Kuciakovi kolegovia sa zhodujú, že Kočner mal motív na vraždu novinára

Počas piateho dňa pojednávania v procese s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej svedčili kolegovia zavraždeného novinára. V stredu súd rozhodne o pripustení alebo nepripustení konverzácie v aplikácii Threema. Sledovali sme online.

21.01.2020 09:05 , aktualizované: 16:15
debata (293)

VIDEO: Na súd prišli svedčiť Kuciakovi kolegovia. Z obžalovaných je v súdnej sieni iba Tomáš Szabó.

Video

16:15 Predsedníčka senátu Ružena Sabová prerušila dnešné pojednávanie. Pokračovať sa bude zajtra ráno o 9,00 hodine.

16:12 Daniel Lipšic upriamuje pozornosť senátu pri rozhodovaní o pripustení vecného dôkazu – myslí tým komunikáciu z Threemy.

16:11 Svedok skončil svoju výpoveď.

16:10 Svedok mal potrebu zdôrazniť, že Gabriel Harsányi dôveroval Szabóovi ako bývalému policajtovi a neúmyselne šíril fámy o drogách v spojitosti so zavraždeným Petrom Molnárom. Podľa neho ho Szabó manipuloval a zámerne mu podsúval tieto informácie.

16:06 Svedok opisuje, že Molnár si život užíval, hlavne po rozvode. Svojho syna, ktorého má s exmanželkou Viktóriou Langerovou veľmi ľúbil a trávil s ním všetok čas.

Svedok hovoril aj o majetkových pomeroch Petra Molnára. „Bol bohatý, na naše pomery bol bohatý,“ uviedol svedok s tým, že Molnár požičiaval ľuďom peniaze, keď to potrebovali. Ako dovysvetlil, Molnár nebol úžerník a často dlhy aj odpustil.

15:47 Svedok bol so zavraždeným Petrom Molnárom celý život kamaráti, poznali sa od škôlky. Podľa jeho slov, keď do väzby vzali Szabóa a Marčeka ľuďom v Kolárove začali veci dávať zmysel.

Svedok potvrdzuje verziu, že po smrti Molnára sa začali šíriť reči o drogách. Vysvetľuje, že zavraždený podnikateľ na to odkázaný nebol a nikomu to nešlo do hlavy. Až keď uvidel, že chytili Szabóa s Marčekom, začal chápať, čo sa deje.

„Po vražde Molnára mi volal bratranec, že sa u Molnára v dome a v aute našlo veľa drog,“ hovorí svedok s tým, že jeho bratranec sa volá Gabriel Harsányi. Gabriel Harsányi je švagor Tomáša Szabóa.

Svedok tvrdí, že Szabó chcel odpútať od seba pozornosť a od skutočných motívov vraždy a preto sa začali šíriť tieto fámy po Kolárove.

15:43 Výpoveď Lászlóa Mészárosa skončila. Vypovedať ide Peter Koczkács.

Predsedníčke senátu potvrdil, že hovorí po slovensky, ale poprosil ju, aby si k nemu pre istotu mohla sadnúť tlmočníčka. Sudkyňa jeho prosbe vyhovela.

Koczkács z videnia pozná bývalého policajta Szabóa z videnia, rozprávať sa mali párkrát. Ostatných obžalovaných nepozná.

15:34 „Normálny priemerný človek,“ opisuje svedok bývalého policajta.

S obžalovaným Szabóom svedok trávil v práci minimálny čas, vo voľnom čase sa vôbec nestretávali a vo všeobecnosti poznal jeho rodinu ale nevedel o ich vzťahoch.

Marčeka pozná od strednej školy, cestovali jedným autobusom. Ako svedok opisoval, po škole ho nebolo vidieť a z ničoho nič sa neskôr objavil. Keď pracoval u Molnára vo firme, nezmenil sa, bol stále taký priemerný solídny. „Vnímam ho ako normálneho človeka,“ uviedol na adresu Marčeka, ktorý sa k vražde priznal ešte minulý týždeň.

15:18 Svedok opísal, ako našli spolu s Molnárovou sestrou Silviou zavraždeného podnikateľa v spálni uňho doma. Svedok Mészáros pracoval vo firme Petra Molnára ako šofér. V deň, keď so Silviou Molnárovou našli telo jej brata nehybne ležať na zemi v spálni, volal záchranku, pretože Silvia Molnárová bola rozrušená, plakala a nevedela rozprávať.

Mészáros opisuje, že Szabó s Marčekom takisto boli vodičmi vo firme zavraždeného podnikateľa.

Marčeka so Szabóom spolu nevidel a nepozná ani ich vzťah, nevie, ako sa k sebe správali.

Tlmočníčka prekladá svedkovi zo slovenčiny do maďarčiny otázky na jeho osobu a potom z maďarčiny do slovenčiny jeho odpovede.

Svedok nepozná Zsoltána Andruskóa a nevie, aký vzťah bol medzi Tomášom Szabóom a Petrom Molnárom.

15:12 Svedok pozná od strednej školy obžalovaného Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa pozná zhruba 8 až 10 rokov. Vypočúvaný bude k vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára.

Na pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka a...
Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára...
+5Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára...

15:10 Výsluch svedka Vachnu sa skončil. Začal sa výsluch Zsolta Meszárosa za prítomnosti tlmočníčky. Svedok sa narodil na Slovensku, no po slovensky vie minimálne. Jeho materinský jazyk je maďarčina.

15:06 Roman Kvasnica povedal, že na svedka by mali viac otázok ale až po tom, keď senát pripustí komunikáciu medzi viacerými osobami z aplikácie Threema.

Predsedníčka senátu informovala, že po dnešnom dni hlavného pojednávania bude mať senát poradu, na ktorej rozhodne o pripustení alebo nepripustení konverzácie v aplikácie Threema. Zajtra ráno na pokračovaní pojednávania oznámi rozhodnutie.

15:04 Právneho zástupcu Kvasnicu zaujíma, či bol svedok na narodeninovej oslave Zsuzsovej dcéry. Podľa svedkovej výpovede tam bolo 15 detí a spieval tam nejaký reper. Svedok hľadá ťažko odpovede, dátumy mu robia problém.

14:59 Otázky kladie právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Vachna mu odpovedá na otázku, na akých autách chodila na stretnutie obžalovaná, že Zsuzsovú videl na bielom Mercedese.

14:40 Svedka sa pýta i Daniel Lipšic, právny zástupca Kuciakovcov.

S obžalovanou Zsuzsovou sa Vachna stretol aj v Komárne. Odpovedá tak na Lipšicovu otázku, či sa stretli aj v jej rodnom meste. Malo ísť o jedno stretnutie, boli na večeri, aj s jej dcérou a jednou známou svedka. Svedok si ťažšie spomína na dátumy, ale podľa jeho slov to mohlo byť niekedy koncom augusta začiatkom septembra, no nepovedal ktorého roku.

Okrem iného sa pýtal svedka, aký je vysoký. „174,“ odpovedal Vachna. Právny zástupca mohol narážať na výpoveď Andruskóa, ktorý vy výpovedi rozprával, že obžalovanú videl s mužom s krátkymi čiernymi vlasmi v Komárne. Vachnu si mohol pomýliť s Petrom Tóthom.

14:30 „Spomínala, že je krstný jej dcére ale ja to v dnešnej dobe beriem tak, že dnes môže byť krstným hocikto,“ vysvetľuje svedok predsedníčke senátu svedok na otázku, či spomínali a rozprávali sa o osobe Mariana Kočnera.

Podľa jeho slov ho nerozoberali, spomenula len 3–4 vety.

14:30 Svedka sa pýta obhajkyňa Zsuzsovej Júlia Vestenická. Opýtala sa, kedy bol billboard vyvesený. Svedok odpovedá, že to bolo obdobie Vianoc v roku 2018.

Podľa slov Vachnu bola na verejnosti skôr v úzadí, nepretŕčala sa a stále nosila pokrievku hlavy. Ako povedal, nenadväzovala nejaké nové kontakty.

S obžalovanou komunikoval telefonicky a cez aplikáciu Viber.

„Žiadala Vás o nejakú pomoc ohľadom tejto trestnej veci?“ pýta sa predsedníčka senátu. „Ohľadom tejto veci nie. Raz spomenula, čo sa týka kauzy zmenky a pána Kočnera. Tvrdila, že sú pravé a že mu nedávajú za pravdu. Ale ja som jej v tejto veci nevedel pomôcť, ani som nikoho nepoznal,“ odpovedal predsedníčke súdu a ťažko sa mu vyjadruje. Tvrdí, že mu kauzu zmeniek len tak spomenula, ale na otázku, či ho poprosila o pomoc, priamo neodpovedal.

14:27 Zsuzsová chcela dcére na narodeniny urobiť radosť a tak navrhla, že zaplatí mesiac za bilboard, na ktorom bude jej dcéra. Druhý mesiac mala platiť firma svedka. Maroš Vachna mal potom o plachtu po jej zvesení z billboardu záujem, tak poprosil obžalovanú, či by mu ju potom nevedela poslať. Plachtu mu doručili, neskôr ju použil v Trenčíne ako pozadie na svadobnom veľtrhu.

Fotografia na billboarde bola pri moste v Bratislave.

14:18 Vachna spomína, že si s obžalovanou písali, na srandu aj vážne veci a chcela od neho fotenie pre svoju dcéru. Osloviť svedka mala v druhej polovici roku 2017. To, že ich oslovila, nebral svedok ako niečo zaujímavé, ako sa totiž vyjadril, oslovuje ich veľa ľudí, fotografov.

14:15 „Tak tú poznám,“ začína Vachna svoju výpoveď s tým, že sa s obžalovanou Zsuzsovou pozná od polovice roka 2017. Ostatných obžalovaných nepozná. Zsuzsovej dcéra robila reklamnú kampaň pre šaty značky Vachnovej značky Natasha Azariy.

„Povedala, že chce trošku spropagovať svoju dcéru. Zastavila sa v showroome v Bratislave,“ začína opisovať stretnutie s obžalovanou. Ich stretnutia sa väčšinou točili okolo šiat a Zsuzsovej dcéry. Stretli sa viackrát, obžalovanej dcéra chodievala aj na rôzne prehliadky, kde prezentovala šaty módnej značky.

14:12 Prvý bude vypovedať Maroš Vachna. Ide o šéfa a majiteľa módnej značky a modelingovej agentúry, cez ktorú chcela Alena Zsuzsová svoju dcéru zviditeľniť.

Zsolt Meszáros a Peter Koczkács budú vypovedať v súvislosti s vraždou kolárovského podnikateľa Petra Molnára.

Prokurátori zlúčili oba prípady vrážd do jedného pojednávania z dôvodu, že v oboch prípadoch vystupujú spoloční obžalovaní.

14:00 Hlavné pojednávanie po prestávke pokračuje.

Predsedníčka súdu číta poučenie pre svedkov. Vypovedať budú ešte traja – Maroš Vachna, Zsolt Meszáros, Peter Koczkács. V prípade výpovede Zsolta Meszárosa je prítomná aj tlmočníčka maďarského jazyka.

„Keď niekto má rád svoje deti a snaží sa pre nich urobiť nejaké veci, som videl normálny priateľský vzťah,“ opisuje vzťah Zsuzsovej s dcérou svedok s tým, že naňho pôsobili normálne a bežne.

13:00 Predsedníčka senátu vyhlásila hodinovú prestávku na obed.

12:51 Prokurátora Turana zaujíma, či Kuciak mohol vedieť, že bol sledovaný. „Po vražde novinára Jána Kuciaka sa ukázalo, že boli sledovaní novinári. Keď ešte žil, nemám vedomosť, že by nejaké sledovanie spomínal,“ vyjadril sa Daniš.

„Takmer všetky investigatívne zistenia Jána Kuciaka mali ambíciu a moc zasiahnuť do trestnoprávnej dohry a ekonomickej škody,“ myslí si Daniš.

Daniel Lipšic dodáva, že výpovede všetkých piatich kolegov sú ďalším doplnením do mozaiky, ale i potvrdením výpovedí svedkov Petra Tótha a Zoltána Andruskóa.

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej prízvukuje, že kolegovia Jána Kuciaka jednohlasne poukázali na Mariana Kočnera a logicky vysvetlili, že práve práca Jána Kuciaka ho obmedzovala a ohrozovala, a teda mal motív.

12:42 Dag Daniš pred súdom priblížil, že keď sa našli telá zavraždeného novinára a archeologičky, volal mu kľúčový svedok Peter Tóth. „Chcel akože vyjadriť sústrasť. Mal som pocit, že akú sú nálady v redakcii, ako to budeme v rámci redakcie vyšetrovať,…“ priblížil spomínaný telefonát.

12:30 Výpoveď Annamárie Dömeovej sa skončila, nasleduje komentátor Dag Daniš, ktorý taktiež pracuje v redakcii.

„Poznám ho od roku 1998. Od tej doby som s ním udržiaval veľmi sporadický a pracovný kontakt. Keď som písal o jeho kauzách, tak som ho kontaktoval,“ vyjadril sa Daniš k osobe obžalovaného Kočnera. Ostatných troch obžalovaných nepozná.

„Viem, že pracoval na téme Zlatý kľúčik. Aj kvôli článkom Jána Kuciaka prišiel Zlatý kľúčik a firmy okolo Norberta Bödöra o miliónové dotácie,“ približuje Daniš dosah Kuciakových informácií, ktoré si získaval z verejných zdrojov.

Firmy, ktoré vlastnia hotel aj s pozemkami, krátko pred voľbami v roku 2016 dostali dotácie asi za 2,4 milióna eur. Pridelila im ich Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), ktorá patrí pod rezort pôdohospodárstva. Ministrom bol vtedy Ľubomír Jahnátek.

12:15 Výsluch Petroviča skončil. Ďalšou v poradí je Annamária Dömeová.

„S Marianom Kočnerom sme sa stretli raz, asi 9–10 rokov dozadu, keď sme s kolegom robili s ním rozhovor. Potom som s ním ešte raz telefonovala,“ začala svoju výpoveď redaktorka portálu Aktuality.sk s tým, že ostatných obžalovaných nepozná.

Kolegyňa zavraždeného novinára povedala, že keď písal gro svojich článkov, bola na materskej, takže sa viaceré veci dozvedela až neskôr.

„Janko bol ako jeden veľký plyšový medveď. Bol to jeden dobrý človek,“ opísala Kuciaka na pokyn Daniela Lipšica. Zlatica Kušnírová pri jej slovách súhlasne pokyvuje hlavou a otca zavraždeného novinára jej slová rozcítili.

12:07 „Motív na vraždu mal Marian Kočner, ktorý nevedel zastaviť odhaľovanie toho, čomu sa Kuciak dlhodobo venoval,“ vypovedá Petrovič a odpovedá na otázky právneho zástupcu Zlatice Kušnírovej.

11:53 Aj šéf reportérov hovorí o práci Jána Kuciaka, o jeho článkoch venovaných Kočnerovi. Na otázku prokurátora Turana, či mal Kuciak motiváciu na písanie o osobe obžalovaného Kočnera odpovedal, že osobnú nie, ale profesionálnu určite, keďže chcel odkrývať kauzy.

11:40 Hlavné pojednávanie po prestávke pokračuje. Vypovedať bude Ján Petrovič.

Je šéfom reportérov portálu aktuality.sk. Svedok má vedomosť o sobe obžalovanej Zsuszovej od roku 2012, kedy sa vyskytlo pri prípade zavraždeného hurbanovského exprimátora Lászlóa Basternáka. Kočnera podzná od konca 90. rokov, kedy o ňom vedel z médií, vydal o ňom v tom čase aj nejaké tlačové správy, taktiež s nim telefonoval, keď o ňom písal.

11:23 Výpoveď Mareka Vagoviča sa skončila. Predsedníčka súdu vyhlásila prestávku 15 minút.

10:57 Vagovič opisuje šikovnosť Kuciaka v mladom veku a vyzdvihuje jeho kvality. Výsluch vedie prokurátor Viliam Turan.

10:37 Novinár Marek Vagovič informuje o práci zavraždeného novinára. Hovorí, že aj články Jána Kuciaka prispeli ku skutočnosti, že obžalovaného Kočnera začali vyšetrovať.

„V tejto veci štát zlyhal,“ vyjadril sa Vagovič k tomu, že v práci ponúkli zhruba dva týždne pred zverejnením článku o talianskej mafii a teda aj pred vraždou zavraždenému novinárovi ochranku, no Kuciak to odmietol, pretože necítil bezprostredné nebezpečenstvo.

10:23 Marek Vagovič z obžalovaných pozná len Mariana Kočnera. Niekedy v roku 2008 sa mu Marian Kočner ozval s tým, že má preňho tip na článok. V tom čase vyšiel článok v denníku SME po tom, čo si Vagovič overil informácie od Kočnera a zistil, že je to zverejniteľné.

Vagovič je editorom investigatívneho tímu, v ktorom pracoval aj zavraždený novinár.

10:20 Bárdyho výpoveď sa skončila, nasleduje Marek Vagovič.

10:13 Bárdy hovorí o Martine Kušnírovej. Osobne sa s ňou nikdy nestretol, no vedel o nej, Ján Kuciak v robote rozprával o nej, vedeli kedy sa zasnúbili aj to, že kvôli tomu leteli do Gruzínska.

Mama zavraždenej archeologičky sa opäť veľmi rozplakala. Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak sklonil hlavu a potichu plakal.

10:03 „Bol Ján Kuciak niekedy v sídle Penty?“ opýtal sa svedka právny zástupca Zlatici Kušnírovej. „Áno, bol tam niekoľkokrát,“ odpovedal Bárdy.

9:39 Ján Kuciak bol extrémne dobrý a priateľský človek, ktorý pomáhal všetkým okolo seba," Bárdy na pokyn právneho zástupcu Kuciakovcov opisuje Jána, ako človeka.

Jeho opis rozcítil nie len jeho rodičov Jozefa a Janu Kuciakovcov, ale i Zlaticu Kušnírovú.

9:39 Po vypočutí hovoru obžalovaného Kočnera s Jánom Kuciakom, šéfredaktor Bárdy odporučil, aby podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru.

V telefonáte novinárovi obžalovaný hovoril, že nájde špinu naňho i jeho rodinu.

Otec zavraždeného novinára sa rozplakal, sklonil hlavu. Zlatica Kušnírová sa taktiež neubránila slzám a na výpoveď Bárdyho, že Kočner mal motív na zabitie Jána Kuciaka súhlasne so slzami v očiach prikyvuje.

9:39 Podľa Bárdyho bola ešte nebezpečná téma o Talianoch na východe Slovenska. Práve v čase, kedy sa dozvedeli o jeho vražde mal vycestovať na východ a zisťovať veci k téme, ktorú nestihol dokončiť.

Bárdy doplnil, že nebezpečnou témou bol aj Bonul a rodina Bödörovcov.

Snažili sa zdokumentovať všetky štátne zákazky firmy Bonul a v redakcii chceli upriamiť pozornosť na to, že tu môže vznikať paralelná štátna služba. Spoločnosť vlastnia Bödörovci, vplyvná rodina z Nitry, ktorá má napojenie napríklad aj na bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten je vzdialenou rodinou Norberta Bödöra, syna Miroslava Bödöra. Za články majú viacero žalôb od oboch podnikateľov.

Bonul je najznámejšia súkromná bezpečnostná služba na Slovensku. Majiteľom firmy je Miroslav Bödör.

Minulý týždeň vo svojej výpovedi svedok Peter Tóth svedčil, že podnikateľ Norbert Bödör mal spolufinancovať a podieľať sa na sledovaní novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený Ján Kuciak.

9:25 Bárdy popisuje fakt, že Kuciak bol jedinečný a Kočnerovi sa venoval z dôvodu, že vedel odkrývať veci, ktoré iní nevideli. Vyznal sa v otvorených zdrojoch a vedel s nimi pracovať.

„Ján Kuciak telefonoval Marianovi Kočnerovi, písal si s ním emaily. Telefonátu, v ktorom sa mu obžalovaný vyhrážal predchádzal email s otázkami. Najprv odpísal na mail a vzápätí Jánovi zavolal. Zrejme nepredpokladal, že sa dá z otvorených zdrojov zistiť, čo Jano zistil,“ upresňuje Bárdy prácu Kuciaka s tým, že Kočnera musel často konfrontovať.

9:16 Prvý ide vypovedať Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality.sk.

Predsedníčka súdu Ružena Sabová oboznámila zúčastnených, že celý priebeh pojednávania sa zaznamenáva a záznam slúži na vyhotovenie prepisu. Záznam sa vyhotovuje každý deň počas celého trvania pojednávania.

Šéfredaktor portálu, pre ktorý písal zavraždený novinár pred súdom vyhlásil, že ani jedného s obžalovaného nepozná a nikdy sa s ním nestretol. Jeho výpoveď začala opisom práce Jána Kuciaka.

Pred výpoveďou požiadala predsedníčka senátu ostatných svedkov, aby opustili miestnosť.

„Najväčšia snaha Jána Kuciaka bola očistiť spoločnosť,“ opisuje prácu novinára, ktorý často písal o Marianovi Kočnerovi a jeho kauzách.

9:14 Dnešného dňa sa nezúčastnila sestra zavraždeného kolárovského podnikateľa Petra Molnára Silvia Molnárová, jeho exmanželka Viktória Langerová a ani ich právny zástupcovia.

9:09 Na lavici obžalovaných sedí Tomáš Szabó so svojimi obhajcami. Ostatní obžalovaní sú zastúpení svojimi obhajcami.

Na lavici svedkov sedia šéfredaktor aktuality.sk Peter Bárdy, šéf reportérov Ján Petrovič, Annamária Dömeová, Marek Vagovič a Dag Daniš.

Svedkovia majú pripnutý odznak All for Jan, ktorý majú aj rodičia zavraždeného novinára a jeho snúbenice.

9:09 Predsedníčka senátu upozornila na skutočnosť, že niektoré médiá publikujú fotografie zo súdu, na ktorých sú sudcovia. Požiadala, aby boli odstránené a aby novinári dodržiavali všetky nariadenia súdu.

Okrem toho upozornila novinárov a verejnosť, že po odchode z pojednávacej miestnosti nechávajú za sebou neporiadok a požiadala ich, aby to napravili.

9:00 Predsedníčka súdu Ružena Sabová začala hlavné pojednávanie

8:58 Do pojednávacej miestnosti priniesli kukláči Tomáša Szabóa. Spomedzi obžalovaných je jediný, ktorý sa dnešného pojednávania zúčastní. OStatným súd vyhovel v žiadosti o konanie v ich neprítomnosti. Včera o to požiadal obžalovaný Marian Kočner.

Veľa novinárov jeho čin komentovalo ráno pred pojednávaním. Majú za to, že keby bol prítomný, bolo by to zaujímavejšie, keďže mohlo dojsť ku konfrontácii novinárov z aktuality.sk a obžalovaného.

8:56 Piaty deň hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa pomaly začína.

Verejnosť a novinárov už v pustili do pojednávacej miestnosti.

Dnes bude vypovedať osem svedkov, z toho päť bude kolegov zavraždeného novinára Jána Kuciaka z redakcie aktuality.sk

Štvrtý deň: Haščák, Bödör

Okolnosti vraždy novinára a jeho snúbenice objasňovali pred trestným senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku aj finančník Jaroslav Haščák a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Oligarcha, finančník, zamestnanci golfového areálu, sused, muž, ktorý upravoval vražednú zbraň. Obraz, ako zomrel novinár Ján Kuciak so snúbenicou Martinou Kušnírovou, sa postupne skladá. Na jednej strane svedkovia odkrývajú svet Mariana Kočnera, ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy. Na strane druhej upresňujú, ako sa Tomáš Szabó a Miroslav Marček na vraždu pripravovali.

Na štvrtý deň pojednávania eskorta priviedla iba Mariana Kočnera a Tomáša Szabóa. Miroslav Marček a Alena Zsuzsová požiadali o konanie v ich neprítomnosti a súd im vyhovel. Do súdnej siene sa vrátia ž v stredu, keď budú opäť reagovať na obžalobu a vypočuté svedectvá.

Bödör má kontakty všade

Nitriansky podnikateľ Bödör poprel, žeby sa podieľal na sledovaní novinárov a odmietol, že by ho o niečo také požiadal práve obžalovaný Marian Kočner.

Potvrdil však svoje kontakty na polícii. „Je známe, že Tibor Gašpar je moja vzdialená rodina. Moja babka a babka jeho manželky boli sesternice,“ vysvetľoval svoj vzťah s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašpar. Ten sa vzdal tohto postu až na nátlak premiéra Petra Pellegriniho v máji minulého roka. Bödör dodal, že sa s Gašparom často stretávajú na rodinných akciách. Poprel však, že by sa mali rozprávať o pracovných záležitostiach.

S Kočnerom sa pozná približne desať rokov. „Boli sme v kontakte nepravidelne, no nemáme spolu žiadne spoločné obchodné aktivity,“ vypovedal podnikateľ pred súdom s tým, že na spoločných stretnutiach s obžalovaným rozoberali okrem politiky i kultúru, šport rôzne spoločenské témy. „Tvrdil, že novinári klamú,“ vysvetľoval Bödör, že sa s Kočnerom často rozprávali o práci novinárov. Kočner sa často hneval, ako píšu o ňom a jeho aktivitách. Ako sa však samotný podnikateľ priznal, on osobne médiá nesleduje a nečíta ani články spojené s jeho osobou. „Nezaujíma ma to, občas mi známy pošlú, či som videl, čo o mne píšu,“ vyjadril sa.

Sledovanie novinárov poprel

Bývalý novinár a šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth minulý týždeň vypovedal, že Bödör platil za sledovanie novinárov. Potvrdil, že nitriansky podnikateľ dal na výdavky 70-tisíc eur. Získané informácie mal podľa obžaloby Kočner posunúť vykonávateľom vraždy Kuciaka.

Na otázku prokurátora Viliama Turana, či pozná Petra Tótha a či sa s ním niekedy stretol, odpovedal, že sa stretli asi trikrát. Malo to byť v období od augusta do septembra roku 2018 na žiadosť Tótha. Bödör pred senátom vysvetlil, že Tóth chcel od neho vedieť, či vie nejako pomôcť Kočnerovi, ktorý bol v tom období vo väzbe pre kauzu zmenky. Nitriansky podnikateľ Tóthovi odpovedal, že nemá také kontakty, ktoré by obžalovanému mohli pomôcť. „Pomohol by som len jeho žene a dcéram, keby boli v núdzi. Ja som s tým nič nechcel mať,“ odpovedal na otázky predsedníčky senátu Ruženy Sabovej.

Na poslednom stretnutí vlani v septembri mal byť podľa slov Bödöra Tóth už veľmi nervózny a po zadržaní Zsuzsovej sa mu priznal, že pre Kočnera sledoval novinárov a bojí sa, že ho stiahne o sebou. „Povedal, že s tým ide na políciu,“ dokončil Bödör s tým, že približne dva mesiace pred zadržaním podorzrivých sa už v bratislavských kaviarňach a reštauráciách rozprávalo, že polícia vie, kto sú páchatelia. Kto konkrétne to však hovoril, povedať nevedel.

Podnikateľ pred súdom priznal, že sa pozná so špeciálnym prpokurátorom Dušanom Kováčikom, bývalým šéfom Národnej jednotky finančnej polície Bernardom Slobodníkom či bývalým šéfom protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Robertom Krajmerom. Právny zástupca Kuciakovcov Daniel Lipšic jeho výpoveď označil za nedôveryhodnú a práve jeho kontakty majú dokazovať získavanie informácií v prospech obžalovaného Kočnera. Neskôr Lipšic vyhlásil, že by polícia mala Bödörove výpovede preveriť.

Spoločnou témou boli médiá

Finančník Haščák hovoril aj o médiách, v ktorých je Penta spoluvlastníkov. Práve to mala byť spoločná téma rozhovorov s Kočnerom. Poznajú sa od roku 1998. „Naša komunikácia sa stala častejšou, keď sa stal klientom našej banky,“ povedal Haščák.

Vypovedal, že sa ho Kočner pýtal na publikované články a chcel od neho, aby využil svoj plyv a usmerňoval prácu novinárov. Kočner sa podľa slov HAščáka mal pýtať na niektoré publikované články médií, ktoré spadajú pod Pentu a žiadal Haščáka o uverejňovanie pravdivých informácií. Finančník mu naopak vysvetľoval, že do práce novinárov zasahovať nemôže. Ako ďalej uviedol, o článkoch Jána Kuciaka sa nerozprávali a jeho osobu mu vôbec nespomínal.

„Inak, pracujem na odj*baní č*ráka,“ dostal cez aplikáciu Threema Haščák správu od Kočnera. Vysvetľoval, že táto správa sa netýkala novinára Jána Kuciaka, ale vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Lukáša Kyselicu. Ten vyšetroval kauzu Gorila, ktorá sa týka uniknutej nahrávky z rozhovorov z bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. No, ako objasnil Haščák, Kyselica mal pod palcom aj vyšetrovanie objednávky vraždy Silvie Volzovej, spoločníčky Pavla Ruska v televízii Markíza. Neskôr novinárom Haščák povedal, že Rusko ho upozorňoval na konanie bývalých členov Slovenskej informačnej služby, ktorý ho chceli vydierať. Malo ísť o teplárenskú spoločnosť.

Napriek tomu, že Haščák potvrdil, že Bödöra pozná a patrí do jeho okruhu širších známych, na súde sa na seba ledva pozreli a vôbec sa nepozdravili. Obaja počas pojednávania Kočnerovi vykali.

Parkovisko v Báči

Ďalší svedkovia vysvetľovali, že sa Kočner s Alenou Zsuzsovou stretávali v golfovom rezort v Báči. Autá zaparkovali na parkovisku a tam sa potom rozprávali. Na rybačku do rezortu chodieval aj bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Záver pondelkového pojednávania patril Martinovi Sehnalovi, ktorý upravoval vražednú zbraň. Pred súdom usvedčoval Tomáša Szabóa, že si u neho objednával domácku výrobu hlavne a tlmiča. Sehnala okresný súd v Komárne za tento čin odsúdil na trojročný podmienečný trest.

© Autorské práva vyhradené

293 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi