Rostas dostal za hanobenie národa, rasy a presvedčenia peňažný trest

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa za hanobenie národa, rasy a presvedčenia.

16.12.2019 13:05 , aktualizované: 13:56
SR ŠTS časopis Tibor Eliot Rostas vinný BAX Foto:
Obžalovaný šéfredaktor časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas počas rozhodnutia na Špecializovanom trestnom súde 16. decembra 2019 v Pezinku.
debata (1963)

Tibor Eliot Rostas dostal peňažný trest vo výške 4000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť. Rozsudok nie je právoplatný. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný aj prokurátor sa voči verdiktu odvolali.

Obžalovaného prišlo na pojednávanie podporiť viacero priaznivcov. Počas odôvodňovania rozsudku samosudca prikázal z pojednávacej miestnosti vyviesť bývalého sudcu najvyššieho súdu a politika Štefana Harabina, ktorému sa nepáčili niektoré argumenty súdu. Ten na to vyhlásil, že „keď bude právny štát“, sudca bude stíhaný za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Rovnako sa vyjadril aj na adresu prokurátora Tomáša Honza.

Pri odôvodňovaní rozsudku samosudca porovnával americkú a európsku koncepciu slobody prejavu. Uviedol pritom, že v rámci európskej koncepcie sa presadzuje postoj, že v prípade nepostihovania podobného konania, ako spáchal obžalovaný, sa môže roztočiť „špirála nenávisti“ čo môže vyústiť do udalostí ako napríklad genocída v Rwande. „Obžalovaný je trestaný za hanlivý článok proti židom,“ povedal s tým, že k publikovaným protižidovským citáciám sa Tibor Eliot Rostas hlási a považuje ich za správne. „Postihovaný je práve za tento svoj prejav,“ zdôraznil sudca. Podľa súdu sa však napísaním článku, napriek tomu, že je hanlivý, nedopustil obžalovaný podnecovania nenávisti. „Súd nezistil existenciu úmyslu podnecovať,“ uviedol sudca s tým, že v danom článku chýbala výzva, ktorá je súčasťou skutkovej podstaty podnecovania.

Vydavateľ a šéf časopisu Zem a Vek čelil obžalobe pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovanie rasovej nenávisti. V článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017 Rostas uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský. „To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

Pred súdom minulý týždeň deklaroval obžalovaný svoju nevinu s tým, že pri opísaní článku využil exaktné citácie historických osobností. Zdôraznil tiež, že v článku vyzýval k solidarite a vzájomnosti národov a odmietol akékoľvek výzvy k nenávisti.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Štefan Harabin #Tibor Eliot Rostas