoj. Robert Fico čelí obvineniu za video, v ktorom sa zastával právoplatne odsúdeného extrémistického politika Milana Mazureka.

VIDEO: Pellegrini hovorí o Ficovom obvinení aj zdravotnom stave.

Video

Podpredseda strany Robert Kaliňák pripomenul, že práve Smer pripravil zákony potierajúce extrémizmus. „To, čo Fico povedal, bola kritika prokuratúry a súdu. Je absurdné, že po toľkých rokoch, keď Fico bol predkladateľom protiextrémis­tických zákonov, je obvinený,“ podčiarkol bývalý minister vnútra. „Fico nikoho nehanobil, adekvátne sa budeme brániť. Smer má jasnú protifašistickú tradíciu,“ dodal.

V slávnostnom prejave Pellegrini povedal, že strane nemá zatvárať oči pred chybami minulosti, ale nemá ani žiť v minulosti. Na otázku týkajúcu sa uniknutej videonahrávky niekdajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s niekdajším ministrom za Smer Jánom Počiatkom, povedal, že Počiatek nebol členom strany a už niekoľko rokov nie je v politike. „Nemá to nič spoločné so mnou alebo s ministrami mojej vlády. Je to vec, s ktorou sa musia vysporiadať orgány činné v trestnom konaní,“ podotkol.

Na snímke podpredseda strany Smer a volebný...
Premiér SR a podpredseda strany Smer Peter...
+12Na snímke zľava podpredseda strany Smer-SD a...

Pellegrini na margo nového loga, keď tradičnú ružu nahradil šíp smerujúci dohora, s ktorým Smer vytiahol do predvolebného boja, povedal, že je osviežením a má byť dôkazom, že aj po dvadsiatich rokoch má strana nové myšlienky a dostatok energie.

Premiér zopakoval, že s Kotlebovcami by nešli do koalície, pričom však nechcel spresniť, s ktorými stranami si dokáže predstaviť povolebnú spoluprácu. „Karty budú rozdané 29. februára 2020, rozprávať sa o tom budeme 1. marca,“ zdôraznil.

Na otázku, kedy Smer predstaví svoj volebný program, podpredseda strany Pellegrini povedal, že nemajú čas na „spisovanie 300-stranových buchiel“, predstavovať budú okruhy tém, ktoré pred Slovenskom stoja v nasledujúcich rokoch. Je to digitalizácia, klimatické zmeny, demografické zmeny, podporovať budú aj mladé rodiny, pracujúcich a seniorov.

VIDEO: Veľkolepá scéna k 20. výročiu Smeru, ale bez Fica. Pellegrini ho ospravedlnil. Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

Slávnostný snem sa začal v sobotu dopoludnia minútou ticha za obete piatkového (6.12.) nešťastia v Prešove, pri ktorom zahynulo sedem ľudí a desiatky sa zranili. Na sneme vystúpil premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini.

Nový líder, rovnaký cieľ

Strana Smer má síce nového volebného lídra, ale stále rovnaký cieľ, vyhrať voľby a pokračovať v presadzovaní silného sociálneho štátu. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini, ktorý je volebným lídrom pre budúcoročné parlamentné voľby.

V prejave na sneme Smeru zdôraznil, že moderný štát sa musí vedieť postarať o slabých, starých, dávať nádej mladým, aby neodchádzali do zahraničia. Tiež kritizoval niektoré opozičné strany, ktoré ale nemenoval.

Video: Premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini so slávnostným prejavom na sneme Smeru.

Poznamenal, že 20 rokov Smeru je z pohľadu existencie Slovenskej republiky veľa. „Boli sme pri všetkých kľúčových historických udalostiach, ktoré nás posúvali vpred. Pri vstupe do EÚ a NATO, zapojení sa do Schengenu či zavedení eura. Som naozaj úprimne dojatý,“ uviedol Pellegrini.

V prejave sa vymedzil aj voči opozícii. „Nie sme výťahová či autobusová strana, partička, čo nepozná Slovensko za tabuľou Bratislava. Nie sme ani deštruktívna skupinka, ktorá mení kabáty podľa preferencií,“ povedal s tým, že nie sú ani zabávači, ktorým stačí mobil a sociálna sieť a zrazu poznajú recept na všetky problémy krajiny. Podľa neho ide o stranu, ktorá vždy šla za cieľom urobiť zo Slovenska sociálne spravodlivý štát.

Poukázal aj na obdobie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, kedy podal demisiu vtedajší premiér a súčasný predseda strany Robert Fico. Pellegrini povedal, že jedna dvadsaťročnica sa skončila a druhá sa začína. Zároveň menoval dve základné úlohy do budúcnosti. Tvrdí, že je potrebné zbaviť sa balastu, ktorý je brzdou pokroku. Za druhú úlohu označil jasnú víziu.

Predseda vlády a podpredseda strany Smer Peter... Foto: Pravda (Ivan Majerský)
Pellegrini / Smer / Snem / 2020 / Predseda vlády a podpredseda strany Smer Peter Pellegrini počas prejavu na slávnostnom sneme 7. decembra 2019 v Bratislave.

Smer nesmie mať problém priznať si chyby, keď ich urobí. Vyvodzovanie politickej zodpovednosti patrí do vyspelej politickej kultúry, vyhlásil premiér. Strana podľa neho nesmie prepadnúť pocitu, že v centrále majú patent na rozum, musia viac počúvať ľudí.

Poukázal na reformu nemocníc. Nepriamo skritizoval, že sa ju nepodarilo presadiť. Vyhlásil, že ak raz zdravotníctvo nefunguje, reformu treba presadiť, lebo treba mať na pamäti najskôr prospech krajiny až potom stranícke ambície.

Pellegrini opätovne vylúčil aj povolebnú spoluprácu s ĽSNS. Ak by to bolo inak, vnímal by to ako „pošliapanie pamiatky našich otcov“.

Pellegrini chce sociálne spravodlivé Slovensko, podporu seniorov, kvalitné služby, pracovné miesta, dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých či kvalitné školstvo. V prejave vyhlásil, že chce tiež spravodlivé a bezpečné Slovensko, ktoré zveľaďuje svoju prírodu a chráni životné prostredie a aby bolo Slovensko naďalej rešpektované a medzinárodne uznávané.

Na záver dodal, že pôjde o najťažšiu predvolebnú kampaň v histórii strany. Podľa neho to bude „ťažká a tŕnistá cesta“. Je však presvedčený, že spoločne túto cestu zvládnu.

© Autorské práva vyhradené

657 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #snem