Cez víkend trocha snehu, inak opäť hmla

Na prvý pohľad sa môže zdať, že počasie je v týchto dňoch nudné. Málo slnka, hmla, sychravo, poľadovica... Počas víkendu príde studený front, na chvíľku sa vyčasí, potom však krajinu opäť zovrie inverzia.

18.01.2020 09:00 , aktualizované: 11:43
Košice Počasie Stromy Námraza Foto:

Málo slnečného svitu bolo poznať na teplotných podmienkach. Na Skalnatom plese sa v niektorých dňoch končiaceho sa týždňa teplota priblížila k desiatim stupňom, pod hladinou inverzie bol aj nie veľmi silný, ale celodenný mráz.

„Z inverznej oblačnosti buď mrholilo, alebo padal sneh. Najmä pri mrholení sa vytvárala nepríjemná poľadovica,“ pomenoval problém ostatných dní klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave.

Cez víkend však príde zmena. Od západu až severozápadu sa približuje studený front. Prejaví sa najmä na západe a severozápade Slovenska, smerom na východ už bude slabnúť. Aj vietor bude fúkať od severozápadu, priniesť môže aj zrážky. „Sneh by mohol padať aj tam, kde ho momentálne nemajú,“ hovorí Faško. V najnižších nadmorských výškach to však môžu byť zmiešané zrážky. Klimatológ varuje pred opätovným výskytom poľadovice.

Video: Pozrite si videopredpoveď s meteorológom Danielom Cibulom na víkend aj kúsok za ním.

Video

SHMÚ varuje pred snežením v okrese Bratislava, aj smogom v Ružomberku a okolí

SHMÚ upozorňuje na možné sneženie v okrese Bratislava, poľadovicu na západnom a časti stredného Slovenska, rovnako aj na smog v Ružomberku a okolí. Výstraha pred poľadovicou platí v niektorých okresoch Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Platí do nedele 19. januára do 9.00 h.

V okrese Bratislava meteorológovia varujú aj pred snežením. Vo vyššie položených častiach Bratislavy sa očakáva sneženie, napadnúť by tu malo do piatich centimetrov snehu. Výstraha prvého stupňa platí do nedele rána.

Upozornenie pred smogovou situáciou pre častice PM10 platí v Ružomberku a okolí, pričom potrvá až do odvolania. Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, možný vplyv priemyslu a dopravy, ale aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline.

„K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovocievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy,“ uvádzajú meteorológovia s tým, že v tejto súvislosti radia obmedziť pobyt a fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností.

Zdroj: TASR

„Už od začiatku budúceho týždňa by mal však na počasie vplývať výbežok vysokého tlaku vzduchu, takže sa vrátime do počasia z tohto týždňa – bude hmlisto a inverzia,“ pokračuje Faško. V nedeľu by na miestach, kde sa zmenší oblačnosť, mohlo zasvietiť slnko a teplota by mohla troška poskočiť. No oteplenie vnímať nebudeme, pretože sa rozfúka. „Na horách sa ochladí, ale v priebehu budúceho týždňa, keď sa nad naše územie presunie tlakový výš a po jej okraji k nám začne prúdiť teplejší vzduch, sa zasa oteplí,“ dodáva.

Počasie nám pripomína, že niečo nie je v poriadku

Faško upozorňuje na chýbajúce zrážky. V prvej polovici januára totiž dosiahli zrážkové úhrny na Podunajskej nížine iba niekoľko desatín milimetra, v Nitre a Hurbanove iba 0,7 mm, v Bratislave 14, v Kuchyni na letisku necelé 2, v Piešťanoch 1,8 mm.

Na severozápadnom a severnom Slovensku bolo vďaka poveternostným frontom zrážok o niečo viac: v Dolnom Hričove pri Žiline 9, v Prievidzi 6,5, v Oravskej Lesnej 22 mm. Na Štrbskom Plese 22, ale v Poprade už iba 6 mm. Na juhu stredného Slovenska však padalo tiež málo zrážok. V Rimavskej Sobote namerali iba 1,9, v Telgárte 4,8 mm. V severných regiónoch boli úhrny o čosi vyššie, napríklad v Stropkove 11,4 mm. No na Východoslovenskej nížine v Trebišove spadlo iba 2,7 mm.

Faško upozorňuje na letisko v Košiciach. „Vďaka zrážkam, ktoré boli spojené s inverzným charakterom počasia, a vďaka produkcii vodných pár v železiarňach úhrn zrážok dosiahol 13 mm. Majú tam aj sneh, v piatok ráno snehová pokrývka dosiahla 10 cm. Košice sú jediná meteorologická stanica z tých nižšie položených, ktorá má výšku snehovej pokrývky vyjadrenú dvojciferným číslom,“ vysvetľuje Faško. Na porovnanie: na Štrbskom Plese mali 21, v Oravskej Lesnej 22, na Chopku 82 a na Lomnickom štíte 111 cm.

Inými slovami, chýba zásoba vody v snehovej pokrývke. Ani výhľadovo podľa Faška sa priebeh zimy nezmení. Navyše už sme v druhej polovici tohto ročného obdobia.

„Počasie nám takto pripomína, že niečo nie je v poriadku,“ dvíha varovne prst. Hoci sa podľa štatistík môže zdať, že minulý rok bol bohatý na zrážky, nie je to celkom tak. Podľa priestorového úhrnu zrážok vypočítaného izohyetovou metódou spadlo na každý štvorcový meter našej krajiny 848 litrov vody.

„Podľa tohto čísla nemôžeme hovoriť, že máme problém s nedostatkom zrážok. Ale my ho máme,“ prízvukuje Faško. Najviac zrážok spadlo v máji a v novembri – takmer tretina, presnejšie 285 mm. V desiatich mesiacoch zvyšok, a práve táto nerovnomernosť tvorí jadro problémov so suchom.

Ako bude

  • Sobota 18. januára – Oblačno až zamračené, miestami hmlisto. Ojedinele aj zmenšená oblačnosť, sneženie alebo mrholenie. Možnosť poľadovice. Denné teploty –1 až +4 stupňov.
  • Nedeľa 19. januára – Oblačno až zamračené, len ojedinele zmenšená oblačnosť. Na západe a severe sneženie, do cca 300 m aj dážď so snehom. Ojedinele poľadovica. Nočné teploty 0 až –5, v údoliach –7, denné 0 až +5 stupňov.
  • Pondelok 20. januára – Oblačno až zamračené, postupne zmenšovanie oblačnosti. Ojedinele sneženie alebo snehové prehánky, hmla. Nočné teploty 0 až –5, denné 2 až +7 stupňov.
  • Utorok 21. januára – Jasno až polooblačno. Ojedinele nízka oblačnosť alebo hmla. Nočné teploty –5 až –10, denné –2 až +4 stupne.
  • Streda 22. januára – Malá, postupne premenlivá oblačnosť. Ojedinele, na severe miestami, sneženie alebo snehové prehánky. V nižších polohách aj kvapalné zrážky s možnosťou poľadovice. Ojedinele hmla. Nočné teploty –4 až –9, denné –1 až +5 stupňov.
ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #predpoveď počasia #videopredpoveď