Hrozivý požiar v Bratislave zvládli ľudia aj hasiči

Po prešovskej tragédii, pri ktorej výbuch plynu rozmetal panelák a zanechal osem obetí, sú ľudia opatrnejší a pozornejší. Ukázalo sa to aj pri piatkovom požiari v Bratislave v bytovke na Mozartovej ulici 27.

17.01.2020 22:02
debata (7)

Do redakcie nám napísal náš čitateľ Marek Novák, ktorý sa predstavil ako zástupca vlastníkov susedného bytového domu Mozartova 13,15. Bol nielen očitým svedkom udalosti, ale privolal aj hasičov.

VIDEO: Mohutný požiar zničil celý byt
Video

„O cca 12:16 som cez zatvorené okná začul pomerne silný výbuch. Otvoril som okno a zbadal silný dym z balkóna susedného bytového domu. Okamžite o 12:17 som volal hasičov na č. 150. Ložisko požiaru bolo na balkóne bytu na 1. poschodí. Hasiči na miesto dorazili cca 12:26. Výbuch vymrštil sklo, trosky a predmety do vzdialenosti cca 30 m na ulicu Bartókova a rozbil aj okná auta stojaceho pod bytovým domom cca 20 m od neho. Majiteľa pubu na prízemí Mozartovej 27 duchaprítomne napadlo uzavrieť prívod plynu do celého domu, čo sa ukázalo ako veľmi rozumný krok. Žiadali sme tiež obyvateľov daného vchodu, aby zazvonili všetkým susedom a nedošlo k ohrozeniu na zdraví nebezpečným dymom. Záchranné zložky evakuovali a ošetrili obyvateľov, ktorí sa nadýchali splodín z horenia,“ napísal Marek Novák.

Požiar v bytovom dome v Bratislave na... Foto: Marek Novák
požiar, Bratislava, Mozartova Požiar v bytovom dome v Bratislave na Mozartovej 27.

„Podľa bezprostredných informácii, ktoré som počul priamo od aktérov – v byte na 1. poschodí býval pár v podnájme. Muž podľa svojich slov vynášal riedidlo na balkón, ktoré mu vypadlo a vylialo sa. Prišlo do kontaktu s elektrickými žiarovkami (pravdepodobne vianočné osvetlenie) a nasledoval výbuch a požiar. Detailnejšie príčiny budú určite predmetom vyšetrovania. Muž utrpel menej závažné popáleniny. Obyvatelia celej bytovky boli evakuovaní, v niektorých prípadoch museli hasiči násilím vniknúť do bytov, aby sa ubezpečili, že v nich nie sú osoby v bezvedomí, nakoľko celý dom bol veľmi zadymený,“ doplnil svedok udalosti.

Podľa jeho slov hasiči neskôr zistili, že nešlo o únik či výbuch plynu, ocenili však, že centrálny uzáver plynu bol včas uzatvorený.

Požiar v bytovom dome v Bratislave na... Foto: Marek Novák
požiar Bratislava, Mozartova 27 Požiar v bytovom dome v Bratislave na Mozartovej 27.

„Byt, v ktorom vznikol požiar má podľa predbežných informácii totálnu škodu. Obyvatelia niektorých ďalších bytov možno nebudú môcť dočasne vo svojich bytoch bývať, pokiaľ ich statici a špecialisti neposúdia ako vyhovujúce na bývanie,“ dodal.

Hasiči informovali, že požiar nemá žiadne obete, päť ľudí muselo byť ošetrených, pretože sa nadýchali splodín. Starostka mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová ponúkla obyvateľom poškodených bytov pomoc.

K požiaru sa vyjadril aj primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti. Podľa neho statické posúdenie vylúčilo vážnejšie poškodenie celého bytového domu. V bytovom dome teraz nefunguje kúrenie, ktoré môže byť spustené až po podrobnej obhliadke a revízii plynu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hasiči #požiar