Hasiči v prešovskom paneláku riskovali životy, šplhali sa po výťahovej šachte

Slovensko nezažilo podobný zásah hasičov, aký sa odohral po výbuchu plynu pred panelákom v Prešove. Na tlačovej konferencii to v utorok uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Nereča. Hasiči reagovali aj na kritiku o nepoužití vrtuľníka. Veliteľ zásahu Peter Bartoš uviedol, že vrtuľník by spravil oveľa viac škody.

10.12.2019 13:58 , aktualizované: 18:16
debata (55)
VIDEO: Pozrite si, ako opisuje veliteľ zásahu Peter Bartoš najriskantnejšie konanie, ktoré podstúpili zasahujúci hasiči v horiacom paneláku v Prešove.
Video

Pri tejto udalosti boli hneď v prvej sekunde všetky protipožiarne opatrenia nenávratne zničené, uviedol Nereča. Ako doplnila Jana Morávková z odboru protipožiarnej prevencie, neexistuje občianska budova, ktorá je projektovaná na výbuch.

Podľa Nereču sa prví hasiči dostavili na miesto zásahu do piatich minút. Celkovo pri požiari zasahovali desiatky hasičov. Po dorazení na miesto požiaru registrovali rovno pred vchodom bytovky väčší požiar, ktorý bol očividne spôsobený plynom, opísal situáciu veliteľ zásahu Peter Bartoš. Bolo tam umiestnených viacero áut, ktoré bránili jednotke prísť bližšie. Padali tam trosky. V okolí budovy boli 3,5-tonové kusy betónu, doplnil. Po tom ako prišli hasiči dovnútra bytovky, zistili, že vchod na schodisku bol zatarasený troskami.

Počas zásahu bola nasadená aj výšková technika Bronto, ktorá mala problém s rozložením vzhľadom na nevyhovujúce podmienky. Tie plošiny boli umiestnené na hrane. Len čo by to bolo mimo chodníka, tak by došlo k obrovskému nešťastiu, uviedol Bartoš. Dodal, že nechať obyvateľov bytovky, aby zostúpili po rebríku, bolo vylúčené pre poveternostné podmienky, mrznúci dážď aj pre pokročilý vek niektorých obyvateľov.

Hasiči reagovali aj na kritiku o nepoužití vrtuľníka. Vrtuľník by spravil oveľa viac škody, uviedol Bartoš, ktorý doplnil, že vďaka záberom z policajného dronu videli na streche otvorené panely a plechy. Tie by mohli v prípade preletu vrtuľníka spadnúť a ohroziť aj zasahujúcich hasičov.

Na utorkovej tlačovej konferencii sa zúčastnila i ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), ktorá ocenila prácu hasičov a avizovala, že sa vo štvrtok (12. 12.) stretne so zasahujúcimi hasičmi.

Hrnko: Saková je po zásahu hasičov v Prešove pobúrená prístupom médií

Hasiči pri požiari, ku ktorému došlo v Prešove minulý piatok (6. 12.) na Mukačevskej ulici, zasahovali s absolútnym nasadením svojich životom. Po rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť verí postupu polície, uviedol predseda výboru Anton Hrnko (SNS).

Podľa jeho slov ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) vyjadrila „veľké pobúrenie“, akým spôsobom tlač informovala o zásahu hasičov. „U občanov to voči hasičom vyvoláva veľkú averziu. Pritom to robili s absolútne profesionálne s nasadením svojich životov,“ komentoval.

VIDEO: Vyjadrenie Antona Hrnka (SNS) a Jaroslava Bašku (Smer) po rokovaní Po rokovaní Výboru NR SR.

Video

O rozšírenie programu parlamentného brannobezpečnos­tného výboru mal požiadať nezaradený poslanec NR SR Ľubomír Galko. Navrhol, aby sa členovia výboru zaoberali stavom požiarnej ochrany výškových budov v krajine a ich bezpečnosťou.

V jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke na prešovskom sídlisku vybuchol v piatok (6. 12.) plyn. Nešťastie si vyžiadalo sedem obetí, jedna osoba je nezvestná a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Časť z nich sa do bytov vrátila.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Hrnko #Denisa Saková #výbuch plynu v Prešove