Súd odročil proces so šéfredaktorom časopisu Zem a Vek

Pojednávanie so šéfredaktorom časopisu Zem a Vek Tiborom Eliotom Rostasom odročil samosudca Špecializovaného trestného súdu na pondelok 16. decembra, kde sa očakáva aj vynesenie rozsudku. Potvrdil to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz.

11.12.2019 10:29 , aktualizované: 13:06
SR ŠTS Pezinok Tibor Eliot R. pojednávanie BAX Foto:
Šéfredaktor časopisu Zem a vek Tibor Eliot Rostas prichádza na hlavné pojednávanie 11. decembra 2019 na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata

Prokurátor navrhuje obžalovanému Tiborovi Eliotovi Rostasovi podmienku s tým, že nežiada finančnú pokutu. Pri trestnom čine rozširovania extrémistických materiálov vidí najväčšie nebezpečenstvo v porušovaní verejného poriadku a rozoštvávania národa, respektíve menšín a iných komunít na Slovensku.

„Extrémistickú nenávisť treba paralyzovať v prvopočiatku,“ uviedol Honz s tým, že ak sa prejavy extrémizmu nepotlačia, môžu gradovať. „Máme historickú skúsenosť a vieme, ako to všetko môže dopadnúť,“ uzavrel.

Vydavateľ a šéf časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas sa v kauze obžaloby pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovania rasovej nenávisti cíti nevinný. Uviedol to pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Podľa prokurátora sa skutku dopustil publikovaním článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017. V ňom obžalovaný citoval výroky viacerých slovenských historických osobností na adresu Židov. „Čitateľovi predložil tvrdenie, že aj v súčasnosti sú príčinou negatívnej situácie zásahy židovskej komunity,“ uviedol pri čítaní obžaloby prokurátor Tomáš Honz.

Obžalovaný v tejto súvislosti však povedal, že byť obžalovaný za citácie ľudí, po ktorých sú pomenované ulice a mestá, považuje za česť. „Citoval som exaktné citácie a myšlienky,“ povedal s tým, že pri písaní článku vychádzal z knihy Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre, ktorá je voľne dostupná v kníhkupectvách. Zdôraznil tiež, že nikdy nebolo jeho cieľom navádzať na násilie voči nejakej skupine ľudí. „Vyzýval som k solidarite a vzájomnosti,“ povedal na margo článku.

„Stojím si za všetkým, čo som v článku napísal,“ uviedol počas prestávky obžalovaný. „Každý máme právo na to, aby sme vyjadrovali svoje postoje a myšlienky a každý máme právo na to, aby sme hovorili to, čo si myslíme,“ uviedol na svoju obhajobu obžalovaný. Ten dodal, že nebol v prípravnom konaní vypočutý.

„On urobil esej, v ktorej čerpal z historických prameňov,“ vysvetľoval jeho obhajca Ľubomír Hlbočan, ktorý neplánuje súdu navrhnúť predvolať na pojednávanie žiadnych svedkov.

V článku Tibor Eliot Rostas uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský.

„To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem a Vek #Tibor Eliot Rostas