Bödör poprel, čo povedal Tóth, Haščák vysvetľoval esemesku od Kočnera

Na hlavnom pojednávaní najsledovanejšieho súdneho procesu vypovedali v pondelok spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Tento týždeň sa počas troch dní vystrieda opäť množstvo zaujímavých svedkov, ktorí môžu vniesť nové svetlo do prípadu. V utorok nepríde na súd Marian Kočner.

20.01.2020 08:18 , aktualizované: 19:17
sud, kuciak, hascak, bodor, Foto: ,
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör (vľavo).
debata (310)
VIDEO: Daniel Lipšic zhrnul štvrtý deň pojednávania: Bödör musí byť stíhaný pre krivú prísahu
Video

.

16:55 Predsedníčka senátu Ružena Sabová prerušila hlavné pojednávanie. Pokračovať sa bude zajtra.

16:54 Marek Para požiadal, aby sa zajtrajšie hlavné konanie na želanie jeho mandanta konalo v jeho neprítomnosti.

Súd tejto žiadosti vyhovel a tak sa obžalovaný Marian Kočner na zajtrajšom pojednávaní nezúčastní.

16:52 Po prečítaní Vargovej výpovede navrhol advokát Lipšic premietanie správ z aplikácie Threema. Obrovské množstvo správ má byť v excelovskej tabuľke a tým pádom bude ľahšie v nich vyhľadávať.

16:39 Predsedníčka senátu po odobrení obžalovaného Szabóa a prokurátora číta výpoveď z výsluchu Michala Vargu.

Szabó označil Vargu za predajcu zbrane pre Marčeka, ktorou zabil kolárovského podnikateľa Petra Molnára.

16:36 Ukončil sa výsluch svedka Martina Sehnala.

Podľa advokáta Romana Kvasnicu ide o veľmi dôležitú výpoveď.

16:24 „Z hľadiska narábania so zbraňou bol šikovnejší,“ uviedol Szabó na otázku advokáta Bereseckého, že kto manipuloval so zbraňou. Sehnal ďalej informuje, že oboch videl ju skúšať.

16:12 „Čo sa s ním udialo, je len akýmsi logickým vyústením jeho doterajšieho života. Bol veľmi materiálne založený a toto je vlastne výsledok,“ odpovedá svedok na Lipšicovu otázku, či bol obžalovaný Szabó materialistický.

16:06 Sehnal bol odsúdený za úpravu zbrane na 3 roky podmienečne so skúšobnou dobou. Písomne to dostal 17. januára zo súdu v Komárne.

16:06 „Ja som si myslel, že do funkčného stavu zbraň nedostanem a robil som to, aby som im pomohol. Hneval som sa na Tomáša, že ma namočil do takejto veci a že ak sa niečo stane, budem musieť s tým žiť,“ opisuje svedok.

15:51 Sehnal tvrdí, že nevyrobil len jednu, ale hneď dve hlavne na zbraň. Jedna mu slúžila ako skúška a na druhej podľa svojich slov robil úpravy. Ako dodal, nakoniec boli obe funkčné.

Na začiatku do toho svedok nechcel ísť, ale nakoniec ho Szabó presvedčil. „Prišiel za mnou a mal slzy v očiach a to ma dojalo,“ informuje súd Sehnal s tým, že nechcel za to žiadnu odmenu a ani by ju nezobral, pretože to považoval za kamarátsku službu.

Szabó celý čas počúva, pozerá sa smerom na svedka, hlavu má podopretú a pôsobí zamyslene.

Otázky svedkovi kladie prokurátor Turan.

Svedok vypovedá, že upozorňoval Szabóa, že do zbrane musia dať náboj s nižším množstvom pušného prachu. Minulý týždeň Marček vo svojej výpovedi uviedol, že náboje upravoval, aby mali znížený obsah pušného prachu.

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav...
Marian Kočner na hlavnom pojednávaní v kauze...
+14Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav...

15:37 Sehnal si nemyslel, že sa mu podarí zrealizovať objednávku do funkčného stavu. Svedkovi obžalovaní povedali, že si potrebujú vyrovnať nejaký dlh a dotyčný požaduje od nich práve túto vec – vyhotovenie hlavne do zbrane s možnosťou nasadenia tlmiča.

„Toto celé mi trvalo asi mesiac a pól. V polovici novembra 2017 si komponenty zobrali na vyskúšanie. Potom ma ešte vyhľadali, aby som odstránil závady. Zúčastnil som sa s nimi na jednej skúšobnej streľbe,“ uvádza svedok s tým, že išlo o klasickú 9 milimetrovú pištoľ maďarskej výroby.

Prvýkrát boli za ním obaja obžalovaní, neskôr so svedkom komunikoval výhradne Tomáš Szabó. Keďže boli dlhodobo kamaráti, svedok mu dôveroval.

VIDEO: V súdnej sieni sú svedkovia aj rodičia zavraždených.
Video

15:31 Svedok Sehnal pozná obžalovaného Tomáša Szabóa z detstva a je to i jeho bývalý spolužiak. Marčeka spoznal zbežne cez Szabóa niekedy na jeseň roku 2017, keď otvorili spolu obchod. Kočnera a Zsuzsovúú nepozná.

K prípadu sa svedok vyjadriť nevie, lebo pozná ho len prostredníctvom mé­dií.

„Moja úloha v tomto prípade bola, že som im vyrobil komponent do zbrane. Poskytnúť informácie viem len v súvislosti s touto zbraňou. Bolo to niekedy v septembri 2017, keď ma Tomáš s Mirom vyhľadali,“ začína detailnú výpoveď svedok.

15:31 Po krátkej prestávke hlavné pojednávanie pokračuje.

Na lavici určenej pre svedkov sedí Martin Sehnal, ktorý mal podľa obžaloby na vražednej zbrani upraviť hlaveň a tlmič.

15:20 Výpoveď svedka skončila.

Predsedníčka senátu udelila prestávku 10 minút.

15:19 „Výpoveď považujem za účelovú, klame. Podľa mňa to robí kvôli financiám, ktoré boli po vražde ponúknuté,“ vyjadril sa k výpovedi Tomáš Szabó, na ktorého svedok ukázal a označil ho za šoféra auta vo Veľkej Mači.

15:16 Pýta sa Kočner.

Zaujíma ho, kedy si všimol komárňanskú značku, ako dlho stál na čerpacej stanici.

Svedok bol hodinu na čerpacej stanici, bol si kúpiť cigarety a potom sa pripojil na wifi a četoval.

15:14 Prokurátor Turan sa pýta, ako vedel,že predbieha v osudnú noc auto z pumpy. „Lebo vonku nebola ani duša a mal komárňanské značky,“ odpovedal svedok.

15:06 Pýta sa obhajca Tomáša Szabóa Beresecký.

Pýta sa, či si je svedok istý, či si pamätá na dobrý dátum. „Som si istý. Bol to 18. februára 2018,“ uvádza svedok.

15:00 Svedka najprv zaujalo auto, lebo jeho kamarát má také isté a myslel si, že to je on. „V aute som videl len vodiča. No keď sa na mňa pozrel a usmieval sa, rozprával sa s niekým, mohol sa s niekým rozprával,“ opisuje svedok.

„To mi moc nejde, prepáčte,“ hovorí svedok na slová prokurátora Turana, či by vedel opísať vodiča. Povedal však, že by naňho vedel ukázať, pretože ho videl už tu na súde dnes. „Áno. Má sivú bundu Adidas,“ svedok ukázal na obžalovaného Szabóa na výzvu predsedníčky senátu, aby ukázal na človeka, koho videl v ten osudný večer ako šoféra v aute.

Vtedy vyzeral Szabó trochu inak, teraz je podľa Nyitrayiho o niečo chudší v tvári.

14:45 Pred senát predstupuje svedok René Nyitray. Svedok ani jedného z obžalovaných nepozná.

„18. februára v neskorých večerných hodinách som vchádzal na čerpaciu stanicu Slovnaft v Sládkovičové, Peugeot Partner svetlomodrej farby s komárňanskou značkou,“ opisuje svedok.

Svedok sa ťažko vyjadruje, ťažko sa mu hovorí po slovensky. Má výrazný maďarský prízvuk.

Na čerpacej stanici si bol kúpiť cigarety, potom sa vracal do Veľkej Mače, kde predbehol to isté auto, ktoré videl na čerpacej stanici. Posádka auta mu bola čudná, aj cudzia značka a pomalá jazda mu nesedeli, tak spomalil aby videl, kam majú namierené.

Svedok v ten večer videl prvý aj poslednýkrát Jána Kuciaka. Nevedel o ňom ani jeho snúbenici nič, len toľko, že tam bývajú noví susedia. Poznal len autá, ktoré parkovali pred ich domom.

Zlatica Kušnírová sa po dlhom dni rozcítila pri slovách o dome vo Veľkej Mači.

14:40 Na Erika Schwarza neboli žiadne iné otázky. Jeho výsluch sa skončil.

14:38 „V prevádzke budovy mal Kočner vyhradené priestory na bývanie na vrchnom poschodí od roku 2014 približne. Odkedy sa zrekonštruovala budova,“ priestory využíval len na prezlečenie, osprchovanie a na nejaké stretnutia podľa slov Schwarza.

14:31 Pýta sa právny zástupca Kuciakovcov Lipšic. Schwarz priblížil, že Kočner sa v Báči učil hrať golf a predpokladá, že predtým ho nehral.

„V roku 2018 slečna Kočnerová Andrea, dosadila nového prevádzkára Tótha. Stretnutia medzi Kočnerom a Zsuzsovou prebiehali pred rokom 2018, určite v roku 2017. Bývalá prevádzkarka brala peniaze za propolis pre pani, s ktorou sa Kočner stretával,“ približuje situáciu z Báču Schwarz.

Zsuzsová nosila taštičku s propolisom, za ktorú dostala peniaze, alebo prišla bez taštičky a stretla sa len s Kočnerom. Kočner niekedy hral golf, inokedy prišiel len za Zsuzsovou a odišli spolu, uvádza Schwarz vo svojej výpovedi.

14:30 Pýta sa obhajkyňa obžalovanej Vestenická.

Chce vedieť viac o stretnutiach medzi obžalovaným Kočnerom a Zsuzsovou. Schwarz hovorí, že vždy ich videl na parkovisku vonku sa rozprávať.

14:25 Kočner kladie otázky svedkovi. Pýta sa ho na rekonštrukciu bankrov na ihrisku. Podľa Schwarza mala byť mimo sezóny, na prelome rokov, ale nevie presne ktorých.

Schwarz je prvý svedok, ktorý pri odpovediach Kočnerovi tyká. Kočner mu však, naopak, vykal.

14:18 Do golfového areálu chodil aj Dobroslav Trnka, ktorý mal exkluzívne práva. Ako uvádza svedok, mal mať prístup k rybníku, pretože je vášnivým rybárom.

Svedok vypovedá, že keď sa vyhlásilo, že príde Zsuzsová či Kočner, personál bol v strese a vládla panika. „Stávalo sa, že došiel a zvozil personál pod čiernu zem, pre maličkosti. To je jeho povaha,“ informuje svedok.

Schwarz opisuje Zsuzsovú. Ako povedal, nikdy ju nevidel zblízka, mala na sebe obvykle pletenú čiapku alebo šiltovku. Svedok nechce opísať postavu, pretože ju videl len na parkovisku.

Keď bola medializovaná Zsuzsová, zamestnanci chodili za Schwarzom a ukazovali mu, že to je tá žena, čo chodila do golfového rezortu – on vtedy prišiel na to, že ide o ženu, ktorú vídaval na parkovisku.

14:06 „Pána Kočnera poznám už niekoľko rokov, zoznámil som sa s ním cez kamarátov. Intenzívnejšie kontakty vznikli až keď vstúpil do golfového areálu Báč,“ začal pôvodný majiteľ golfového areálu, ktorý ho vybudoval.

Kočner do situácie vstúpil, keď sa golfový areáln dostal do problémov s Tatra Bankou. Ako tvrdí Schwarz, išlo o podraz zo strany banky, ktorá požadovala ihneď jednorázové splatenie úveru. Dodnes sa s ňou súdi.

Ako povedal Schwarz, situácia v Báči sa zmenila po príchode Kočnera. „Mal iné predstavy o vonkajšom dizajne, boli tam nemalé stavebné úpravy,“ dodal vo svojej výpovedi.

„Určitý počet osôb odišlo kvôli problematickej osobnosti Kočnera,“ kvôli medializovanej kontroverznej postave Kočnera si golfisti kúpili členstvo v inom golfovom klube. Z marketingového hľadiska bol príchod Kočnera mínusom podľa Schwarza.

14:04 Ďalšie otázky na svedka neboli. Výpoveď Andreja Tótha sa skončila.

Oproti doterajším výpovediam to bola veľmi krátka a stručná výpoveď.

Vypovedať bude Erik Schwarz.

13:57 Hlavné pojednávanie pokračuje výsluchom Andreja Tótha.

„Z obžalovaných poznám iba Mariana Kočnera a poznám ho na základe jeho dcéry, ktorá ma prijímala ako manažéra,“ začína svoju výpoveď Tóth s tým, že ostatných obžalovaných nepoznám. Alenu Zsuzsovú videl párkrát v Báči, ale osobne ju nepozná.

Podľa slov svedka komunikoval s dcérou Kočnera, jeho videl len párkrát. Svedok obžalovanú po mene nepoznal, dozvedel sa ho až z médií. Na stretnutia do Báču chodievala Zsuzsová na červenom Mercedesi, Kočner na bielom Bentley.

Tóth opisuje stretnutia obžalovaných v období od marca do júna 2018, potom sa už nestretávali.

Predsedníčka súdu sa pýta na vzťah Zsuzsovej s Kočnerom. Svedok tvrdí, že si ich veľmi nevšímal a nevie, aký mali vzťah. Videl ich priamo v reštaurácii v rezorte v Báči.

13:55 Na stoličke, kde sedia pri výpovedi svedkovia sedí Andrej Tóth, manažér reštaurácie v golfovom areáli v Báči.

Obžalovaných už priviedli kukláči v putách. Tie im pred usadením dali dole.

13:50 Haščák sa počas prestávky pred súdom postavil pred novinárov a odpovedal na ich otázky približne polhodinu.

12:50 Skončil sa výsluch Jaroslava Haščáka.

Predsedníčka súdu prerušila pojednávania za účelom obedňajšej prestávky. Počas pojednávania sa totiž v sieni nesmie jesť.

12:26 Otázky kladie právny zástupca Zlatice Kušnírovej Kvasnica. Pýtal sa, ako vnímal Haščák správu, ktorú dostal od Kočnera a hovorila o odstránení osoby. „Marian Kočner často používal vulgarizmy,“ Haščák sa ospravedlnil, že musí opakovať pred súdom hanlivé slová, vymenoval najčastejšie, ktoré obžalovaný používal a vysvetlil, že si ich našiel v slovníku a predniesol ich význam. Doplnil, že túto správu nikdy nevnímal ako možnosť, že by Kočner pracoval na zabití niekoho. Ide o správu „Inak, pracujem na odj˙baní č˙ráka“, ktorú poslal obžalovaný Kočner Haščákovi.

12:23 „Poznáte osobu Norberta Bödöra?“ položil otázku Lipšic.

„Áno, patrí do okruhu mojich širších známych,“ informuje svedok s tým, že s ľuďmi zo širšieho okruhu známych sa nestretáva a nekomunikuje s nimi, nechodí s nimi jesť, ale keď sa ozvú a potrebujú niečo, rád si ich vypočuje.

12:16 Otázky kladie Daniel Lipšic. Pýta sa Haščáka, či pozná Dobroslava Trnku. „Áno, poznám ho odkedy bol vymenovaný do funkcie,“ opisuje.

Haščák informoval, že sa s Dobroslavom Trnkom stretol napríklad aj na oslave 50-tky obžalovaného Kočnera.

12:09 Predsedníčka súdu sa opýtala svedka, či súhlasí so zverejnením komunikácie, ktorú poskytol súdu.

„Musel by som si ju najprv prečítať,“ odpovedal s tým, že môže obsahovať aj iné veci, ktoré sa netýkajú prejednávanej veci a mohli by ovplyvniť iné.

11:54 Na otázku predsedníčky senátu, či pred Haščákom spomínal obžalovaný články Jána Kuciaka odpovedal, že pred ním sa o tom Marian Kočner vôbec nezmieňoval.

11:51 Kočner sa pýta Haščáka, akú mal mienku o dôveryhodnosti médií v období, keď ich Penta kupovala.

Haščák dáva detailný popis médií a toho, ako ich on vníma. „Nielenže robia svoju práci nekvalitne, ale aj porušujú etický kódex a často aj zákony Slovenskej republiky,“ ohodnotil médiá denník Sme, Denník N i portál aktuality.sk Haščák.

Kočnera zaujíma ďalej etický kódex i to, prečo sa Penta rozhodla vstúpiť na mediálny trh.

Obžalovaný nemá viac otázok.

11:38 Prokurátor Turan sa pýta svedka, či riešili cez komunikáciu s obžalovaným odstránenie nepohodlnej osoby. „Áno,“ znela Haščákova odpoveď.

Šéf Penty vypovedá, že malo ísť o osobu Lukáša Kyselicu z prípadu vyšetrovania prípadnej vraždy Sylvie Volzovej, bývalej obchodnej spoločníčky Pavla Ruska.

„Inak, pracujem na odj˙baní č˙ráka,“ odcitoval Haščák text správy, ktorý mu poslal Kočner a ku ktorej teraz detailne vypovedá a je si na 100-percent istý, že to bolo práve k tejto kauze a k osobe Lukáša Kyselicu.

11:33 Mama zavraždenej archeologičky Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová má zošit s perom na lavici a občas si niečo poznačí.

Kočner si pri výpovediach spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra skoro vôbec nerobí poznámky a neradí sa so svojím obhajcom. Je to asi prvýkrát od začiatku hlavného pojednávania, čo Kočner kľudne sedí na lavici obžalovaných a väčšinu času počúva.

11:20 Haščák opisuje, na akej úrovni sa bavili s obžalovaným Kočnerom o pracovných veciach. Ako spomenul, veľa známych osobností, politikov, nevynímajúc ani Kočnera, sa mu ozývajú s tým, ako jeho média informujú o rôznych veciach.

Haščák poznal osobu novinára Jána Kuciaka. Nečítal jeho články spontánne, ale v prípade, keď ho Kočner kontaktoval a dožadoval sa pravdivého pokrytia jeho aktivít. Prácu Jána Kuciaka Haščák vychválil a povedal, že si svoju úlohu plnil poctivo a nemal pocit, že by ho niekto navigoval v písaní.

Oligarcha vypovedá rázne, priamočiaro.

11:09 Jaroslav Haščák vypovedá o tom, ako Penta kúpila časopisy z portfólia Ringier Axel Springer, do ktorého patrí aj portál aktuality.sk. Portál, v ktorom pôsobil aj zavraždený novinár však nekúpili, pretože zo strany kupujúceho ani predajcu nebol o to záujem.

Vymenoval ďalej i ostatné médiá, ktoré spadajú do portfólia Penty.

10:58 „Naša komunikácia sa stala častejšou, keď sa stal členom mojej banky,“ uviedol Haščák s tým, že sa stretávali, volali spolu i komunikovali pravidelne cez rôzne aplikácie. Pravidelne Haščák spresňuje na dvojtýždňové intervaly, avšak doplnil, že si konverzácie nearchivuje, ale maže ich.

Oligarcha upresňuje, že Kočner bol klientom Privat banky a jedným z veriteľov Penta Funding, v hodnote asi desaťmiliónov eur.

10:55 Haščák zložil prísahu. Vypočúvať ho bude prokurátor Turan.

„Pána Kočnera poznám asi od roku 1998 a patril do okruhu mojich širších kamarátov a udržiaval som s ním užší kontakt,“ začína výpoveď Haščák s tým, že mu nebolo známe nič k vražde Jána Kuciaka. Chce odpovedať na otázky, nemá k veci viac čo povedať.

10:53 Do pojednávacej miestnosti priviedli kukláči obžalovaných.

Predsedníčka súdu Ružena Sabová pokračuje v hlavnom pojednávaní.

Vypovedať bude Jaroslav Haščák.

VIDEO: Jaroslav Haščák na súde.

Video

10:30 Výpoveď nitrianskeho podnikateľa sa skončila.

Predsedníčka senátu udelila prestávku 20 minút.

10:29 Právny zástupca Kuciakovcov Daniel Lipšic považuje Bödörovu výpoveď za nedôveryhodnú. Poukazuje na jeho vstyky a známosti.

Obhajkyňa obvinenej Zsuzsovej Vestenická poukázala na to, že svedok dnes vyvrátil všetko o čom vypovedal Tóth a že prokurátor Bödöra často tlačil do odpovedí, ktoré nesúvisia s prejednávaným skutkom.

Podľa právneho zástupcu Zlatici Kušnírovej bola táto výpoveď podstatná. Bödör totiž tvrdil, že v bratislavských reštauráciách a pohostinstvách hovorilo o tom, že polícia má už páchateľov. Podľa Kvasnicu to bola utajovaná skutočnosť, ktorú nemal nikto vedieť, ale vďaka jeho kontaktom sa k nej mohol dostať.

10:26 Predsedníčka senátu nevyhovela Lipšicovej požiadavke a dôkaz zatiaľ nepripustila.

Vyjadrila sa, že správy majú byť prepísané a má byť k nim priložená správa, ako boli nadobudnuté.

10:21 „Ja mám pocit, že odpovedám za vás, pán svedok,“ pokračuje prokurátor Turan pri výsluchu. Zaujímal sa o detektívnu službu, ktorú mal Bödör. Ten však odpovedá ťažko, nevie ani odpovedať, či boli nejako finančne motivovaní jeho zamestnanci.

„Nespomínam si, neviem,“ najčastejšia odpoveď, ktorá znie z úst nitrianskeho podnikateľa. Jeho odpovede sú krkolomné, často nevie odpovedať, rozpráva potichu.

10:12 Lipšic navrhol pridať medzi dôkazy prepis správ z aplikácie Threema a následne prečítať časť s komunikácie s nickom Alias:N, pod ktorým mal byť v tejto aplikácii evidovaný podnikateľ Bödör. Predsedníčka rozhodla, že sa bude pokračovať vo vypočúvaní svedka a následne rozhodne o pripustení či nepripustení navrhovaných dôkazov.

Otázky kladie právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Žiada od Bödöra aby vymenoval všetkých funkcionárov z policajného zboru, ktorých pozná a stretával sa s nimi v období pred vraždou Jána Kuciaka a po nej. „Poznám sa s pánom Slobodníkom, pánom Mihálikom, poznám sa s pánom Krajmerom a to je asi všetko,“ odpovedal Bödör s tým, že nemal znalosť o priebehu vyšetrovania vraždy.

VIDEO: Daniel Lipšic považuje výpoveď Norberta Bödöra za nedôveryhodnú.

Video

10:00 Otázky kladie právny zástupca Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Lipšic sa pýta, že Bödör uviedol, že je s Kočnerom iba známy, tak prečo sa s ním stretával aby sa rozprávali. Bödör uviedol, že má veľa takýchto stretnutí.

Komunikovať spolu mali cez rôzne aplikácie. Bödör spomenul aj Threemu, ale pri jej vyslovení zahapkal a stíšil hlas.

Lipšic sa pýta, či sa s Kočnerom rozprával o jeho kauzách, na čo Bödör odpovedal zakaždým „asi nie“.

Právny zástupca Kuciakovcov chce poukázať na nedôveryhodnosť svedka. Pýta sa ho, či sa bežne stretáva s bratrancami a sesternicami s tretieho kolena. Naráža tak na vzťah nitrianskeho podnikateľa s Tiborom Gašparom.

9:58 Bödör vedel o ambícii Kočnera vstúpiť do politiky, no on si myslel, že to nevyjde. Odôvodnil to tým, že Kočner je známa osoba, o ktorú sa zaujímajú a že to nemohlo mať budúcnosť.

9:52 Predsedníčka súdu sa zaujíma o podnikanie Norberta Bödöra v roku 2017.

„Mali ste podnikateľskú aktivitu, ktorá sa venovala detektívnej činnosti?“ položila otázku predsedníčka súdu.

„Áno, v obchodnom centre Mlyny vykonávame detektívnu činnosti,“ uvádza svedok.

Predsedníčka senátu sa pýta, či má podnikateľ nejakú rečovú vadu, nepočuje jeho výpoveď a nerozumie mu. Bödör poprel, že by mal nejakú rečovú vadu.

„Ja som s tým nič nemal a nič nechcel mať,“ znela odpoveď na otázku predsedníčky senátu, prečo neponúkol Kočnerovi svoje služby, keď mal detektívne služby.

Bödör tvrdí, že s bývalým šéfom NAKA sa pozná viac ako 20 rokov sprostredkovane cez švagra z Trenčína. Pozná sa i so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, s ktorým sa stretol v divadle.

9:49 Svedka sa pýta obhajkyňa obžalovanej Júlia Vestenická. Zaujíma ju, čo vedel Bödör od Tótha o Zsuzsovej a ako naňho pôsobil, keď sa stretli. „Bol veľmi nervózny,“ odpovedá podnikateľ z Nitry s tým, že mu povedal, že sa podieľal na sledovaní novinárov a nechce byť spájaný s vraždou a preto pôjde na políciu.

9:46 „Písal články, písal investigatívne články. Myslím si, že písal aj nejaké články o mne,“ nitriansky podnikateľ Jána Kuciaka poznal cez jeho prácu, jeho články niekedy čítal.

Bödör tvrdí, že nie je na žiadnych sociálnych sieťach, nezaujímajú ho žiadne články a ani to ho nezaujímalo, keď niekto o ňom písal.

9:41 Prokurátor sa pýta, prečo Tóth oslovil práve jeho vo veci pomoci obžalovanému. Pýta sa svedka, či má nejaké kontakty, ktoré by Kočnerovi mohli pomôcť.

„Je známe, že Tibor Gašpar je moja vzdialená rodina. Moja babka a babka jeho manželky boli sesternice,“ uviedol príbuzenský vzťah. S Tiborom Gašparom sa stretávajú pravidelne do dnes a sú v kontakte, stretávajú sa ako rodina.

Tibor Gašpar bol prezidentom policajného zboru. S funkcie odstúpil v máji 2018 kvôli tlaku vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a poukazovaniu na pochybenia, ktoré mali v ňom nastať.

9:30 „Nespomínam si, kto vyvolával stretnutia,“ nitriansky podnikateľ uvádza, že sa s obžalovaným stretával na verejných priestranstvách, no nikdy netrávili spolu dovolenky, nechodili spolu na oslavy.

Prokurátor Turan zisťuje, či Bödör vnímal, že o Kočnerovi píšu médiá a či sa zaujímali aj o jeho osobu.

Kočner sa pri Bödörovej odpovedi občas uškrnie a celý čas nitrianskeho podnikateľa upriamene sleduje.

„Vnímal som najviac jeho tlačovky a jeho portál Na pranieri,“ odpovedá Bödör na otázku prokurátora, či sledoval Kočnerov boj proti médiám. Na začiatku výpovede však podnikateľ uviedol, že médiá nesleduje.

„Požiadal vás, aby ste mu pomáhal v zisťovaní informácií na novinárov?“ opýtal sa prokurátor. „Nie“ znela odpovedať Bödöra, ktorý vo výpovedi ďalej tvrdí, že nijak sa na zisťovaní vecí ohľadom novinárov, ani finančne nepodieľal.

Svedok pri výpovedi uvádza, že niektorých kamarátov Mariana Kočnera pozná. Nevie však povedať žiadne bližšie mená. „Ja som Petra Tótha nikdy predtým nevidel. Stretol som sa s ním osobne v auguste 2018. Ozval sa mi a požiadal ma o stretnutie,“ vypovedá svedok.

Detailne sa snaží stretnutie opísať. Na slová je však skúpy. Mali sa stretnúť v kaviarni v Bratislave. Tóth sa ho mal spýtať, či vie Kočnerovi pomôcť v situácii, v ktorej sa nachádza. „Ak by jeho manželka alebo deti mali existenčné problémy, som ochotný pomôcť,“ uvádza Bödör s tým, že sa potom stretli ešte dvakrát a vždy ho kontaktoval sám Tóth. Ako vypovedá podnikateľ, Tóth sa ho stále pýtal to isté a jeho odpoveď sa nezmenila.

„Koncom septembra mi volal a pýtal sa, či poznám pani Zsuzsovú,“ opisuje Bödör s tým, že bol na dovolneke a nesledoval dianie, takže nevedel, kto je obžalovaná. „Bolo to posledné naše stretnutie. Bál sa, že bude do veci zatiahnutý a povedal mi, že ide na políciu,“ Bödör sa ospravedlnil súdu, že vypovedá prvýkrát a teda nevie, kedy môže hovoriť.

Na otázku prokurátora Turana, či veril Tóthovi odpovedal, že to neriešil, pretože ho nezaujímal.

9:24 Výpoveď vedie prokurátor Vladimír Turan.

Norbert Bödör pozná jedine Mariana Kočnera z obžalovaných. „Poznáme sa asi 10 rokov, považujem ho skôr za známeho,“ začal svoju výpoveď.

„Ku skutku neviem nič povedať, len to čo viem z médií, som pripravený odpovedať na otázky,“ Bödör hovorí veľmi stroho.

9:21 Prvý ide vypovedať nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

VIDEO: Norbert Bödör v súdnej sieni.
Video

Ostatní svedkovia opustili pojednávaciu miestnosť.

Svedok je synom šéfa najväčšej bezpečnostnej služby na Slovensku Bonul Security Miroslava Bödöra.

9:16 Predsedníčka súdu poúča svedkov.

Kočner dnes zmenil miesto, sedí bližšie k senátu a v lavici vedľa svojho obhajcu Mareka Paru, môžu sa tak lepšie dohadovať.

Svedkovia poučeniu porozumeli a chcú vypovedať.

9:11 Andrej Tóth a Erich Schwarz, manažér a spolumajiteľ golfového areálu v Báči sa taktiež nachádzajú v pojednávacej si­eni.

Tlmočníčka odišla zo súdnej siene, dnes nebude potrebné tlmočiť do jazyka maďarského. Predsedníčka senátu ju však požiadala, aby sa zajtra dostavila na pojednávanie, keďže je predvolaný svedok, ktorý nevie dobre po slovensky.

9:07 Sestra zavraždeného kolárovského podnikateľa Petra Molnára Silvia Molnárová opäť chýba v pojednávacej miestnosti. Je tu jej tlmočníčka, ktorá súdu oznámila, že sestra zavraždeného podnikateľa sa tento týždeň hlavného pojednávania nezúčastní.

Exmanželka Petra Molnára Viktória Langorevá tiež nie je v pojednávacej miestnosti.

9:03 Predsedníčka súdu upozornila kukláča, ktorý sedel pred Kočnerom, aby sa presadil, pretože nevidí na obžalovaného.

Obžalovaný Tomáš Szabó na dnešnom súde vyzerá upravene – oholil sa.

9:03 Predsedníčka súdu Ružena Sabová pokračuje v štvrtom dni hlavného pojednávania.

8:59 Kukláči priniesli do pojednávacej miestnosti obžalovaných Mariana Kočnera a Tomáša Szabóa.

VIDEO: na súd privádzajú obžalovaných.

Video

Dvojica obžalovaných Alena Zsuzsová a Miroslav Marček sa na súd dostavia až 22. januára, dovtedy sa pojednáva bez ich prítomnosti.

8:57 Do miestnosti vošiel nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Podľa výpovede Petra Tótha aj záznamov z aplikácie Threema sa mal Bödör spolupodieľať na sledovaní novinárov.

Novinári si fotia Haščáka s Bödörom. Tí sedia vedľa seba.

8:55 Do pojednávacej miestnosti vpustili novinárov a verejnosť.

Haščák už sedí vo vnútri.

8:22 Jaroslav Haščák sa pred budovou Špecializovaného trestného súdu vyjadril, že po svojej výpovedi dá médiám svoje stanovisko. Po bezpečnostnej kontrole ho odviezli na 2. poschodie, kam médiá nemajú vstup. Podobný prístup mal len svedok Peter Tóth. Obvykle svedkovia čakajú na chodbe pred pojednávacou sálou, kde ich fotografi môžu snímať a novinári im kladú otázky. V prípade spolumajiteľa finančnej skupiny Penta je to však inak. Novinárov sa stráni a svoj príchod prečkáva ďaleko od nich.

8:21 Od 7,00 prebieha bezpečnostná kontrola novinárov na vstupe do budovy. Schádzajú sa v miestnosti pre médiá, ktorá je hneď vedľa pojednávacej sály.

8:13 Miestnosť pre novinárov sa zapĺňa. O 9:00 je predpokladaný začiatok hlavného pojednávania.

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák sa už nachádza v budove Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, pred novinármi sa však skrýva.


Pokračovanie pojednávania vo veci vrážd novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a kolárovského podnikateľa Petra Molnára je naplánované od pondelka do stredy.

Na lavici obžalovaných by mali sedieť už iba Marian Kočner a Tomáš Szabó. Štvorica sa v plnej zostave stretne až v stredu, keď sa aj Alena Zsuzsová a Miroslav Marček, ktorí súhlasili s konaním v ich neprítomnosti, opäť vyjadria k obžalobe.

Ďalší zaujímaví svedkovia

V pondelok by malo vypovedať šesť svedkov. Medzi nimi aj Bödör, ktorý sa mal podieľať na sledovaní novinárov a financovať ho. Vďaka kontaktom na polícii a rodinnej väzbe na vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara mal Bödör zabezpečiť lustrovanie novinárov pre Mariana Kočnera, ktorého obžaloba označuje za hlavného objednávateľa vraždy.

Ďalším svedkom by mal byť Haščák z finančnej skupiny Penta. S Kočnerom sa poznajú roky a podľa informácií z aplikácie Threema Kočner údajne mesiac pred vraždou písal Haščákovi, že pracuje na odstránení nepohodlnej osoby.

Ďalej by mali vypovedať Andrej Tóth a Erich Schwarz, manažér a spolumajiteľ golfového areálu v Báči. Práve v tomto priestore sa stretával Kočner s Alenou Zsuzsovou, ktorá objednávku vraždy podľa obžaloby posunula k sprostredko­vateľovi.

Ako svedok sa očakáva aj sused Kuciaka vo Veľkej Mači a Martin Sehnal, ktorý mal podľa obžaloby na vražednej zbrani upraviť hlaveň a tlmič.

.....

VIDEO: Zvukový záznam z výpovede svedka Petra Tótha z minulého týždňa. Tvrdí, že vraždu zosnoval Kočner.
Video
310 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi