Moratórium na predvolebné prieskumy môže Ústavný súd zrušiť už v túto stredu

O osude 50-dňového moratória sa môže rozhodnúť už v najbližšiu stredu. Ak Ústavný súd prijme podanie prezidentky Zuzany Čaputovej na ďalšie konanie, musí zároveň bezodkladne rozhodnúť aj o pozastavení účinnosti napadnutého predpisu.

13.12.2019 12:54
debata (76)

„Vec bola náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov pridelená sudcovi spravodajcovi Miroslavovi Durišovi. Ústavný súd predmetný návrh na začatie konania predbežne prerokuje na neverejnom zasadnutí pléna. Pojednávacím dňom pléna Ústavného súdu je podľa rozvrhu práce na rok 2019 spravidla streda, zasadnutie pléna ústavného súdu je naplánované aj na stredu 18. decembra 2019, program sa precizuje. Pri prerokovaní návrhov na začatie konania sa ústavný súd nemusí riadiť poradím, v akom mu boli doručené, ak vec, ktorej sa niektorý návrh na začatie konania týka, považuje za naliehavú,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová.

Zákaz zverejňovania predvolebných prieskumov schválili 28. októbra poslanci Národnej rady v rámci novely zákona o velebnej kampani. Prezidentka zákon nepodpísala a vrátila ho do parlamentu, ktorý 26. novembra prelomil jej veto. Opätovne za zákon hlasovalo až 80 zákonodarcov, vrátane takmer všetkých poslancov koaličných strán Smer, SNS a extrémistickej ĽSNS.

Hovorkyňa ÚS: Súd rozhodne bezodkladne

„Sme toho názoru, že v tomto prípade sa zákonom neobmedzuje právo voliča na informácie, ale, naopak, je snaha chrániť voliča pred dezinformáciami a účelovými informáciami,“ argumentovali predkladatelia v dôvodovej správe. Voliča je podľa nich potrebné nechať urobiť si úsudok podľa programu a činnosti vybranej politickej strany.

Prezidentka vopred avizovala, že má o ústavnosti zákona vážne pochybnosti. Rozhodla sa ho preto nechať preskúmať Ústavnému súdu. Ten musí v konaní o súlade právnych predpisov rozhodovať v 13-členom pléne.

„Ak Ústavný súd pri predbežnom prerokovaní návrh na začatie konania neodmietne, alebo ho nezamietne, prijme ho na ďalšie konanie v rozsahu, ktorý sa vymedzí vo výroku uznesenia o prijatí návrhu. Ak ústavný súd prijme návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov na ďalšie konanie, môže pozastaviť účinnosť napadnutého právneho predpisu, jeho časti alebo niektorého jeho ustanovenia, ak ich ďalšie uplatňovanie môže ohroziť základné práva a slobody, ak hrozí značná hospodárska škoda alebo iný vážny nenapraviteľný následok. O návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutého právneho predpisu, jeho časti alebo niektorého jeho ustanovenia rozhodne ústavný súd bezodkladne,“ doplnila Ferencová.

Ako tma pred skončením zápasu

Čaputová vo svojom podaní upozorňuje, že napadnuté ustanovenie neprípustným spôsobom obmedzuje právo každého slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie bez cenzúry. Parlamentné voľby a im predchádzajúcu predvolebnú kampaň prirovnala prezidentská kancelária k druhému polčasu finálového futbalového zápasu Ligy majstrov.

„Moratórium na zverejňovanie prieskumov v trvaní 50 dní sa dá prirovnať k tomu, ako keby v spomínanom finálovom zápase Ligy majstrov vo futbale na štadióne na posledných 50 minút usporiadatelia zhasli všetky svetlá a televízie vypli všetky kamery. Dôsledkom by bola úplná tma, v ktorej by hráči nemali ako pokračovať v hre a diváci by nič nevideli. Podstata a zmysel tohto finálového zápasu by tak boli nepochybne zmarené,“ uvádza sa v podaní.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebné moratórium #parlamentné voľby 2020 #moratórium na prieskumy