Ministerka Saková ocenila hasičov zasahujúcich po výbuchu plynu

Tomáš Domen je jeden z dvoch hasičov, ktorí sa minulý týždeň cez výťahovú šachtu postupne dostali až na ôsme poschodie paneláka na Mukačevskej ulici v Prešove. Na každom podlaží sa snažili uhasiť menšie ohne, no najmä pomáhali ľuďom a inštruovali ich, čo majú robiť. Za to si z rúk ministerky vnútra prebral ocenenie.

12.12.2019 15:20 , aktualizované: 19:34
debata (17)

Video: Saková ocenila hasičov zasahujúcich po výbuchu plynu

Video

Šéfka rezortu vnútra Denisa Saková (Smer) vo štvrtok ocenila troch hasičov a poďakovala sa všetkým záchranárom, vojakom, policajtom a ďalším zložkám, ktoré sa podieľali na záchrane životov a pri uhasení plameňov.

Medailu dostali za profesionálne zvládnutie mimoriadnej udalosti veliteľ čaty Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Bartoš, veliteľ družstva hasičskej stanice so sídlom v Prešove Tomáš Domen a hasič záchranár-špecialista hasičskej stanice v Prešove Kamil Hoško.

„Z plošiny sme vystúpili na druhom poschodí. Keď sme vošli dovnútra, zistili sme, že schodište tam nie je. Skúsili sme teda hore dostať výťahovou šachtou. Pri troche šťastia to vyšlo," skromne hovorí Domen, ktorý sa na nebezpečnú cestu vydal s kolegom Hoškom. V jednom byte našiel Domen ťažné lano, ktoré použili pri šplhaní.


VIDEO: Ocenený hasič Tomáš Domen: Mohol na nás spadnúť aj výťah.
Video

„Postupovali sme pomaly o poschodie vyššie, pričom sme si s kolegom navzájom podávali dýchacie prístroje a materiál. Tak sme sa dostali až na ôsme poschodie,“ pokračuje Domen. „Našli sme nejakých ľudí, musím povedať, že boli veľmi disciplinovaní. Skôr tí starší, čo bolo prekvapenie, našli sme aj jedného psíka. Nepamätám sa, koľko presne ľudí,“ uviedol Domen, ktorý ako hasič pracuje 16 rokov. V danej chvíli si neuvedomil, že mu hrozí nebezpečenstvo. S kolegom videli iba jeden výťah, nevedeli, kde sa nachádza druhý a mohlo na nich niečo spadnúť.

„Netušil som, že keď prídeme na miesto, že to bude v takom rozsahu. Bol to neuveriteľný a smutný pohľad,“ dodáva s tým, že doteraz niečo podobné nikdy nezažil a dúfa, že už ani nikdy nezažije. Skúsený hasič si uvedomuje, že ľudia sú frustrovaní. „Chápem ľudí, ktorí stratili svojich blízkych. My sme však urobili všetko, čo sa dalo. Všetkých sa nám, žiaľ, nepodarilo zachrániť," v Domenovom hlase počuť smútok.

Demolačný stroj príde z Česka

V piatok (13. 12.) ráno prekročí hranice Slovenska demolačný stroj, za pomoci ktorého sa budú realizovať búracie práce na bytovom dome v Prešove. Policajti informujú o trase, po ktorej sa bude nadrozmerný náklad presúvať. Z hraničného prechodu s Českou republikou Starý Hrozenkov Drietoma pôjde do Prešova na Mukačevskú ulicu 7. Konvoj sa bude skladať zo štyroch vozidiel, najdlhšie vozidlo bude mať dĺžku 30,28 metra, šírku 4,3 metra, výšku 4,5 metra a hmotnosť 120 ton.

„Predpokladaný čas odchodu z hraničného prechodu Drietoma je medzi 8.00 a 9.00 h po trase Drietoma – Trenčín – Žilina – Martin – Ružomberok – Liptovský Mikuláš – Poprad – Prešov,“ hovorí hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Očakávaný príchod do Prešova je v popoludňajších hodinách. Ľuďom, ktorí plánujú cestovať zo západu na východ Slovenska, policajti radia, aby si vybrali radšej trasu, po ktorej konvoj nepôjde. O transporte budú priebežne informovať.

(TASR)

Stavebná komora podáva trestné oznámenie

Stavebná komora SR podáva trestné oznámenie, nestotožňuje sa s názorom vyšetrovateľov a súdu, že hlavnými vinníkmi v súvislosti s výbuchom plynu v Prešove sú traja robotníci, ktorí obsluhovali technologické zariadenie na vykonanie prikázanej práce. Podľa predsedu komory Ivana Pauera systémom podvrtávania, pretláčania otvorov v zemi, ľudovo nazývaným krtkovanie, sa občas stáva, že bez vplyvu operátora zariadenia pretláčacia hlavica po náraze na tvrdú prekážku nekontrolovane zmení smer. Toto sa mohlo stať aj v danom prípade, ale mohlo sa stať aj to, že plynové potrubie nebolo uložené tak, ako to bolo deklarované pri vyjadrovaní k projektovej dokumentácii, prípadne ho chybne zakreslili do projektovej dokumentácie.

Spoločnosť SPP distribúcia zaskočilo, ak si niekto dovolil manipulovať so strojovým mechanizmom v blízkosti plynovodu. Technická norma určuje stavebníkom podmienku kopať v ochrannom pásme výhradne ručne.

Policajný vyšetrovateľ obvinil Jána R. (31) a bratov Marka T. (29) a Ondreja T. (28) z prečinu všeobecného ohrozenia a podal návrh na ich väzobné stíhanie, čomu sudca vyhovel. Za vinu sa im dáva, že po tom, čo prerazili potrubie, až do samotného výbuchu však zhruba polhodinu o tom neinformovali plynárov alebo záchranné zložky.

Plyn vybuchol v piatok (6. 12.) v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Nešťastie si vyžiadalo sedem ľudských životov a jedna osoba je nezvestná. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Časť z nich sa do bytov vrátila v sobotu (7. 12.) popoludní.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #výbuch plynu v Prešove