Bratislavská nemocnica bude vysvetľovať smrť bábätka na súde

Prípad smrti jedenásťmesačného Miria bude mať dohru na súde. Matka Marcela Pastoreková vyčíta lekárom, že posledné chvíle nemohla stráviť so synom, ktorý zomrel 30. novembra, pretože jej nedovolili s ním byť mimo návštevných hodín.

10.12.2019 06:00
debata (20)

Na jej opakované žiadosti, aby mohla byť s chlapcom, personál noc pred Miriovou smrťou, podľa matky nereagoval. „Nechceli mi ani vysvetliť, prečo ma za ním nechcú pustiť,“ hovorí mama. Chlapček zomrel na druhý deň vo chvíli, keď s ním opäť nemohla byť. „Môj syn zomrel v postieľke sám,“ dodáva Pastoreková. Došlo tak podľa nej k porušeniu práv pacienta a jeho príbuzných.

Video: Matka nebohého jedenásťmesačného Miria Marcela Pastoreková popisuje na tlačovej konferencii ako posledné chvíle nemohla stráviť s umierajúcim synom, pretože jej nedovolili s ním byť mimo návštevných hodín.

Video

Noc z piatka na sobotu 30. novembra presedela matka na chodbe nemocnice. Ratovať ju musela aj kamarátka, ktorá jej nosila jedlo a pitie. Nepomohla ani intervencia Pravdy.

V sobotu ráno Marcelu Pastorekovú za synom pustili so slovami, že pre nich vytvorili priestor, aby sa mohli rozlúčiť. „Nedali ma ani do samostatnej miestnosti, okolo postieľky dali len paraván s plachtou a navyše ma z izby nakoniec poslali preč, pretože išli robiť hygienu vedľa ležiaceho pacienta. Tak aký intímny priestor pre posledné chvíle?“ hnevá sa Marcela.

Mirio zomrel práve v tomto čase. „Nebola som pri jeho poslednom výdychu, pretože nemocnica nevedela zabezpečiť podmienky tak, aby mohlo moje dieťa dôstojne odísť. Tie výčitky, ktoré mám, že Mirio zomieral úplne sám, sú neznesiteľné,“ uviedla mama.

Matka sa obrátila na súd

Matka sa preto s pomocou eurposlankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) rozhodla obrátiť sa na súd. „Nebudeme spochybňovať medicínske hľadisko, ale porušenie ľudských práv,“ zdôraznila Nicholsonová. Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), kde chlapec zomrel podľa nej nerešpektoval práva pacienta a príbuzných. „So žalobou pôjdeme až na Najvyšší súd, a keď vyčerpáme všetky oprávnené prostriedky, obrátime sa aj na Európsky súd pre ľudské práva,“ spresnila Nicholsonová.

S prípadom chcú oboznámiť aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Podľa europoslankyne NÚDCH porušil viaceré pricípy paliatívnej starostlivosti, teda spôsob, ako pristupovať k umierajúcemu pacientovi a jeho rodine. Po smrti chlapca nebola podľa slov Ďuriš Nicholsonovej matke ponúknutá odborná pomoc.

NÚDCH na situáciu odmietol reagovať. „K prípadu sme sa už v minulosti vyjadrili a nebudeme to ďalej komentovať,“ vyhlásila pre Pravdu hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Ústav obvinenia matky odmietol a hovoril o šírení nepravdivých informácii. Pre matku urobili podľa hovorkyne maximum, poskytli jej ubytovanie v nemocnici a umožnili jej byť pri synovi aj mimo návštevných hodín. Pripomenula však, že Detská klinika anesteziológie a intenzívnej medicíny NÚDSCH je špecifické pracovisko, kde rodič nemôže byť sústavne pri svojom dieťati.

Prípadom sa zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a vysvetlenie žiadala aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smer). „Rozprávala som sa aj s Úrádom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj s obhliadajúcim lekárom. Nikto tam nevidí žiadne pochybenie na strane zdravotníckeho personálu. Dieťa bolo skôr narodené, a teda bolo veľmi vážne choré. Z informácií, ktoré mám k dispozícii, plne stojím za postupom lekárov,“ skonštatovala Kalavská.

Hnev a výčitky

Riaditeľka detského hospicu Plamienok Mária Jasenková pre Pravdu zdôraznila, že možnosť byť so svojím dieťaťom v posledných chvíľach je pre rodiča dôležitá. „Keď sa tento čas premešká, už sa nikdy nevráti. Hnev a výčitky, ktoré rodič potom prežíva, bývajú veľmi silné a psychické utrpenie je dlhodobé,“ upozornila Jasenková. „Rodičia zomierajúcich detí potrebujú, aby o tom s nimi lekár citlivo hovoril čo najskôr a mali možnosť so svojím dieťaťom byť,“ skonštatovala Jasenková.

Pripomína, že nie však možno vyhovieť všetkým rodičovským prosbám a požiadavkách. „Rodič by však mal vždy rozumieť, prečo jeho želania neboli naplnené,“ zdôraznila riaditeľka. Ak s rodičmi nemôže byť lekár, mala by s nimi zostať sestra, psychológ či sociálny pracovník.

Mirio sa narodil predčasne v januári v Nových Zámkoch. Dieťaťu dávali náhradné umelé mlieko, pretože matka o svoje prišla. Na jedenásty deň po narodení museli chlapca previezť na špecializované pracovisko v Bratislave. Rozvinula sa u neho nekrotizujúca enterokolitída – porucha prekrvenia sliznice väčšinou nižších partií tráviaceho traktu, čiže tenkého či hrubého črievka dieťaťa.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nemocnica #súd