Policajný prezident reaguje na obvinenie Fica a Kisku

Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský upozorňuje, že "skutok sa stal". Reagoval tak na vyhlásenia politikov z vládnej koalície ako aj opozície, ktoré sa týkajú obvinení predsedu Smeru Roberta Fica a exprezidenta a lídra mimoparlamentnej strany Za ľudí Andreja Kisku. "Som presvedčený, že nás ešte čaká veľmi zaujímavé predvianočné obdobie," myslí si Lučanský.

08.12.2019 11:15 , aktualizované: 15:04
Policajný prezident Milan Lučanský Foto:
Policajný prezident Milan Lučanský
debata (210)

Lučanský stojí za policajtmi a politikom aj občanom odkazuje, že polícia pokračuje ďalej. „Pretože skutok sa stal,“ tvrdí policajný prezident na sociálnej sieti. Lučanský uviedol, že nechcel komentovať slová politikov po vznesení posledných medializovaných obvinení, pretože mu to prišlo nevhodné pre nešťastie v Prešove.

„Musím však povedať, že ten cirkus, ktorý predviedli, som očakával. Chcem preto odkázať všetkým policajtom, že stojím za každým jedným, ktorý si svoju prácu robí zákonne a podľa svojho najlepšieho svedomia,“ poznamenal.

„To, že ma politici volajú každý týždeň do brannobezpečnos­tného výboru, to mi nevadí. Rád vysvetlím, čomu neporozumeli. Ale nazývať nás ‚policajnou mafiou‘, to je už silná káva,“ konštatuje policajný prezident s tým, že preto politikom aj občanom odkazuje, že pokračujú ďalej, "pretože skutok sa stal.“

Keď Juraj Šeliga (Za ľudí) naznačil, že premiér Pellegrini dopredu vedel o pripravovanom stanovisku policajného prezidenta, Lučanský opäť zareagoval na sociálnej sieti, aby tak vyvrátil „konšpiračné teórie“.

“Dnes bolo na stránke Policajného zboru na Facebooku zverejnené moje stanovisko v súvislosti s útokmi politikov, ktorým sa nepáčia obvinenia na ich osoby, alebo ich politických kamarátov. Premiér Peter Pellegrini o tomto statuse informoval vo vysielaní TA3, pričom jeho rozhovor bol prednahraný už v sobotu. Ako sa o tom mohol dozvedieť premiér ešte pred zverejnením?" píše Lučanský.

Ďalej vysvetľuje, že v piatok oznámil ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer), že pripravil stanovisko, v ktorom reaguje na slová politikov. Po tragédii v Prešove sa ho však rozhodol zverejniť nie v piatok, ale počas víkendu. Stalo sa tak v nedeľu.

„Volal som jej hlavne preto, aby v rámci svojej strany Smer oznámila jej poslancom, že si nenechám skákať po hlave v súvislosti s ich spoločnými vyhláseniami voči obvineniu poslanca Roberta Fica. Keď sa o tom na sneme Smeru dozvedel premiér Peter Pellegrini, volali sme spolu a aj jemu som tlmočil môj jasný odkaz,“ pokračuje policajný prezident.

Pripomína, že polícia je pod tlakom vyhlásení tak poslancov za Smer, ako aj z opozície a mimoparlamentných strán, čím zrejme mieni práve Kiskovu stranu Za ľudí.

„Jeden deň obviníme jedného politika, jeho tábor na nás útočí, druhý tábor sa teší. Druhý deň obviníme iného politika, jeho tábor na nás útočí, druhý tábor sa teší,“ konštatuje Lučanský.

Ďalej žiada všetkých politikov, aby nechali políciu pracovať a nezaťažovali ich rôznymi vyhláseniami. „Podľa policajných vyšetrovateľov aj dozorových prokurátorov sa skutky stali a som presvedčený, že nás ešte čaká veľmi zaujímavé predvianočné obdobie,“ dodal Lučanský s tým, že konšpiračné teórie o prvom vyhlásení považuje za neopodstatnené.

Pozadie

Polícia tento týždeň obvinila predsedu Smeru Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Lučanský by sa mal v utorok 10. decembra zúčastniť Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa bude zaoberať okolnosťami obvinenia expremiéra Fica. Na okolnosti obvinenia sa chcú poslanci Smeru na výbore pýtať špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika aj policajného prezidenta.

Poslanci za Smer považujú obvinenie svojho straníckeho šéfa Roberta Fica za súčasť sústredeného útoku na Smer, ako aj na jeho osobu. Poslanec Dušan Jarjabek (Smer) si myslí, že obvinením Fica sa začalo šikanovanie Smeru ako politickej strany a zastrašovanie ich voličov.

Obvinený je aj exprezident Andrej Kiska (Za ľudí) pre daňovú kauzu jeho firmy KTAG. Znalecké posudky majú poukazovať na zločin daňového podvodu. Kiska považuje svoje obvinenie pre daňové podvody za „špinavú politickú kampaň“. „Moje obvinenie je špinavá politická kampaň, a je dôkazom politického vydierania a mafie, ktorá ovláda Slovensko,“ poznamenal exprezident.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #policajný prezident #obvinenia #NAKA #Milan Lučanský