Ministerka Kalavská podala demisiu

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) vo vláde končí. Podáva demisiu a dnes bude kontaktovať aj Prezidentský palác. Kalavská svoju funkciu ponúkla premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer) minulý týždeň po tom, čo vláda stiahla z rokovania parlamentu rozsiahlu reformu nemocníc, tzv. stratifikáciu. Podľa politológa Tomáša Koziaka sa demisia ministerky dala čakať. Ani odbornú verejnosť jej krok neprekvapil.

09.12.2019 13:02 , aktualizované: 19:03
kalavská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská
debata (154)

Kalavská svoju demisiu oznámila v pondelok krátko pred 17. hodinou. „Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa rozhodla podať demisiu,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová s dôvetkom, že kancelária ministerky bude dnes kontaktovať Prezidentský palác.

Ministerka zdravotníctva ponúkla svoju funkciu premiérovi Pellegrinimu minulú stredu. Urobila tak po tom, čo vláda stiahla z rokovania parlamentu stratifikáciu nemocníc, a teda už bolo jasné, že aktuálna vláda s plánovanou rozsiahlou reformou nemocníc nezačne. Stratifikácia patrila medzi absolútne priority Kalavskej a na jej strane stál aj Pellegrini. Ten minulý týždeň vyjadril Kalavskej podporu a uviedol, že chce, aby vo funkcii zotrvala.

Ešte dnes dopoludnia ministerka po rokovaní tripartity jednoznačne neodpovedala na otázku, či z vlády odchádza, alebo nie. „Veľa som nad tým, samozrejme, rozmýšľala. V stredu som mala chuť, stále má človek chuť odísť, pretože tak, ako sa správa niekto k svojmu ministrovi, ako sa správali ku mne, si myslím, že nie je adekvátne. Cítila som sa veľmi zle,“ povedala Kalavská na margo toho, ako sa k nej zachovala strana Smer. Práve tá, hoci ju do funkcie nominovala, ju v stratifikácii nepodporila a predseda Robert Fico dokonca spochybňoval odbornosť tohto návrhu. „Ja som mala vždy len jeden záujem, a tým bol pacient. Asi sa to v slovenskej politike nenosí. Teda je to asi trápne. Nenašlo to odozvu,“ dodala Kalavská.

Prezidentka buď vymenuje nového ministra, alebo počká do volieb

Otázne je, či prezidentka Čaputová vymenuje nového ministra zdravotníctva, alebo do volieb, ktoré sa budú konať už 29. februára 2020, touto funkciou iba niekoho poverí. Ústavný právnik Eduard Bárány podotkol, že ani jeden z týchto postupov by z hľadiska ústavnosti otázniky nevyvolával.

„To už je na kontaktoch medzi hlavou štátu a premiérom, či sa pôjde len cestou poverenia niektorého z členov vlády vedením ministerstva zdravotníctva, alebo menovaním niekoho iného. To ani tak nie je otázka ústavnoprávna, ako otázka účelnosti,“ vysvetlil Bárány. „Osobne si myslím, že neexistuje právna povinnosť pre nikoho vykonávať funkciu člena vlády. Odmietnutie demisie si viem ťažko predstaviť,“ odpovedal na otázku, či prezidentka musí demisiu prijať.

Hovorca hlavy štátu Martin Strižinec už avizoval, že Čaputová sa bude demisiou zaoberať hneď po tom, čo sa zotaví po chorobe a vráti sa do úradu. „Pani prezidentka sa lieči z akútneho zápalu dýchacích ciest, a preto musela zrušiť svoj pracovný program na najbližšie dni. O demisii pani ministerky zatiaľ nebola informovaná oficiálne,“ povedal Strižinec.

S hovorkyňou premiéra Pellegriniho Patríciou Macíkovou sa nám dnes večer nepodarilo spojiť. Politológ z Katedry politológie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Tomáš Koziak mieni, že demisia Kalavskej sa dala očakávať, a to aj oveľa skôr. Podľa jeho slov ide o symbolické gesto, no osobne pre ministerku má zmysel.

„Išla do rezortu s podmienkou, že chce presadiť reformu zdravotníctva. Pokiaľ sa jej to nepodarilo, vníma to ako neúspech. Navyše, reforma sa nepodarila uskutočniť, lebo ju potopili vlastní. O to silnejší je dôvod, že demisiu dala,“ komentuje Koziak, ktorý súhlasí s tým, že správanie Smeru k vlastnej ministerke nebolo adekvátne.

„Samozrejme, to nie je záležitosť len strany, ale toho, ako sa k nej zachoval stranícky šéf. Vyslovene sa na jej adresu vyjadroval urážlivo. Takže nie, že sa k nej strana nemá takto správať, ale je to aj spôsob komunikácie predsedu strany so svojím ministrom, ktorý bol na hranici arogancie. V žiadnom prípade to nie je len otázka nedôvery a že ju nepodržali pri reforme, ale arogancia v správaní. A to je ešte horšie. Preto sa demisia dala očakávať oveľa skôr. Mala dosť veľkú výdrž a trpezlivosť,“ uzavrel Koziak.

Robert Fico vyzval Kalavskú na to, aby mu vysvetlila podstatu stratifikácie nemocníc, ešte v júli. Vyhlásil, že ak reforma spôsobí rušenie nemocníc, ako politický líder za to neprevezme zodpovednosť. Kalavská opakovane zdôrazňovala, že stratifikácia rušiť nemocnice nebude. Už vtedy však po prvýkrát pripustila, že ak reforma neprejde, zváži podanie demisie. Fico chcel, aby sa stratifikácia uskutočnila formou ústavného zákona, čo Kalavská najskôr odsúhlasila. Neskôr zmenila názor a reformu predložila ako obyčajnú novelu zákona. Fico viackrát avizoval, že v takom prípade Smer stratifikáciu nepodporí.

Smer bude vo veci demisie Kalavskej rešpektovať rozhodnutie premiéra

Strana Smer bude vo veci demisie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej plne rešpektovať rozhodnutie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho. Uviedol to v reakcii na rozhodnutie šéfky rezortu zdravotníctva hovorca strany Ján Mažgút.

Zdroj: (TASR)

Reakcie odbornej verejnosti

Odborná verejnosť rozhodnutie Kalavskej chápe, jej krok podľa odborníkov neprekvapil. „Je mi to ľúto, ale očakával som to. Reformu nemocníc ako kľúčový dokument, ktorý sa chystal dva roky, parlament preložil na budúcnosť, tým jej vyslovil nedôveru a ona si chcela zachovať tvár,“ skonštatoval Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.

Podľa prezidenta Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Antona Szalaya ide o politiku a svojím rozhodnutím ministerka len reálne zhodnotila svoje pôsobenie po tom, čo ju strana Smer, ktorá ju nominovala, pri reforme nepodporila. „Ktokoľvek príde na jej miesto a preberie rezort, sa tak bude musieť popasovať s otázkou dostupnosti zdravotnej starostlivosti aj s dostatkom zdravotníckeho personálu a so zavedením určitého poriadku do systému, pretože dnes chcú robiť všetci všetko,“ zdôraznil Szalay. Problémom sa podľa neho stal najmä fakt, že dobrá zmena nemocníc prišla tesne pred voľbami.

Aj Asociácia súkromných lekárov rozhorčenie ministerky po neúspechu reformy chápe. „Nemyslím si, že to bol krok, ktorý bol potrebný zrealizovať, pretože máme tri mesiace do volieb, za tri mesiace ani jej nástupca nespraví nič, ja to nevnímam ako výrazný krok,“ zhodnotil prezident asociácie Marián Šóth. Za zbytočné odstúpenie to označil aj Milan Laurinc zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. „Berieme to ako jej sebareflexiu, ale nepokladáme to za nutné,“ uzavrel Laurinc.

Prehľad ministrov zdravotníctva, ktorí predčasne opustili funkciu

  • 24. novembra 1993 – Viliam Soboňa, vláda Vladimíra Mečiara, odvolaný

Prezident SR Michal Kováč odvolal z funkcie ministra zdravotníctva SR Viliama Soboňu (Hnutie za demokratické Slovensko, HZDS) a do funkcie vymenoval Irenu Belohorskú (HZDS). Dôvodom odvolania bolo hlasovanie poslancov NR SR, ktorí 17. novembra 1993 vyslovili Viliamovi Soboňovi nedôveru.

  • 4. júla 2000 – Tibor Šagát, vláda Mikuláša Dzurindu, odstúpil

Minister zdravotníctva SR Tibor Šagát (Slovenská demokratická koalícia, SDK) abdikoval na svoju funkciu pre spoločenský a politický tlak, ktorému bol vystavený počas ochorenia prezidenta SR Rudolfa Schustera. Vo funkcii ho nahradil Roman Kováč (SDK).

  • 3. júna 2008 – Ivan Valentovič, 1. vláda Roberta Fica, odstúpil

Prezident SR Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra zdravotníctva SR Ivana Valentoviča (Smer). Minister podal demisiu z osobných a zdravotných dôvodov. Valentovičovým nástupcom sa stal Richard Raši (Smer).

  • 3. novembra 2014 – Zuzana Zvolenská, 2. vláda Roberta Fica, odstúpila

Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru) prijala výzvu premiéra Roberta Fica (Smer) a odišla z postu ministerky zdravotníctva. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Prezident SR jej demisiu prijal 6. novembra 2014. Vo funkcii ju nahradil Viliam Čislák.

  • 22. marca 2018 – Tomáš Drucker, 3. vláda Roberta Fica, demisia vládneho kabinetu

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) skončil na svojom poste ako člen vlády Roberta Fica, ktorá podala demisiu. V novej vláde Petra Pellegriniho zastával Drucker funkciu ministra vnútra (do 17. apríla 2018).

TASR

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Andrea Kalavská #stratifikácia nemocníc