Pravda pred 30 rokmi: Fóra včerajšie a dnešné

Prečítajte si, čo písal denník Pravda pred tridsiatimi rokmi, 9. decembra 1989.

09.12.2019 17:00
debata (1)
  • Prezident Gustáv Husák nariadil, aby sa nezačalo, resp. zastavilo sa stíhanie za trestné činy podvracania republiky a prečiny proti záujmom socialistického hospodárstva. Súčasne odpustil uložené tresty tým, ktorí už boli za to odsúdení.
  • Predsedníctvo Slovenskej národnej rady odvolalo vládu SSR vedenú Pavlom Hrivňákom a poverilo zostavením novej Milana Čiča.
  • Akčný výbor KSS prijal uznesenie, v ktorom považuje dokument Poučenie z krízového vývoja v strane a spoločnosti po XIII. jazde KSČ za neplatný.

Fóra včerajšie a dnešné

Na našu redakciu sa obrátilo viacero čitateľov s otázkou, ako sa vyvíjajú nové politické a občianske štruktúry a aký je vzťah medzi nimi a ku KSČ. Odpoveď nie je ľahká a stručná. Popri stranách a organizáciách združených v Národnom fronte vznikol celý rad občianskych a iných iniciatív. Niet pomaly dňa, aby sa ich počet nerozširoval o ďalšie.

Najvýznamnejšie postavenie medzi nimi má Občianske fórum. Podľa programových zásada predstavuje širokú platformu združujúcu ľudí a skupiny s určitými politickými cieľmi vyjadrenými programovým vyhlásením. Postupne sa však dá predpokladať užšia názorová diferenciácia jednotlivcov a skupín, a teda aj ďalší vývoj v rámci tohto názorového združenia. OF sa vyjadrilo k problematike práva, politického systému, k zahraničnej politike, národnému hospodárstvu, životnému prostrediu a ku kultúre. Aký je vzťah strany k nemu a hnutiu Verejnosť proti násiliu vyplýva aj z toho, že sa generálny tajomník ÚV KSČ Karel Urbánek už stretol s predstaviteľmi oboch organizácií a prebiehajúci rozhovor označil za impulz k rokovaniu za okrúhlym stolom za účasti zástupcov i ostatných politických strán NF a občianskych hnutí.

Demokratické fórum komunistov je spoločenstvo jednotlivcov a skupín voľne pôsobiacich v KSČ, ako aj mimo nej. O rozkol v strane sa neusiluje. Podmienkou príslušnosti k DFK je odmietnutie akéhokoľvek mocenského monopolu. Demokratické fórum žiada okrem iného, aby sa dôsledne riešili prípady korupcie funkcionárov typu Stanislav Babinský a Miroslav Zapadlo.

Obroda – klub za socialistickú premenu pôsobí na pôde Občianskeho fóra a chce „pôsobiť na členov KSČ, aby podnietili hlbokú vnútornú premenu svojej strany na základe úplného potlačenie všetkých prvkov stalinizmu a prijatia modernej koncepcie socializmu“. Koncom novembra sa ustanovil v redakcii týždenníka Tvorba Klub marxistickej inteligencie otvorený všetkým, ktorí rešpektujú fakt, že socializmus nie je každý deň fetišizovaná danosť, ale otvorený pohyb, ktorý sa nekončí v eufórii, ale v realite a je vždy historicky podmienený.

Vznik oznámilo aj Socialistické fórum, prípravná skupina ktorého informuje, že „chce, aby v súčasnom rýchlom období zaznel hlas všetkých čestných priateľov, stúpencov a vyznavačov socialistických myšlienok“. Aj keď tieto a ďalšie skupiny, ako práve ustanovené Čs. ekonomické fórum spresňujú postupne svoje programy, hlásia sa, okrem OF, k socialistickým ideám a ich znovuoživeniu.
František Zdobina, 9. december 1989

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #copisalaPravda