Threemu označil súd za legálnu, vypočul členov Tóthovho sledovacieho komanda

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v stredu po porade informoval, že dôkaz vo forme správ z aplikácie Threema považuje za legálny a nespochybňuje jeho zákonnosť. Zároveň však dodal, že v tomto štádiu konania o návrhoch nerozhoduje a bude pokračovať v naplánovaných úkonoch. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku boli prítomní všetci štyria obžalovaní - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szsabó a Miroslav Marček, ktorý sa minulý týždeň k všetkému priznal.

22.01.2020 08:30 , aktualizované: 18:23
debata (410)

VIDEO: Daniel Lipšic hovorí, že Threema je absolútne zákonný dôkaz.

Video

18:35 Skončil sa šiesty deň pojednávania. Do dňa 3. februára 2020 je hlavné pojednávanie prerušené.

18:28 Senát súdu rozhodol, že Marčekovi sa menia dôvody väzby. Dôvod na kolúznu väzbu pominul. Marček ostáva v útekovej a preventívnej väzbe.

18:24 Predsedníčka senátu číta návrhy zúčastnených strán. Niektorí ďalší svedkovia predvolaní nebudú, budú len prečítané ich výpovede, ktoré mali pred vyšetrovateľom. Ďalším návrhom je, aby sa prečítali niektoré znalecké posudky. Obhajca obžalovaného Kočnera navrhol, aby znalca Jaroslava Ostera vypočuli na súde osobne.

18:20 Predsedníčka senátu informovala, že doposiaľ boli vypočutí všetci navrhnutí svedkovia.

18:06 Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica pripomína, že Kočner vlastní 24 zmeniek voči spoločnosti Penta v hodnote približne 10 miliónov eur. Chce, aby súd zabezpečil zaistenie zmeniek a to pre prípad, že súd prizná poškodeným aj nárok na nemajetkovú ujmu v hodnote jedného milióna eur, ktorý žiada Kušnírová.

Kvasnica poukazuje na to, že má obavu, že uvedené zmenky môžu byť použité pri zabezpečení záväzkov.

Predsedníčka súdu prečítala zo spisu majetky Kočnera a informovala, že celý známy majetok obžalovaného Kočnera bol zaistený.

18:00 Predsedníčka súdu ukončila výsluch svedka Mlynarčíka.

17:52 Svedok si nie je taký istý pri opise fotografií.

„Bolo to po šestnástej hodine,“ odpovedá na otázku Kvasnicu, kedy chodili sledovať do Veľkej Mače Jána Kuciaka. Vo večerných hodinách chodili všetci traja. Chodili po šestnástej z dôvodu, že mali svoje zamestnania a inokedy nemohli.

Raz bol Mlynarčík v sobotu vo Veľkej Mači aj s Kriakom.

17:49 Svedok fotky ťažko spoznáva. „Neviem stopercentne potvrdiť, či som fotografiu zhotovil ja alebo niekto iný. Fotografiám som pozornosť nevenoval, hneď som ich odoslal,“ uviedol Mlynarčík na prvú fotografiu.

Pri každej fotografii spochybnil jej kvalitu.

17:46 Prokurátor Turan navrhol aj tomuto svedkovi ukázať fotografie, ktoré predložili aj Kriakovi.

17:36 „Tisíc, tisíc päťsto eur, nebola to pravidelná suma. To dostal každý z nás,“ odpovedá na otázku prokurátora Turana, či boli ohodnotení za svoju prácu. Podľa slov svedka im peniaze vždy odovzdával pán Kriak.

„Primárne bola naša sledovacia činnosť zameraná na bar Next Apache,“ informuje Mlynarčík.

Mlynarčík informoval súd, že okrem sledovania mal každý vlastnú prácu.

17:26 „Fotografie sme fotili fotoaparátom, alebo mobilom, ak bol nablízku,“ opisuje sledovanie Jána Kuciaka Mlynarčík.

17:26 „Všetky zadania mi dával pán Kriak. Nevedel som, kto dáva pánovi Kriakovi zadania,“ upresnil Mlynarčík s tým, že sa na to nepýtal a nikdy spolu o tom nehovorili. Ako uvádza, celý čas si myslel, že pracuje pre štát a teda SIS.

Mlynarčík momentálne pôsobí ako policajt v Bratislave.

Informácie si o Jánovi Kuciakovi pozeral cez internet, nikdy predtým o ňom nepočul.

17:20 Vypovedať bude svedok Štefan Mlynarčík.

Štvoricu obžalovaných pozná svedok len z médií.

Mlynarčík bol ako Kriak presvedčený, že všetky sledovania vykonával pre štát.

17:16 Súd po prestávke pokračuje. Obžalovaná Zsuzsová žiada aby sa ďalej hlavné pojednávanie konalo v jej neprítomnosti a súčasne žiada aby bolo pristúpené k jej výsluchu v nariadenom termíne nového hlavného pojednávania.

Predsedníčka senátu vyhovela žiadosti obžalovanej. Kukláči zobrali Zsuzsovú von z pojednávacej miestnosti.

VIDEO: Myslel som si, že Tóth pracuje pre štát, tvrdí Kriak.
Video

17:00 Predsedníčka senátu dala prestávku 15 minút.

16:59 „Svedok nám opakovane potvrdil a vykonával, na pokyn pána Tótha. Priznal, že väčšina textu k sledovaniu bola vymyslená,“ slovo si vypýtala obžalovaná Zsuzsová.

16:54 Daniel Lipšic reaguje, že podľa výpovede Kriaka sledovanie sa začalo, ako svedok povedal, práve kauzou Čistý deň, s ktorou je spájané jeho meno. Práve preto podľa Lipšica sledovanie je spojiteľné s osobou Mariana Kočnera.

16:49 Kočner sa vyjadruje k výpovedi svedka. „Nie je to pravda, pán svedok nám to dnes potvrdil, že nebolo sledovaných 28 novinárov,“ hovorí Kočner. Reaguje na výpoveď Kriaka, že boli obdobia keď nemali čo robiť a koho sledovať, čo je v rozpore s tvrdením Petra Tótha podľa neho, pretože on tvrdil, že sledovali 28 novinárov. Kočner verí dnešnej výpovedi Kriaka a poukazuje na iný rozpory v Tóthovej výpovedi a tvrdí, že Tóth sledoval aj sám.

Kočner sa Kriakovi za jeho výpoveď poďakoval.

16:37 Prokurátor Turan sa pýta, či pri sledovaní zavraždeného novinára vedeli, koľko osôb býva v jeho dome. „Nie,“ odpovedal Kriak s tým, že raz zaznamenali neznámu ženu a až neskôr prišli na to, že to bola jeho snúbenica. Do záznamu ju vtedy uviedli ako neznámu ženu a zo sledovania nevytušili, v akom vzťahu sú.

16:37 „Štefan Hríb, Korda, Tódová, Ján Kuciak, Adam Valček, Vagovič, Daniš,“ vymonoval Kriak zoznam sledovaných novinárov na pokyn prokurátora Turana.

Svedok odmietol, že by bolo zadanie na sledovanie Matúša Burčíka.

Prokurátor Turan požiadal predsedníčku senátu aby svedkovi predložil súd vecný dôkaz – fotografie zo sledovania novinárov.

Fotografie Kriak spoznáva. Opisuje, kedy boli vyhotovené a kto ich vyhotovil. Pri jednej si nie je istý, miesto vyhotovenia spoznáva. „Touto fotografiou si nie som istý, nepamätám si ju. Zachytáva osobu Jána Kuciaka z adresy miesta, kde pracoval,“ priblížil Kriak.

16:24 Otázky kladie Daniel Lipčic. Kriak mu odpovedá, že zárukou preňho, že sledovanie ľudí pre Tótha je práca pre štát, bol fakt, že Peter Tóth po skončení oficiálnej vedúcej funkcie SIS naďalej pracoval v bezpečnostnej službe, len v inom režime.

Lipšic poukázal na fakt, že v takom prípade práca pre štátnu bezpečnosť podlieha mlčanlivosti a buď ju niekto porušil, alebo niekto klamal. Kriak mu prisvedčil a reagoval, že si myslí to isté.

16:13 Predsedníčka súdu chce vedieť, pre koho pracoval Kriak. „Pracoval som pre Petra Tótha v domnení, že pracujem pre štát,“ uviedol Kriak. Vydedukoval to z minulého povolania Tótha, jeho komunikácie.

Petra Tótha sa svedok nikdy nespýtal, pre koho konkrétne robí.

15:59 „Robili ste pre Petra Tótha fotografie alebo záznam takej osoby, ktorá nebola novinárom?“ opýtal sa svedka Kočner. Kriak odpovedal kladne. Neskôr dodal, že sledoval Daniela Lipšica, Milana Krajniaka aj Vladimíra Pčolinského. Zadania a všetky informácie dostával len od Petra Tótha.

Kočnera zaujíma, či niekto zo sledovacej skupiny odfotil špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a či od Petra Tótha dostali zadanie na sledovanie prokurátorov.

Ako odpovedal Kriak, nemá vedomosť o tom, že by niekto z nich niekedy odfotil Kováčika. Kočnerovi odpovedal, že mali zadania aj na sledovanie prokurátorov.

„Nikdy nás nikto neodhalil, sami sme sa prihlásili na polícii v októbri 2018, keď nám Tóth vysvetlil situáciu a dal kontakt na nemenovaného funkcionára polície,“ ozrejmil Kriak.

15:49 Kriak Kočnerovi uviedol, že sledovali dokopy okolo osem novinárov.

Potvrdil, že disponovali kamuflážnymi prostriedkami na sledovanie. Poprel však, že by mal k dispozícii niečo z toho Peter Tóth a aj to, že by sa osobne zúčastnil na nejakom sledovaní.

„Mali ste k dispozícii motorové vozidlá?“ pýta sa Kočner svedka „Áno, mali,“ uviedol Kriak a na doplňujúcu otázku, od koho boli povedal, že nevie, kto ich kupoval, ale doniesol ich Peter Tóth.

15:36 Otázky bude klásť obžalovaný Kočner.

Kočnera taktiež zaujíma bar Next Apache.

Kriak uvádza, že v tomto bare boli často známe osobnosti, čomu sa veľmi čuduje. Podľa jeho slov bol bar plný drog a neraz videli striekačku v koši.

Sledovať tam mali istého drogového dílera na pokyn Petra Tótha, ktorého mali odfotografovať a zistiť jeho adresu. Nepodarilo sa im to z kapacitných dôvodov, ako uvádza, no pár kvalitných fotiek sa im podarilo vyhotoviť.

„Prvýkrát sme išli do tohto baru keď kulminovala kauza Čistý deň,“ uviedol Kriak.

15:27 Obhajca obžalovaného Kočnera Marek Para kladie otázky svedkovi. Pýtal sa ho na sledovanie v podniku Next Apache. Kriak sa veľmi k tomu nechce vyjadrovať, ale povedal, že bolo podozrenie, že v bare sa nachádzajú drogy a chodia tam nie len novinári, ale i bývalí politici a mediálne známe osobnosti.

Zaujímalo ho taktiež, či mal niekedy svedok žiadosť na Petra Tótha ohľadom presných údajov ako sú evidenčné čísla áut sledovaných, ich presné adresy. Kriak neodpovedal, prerušila otázku predsedníčka senátu. Jej však povedal, že evidenčné číslo Kuciakovho auta od Tótha nemal.

15:26 „Charakteristický znak správ je, že naľavo je vždy časový údaj, ktorý som zvýrazňoval tučným písmom. Ostatný popis bol situačný,“ opisuje Kriak, aké materiály odovzdávali zo sledovania s tým, že o Kuciakovi zhotovili približne desať fotografií.

15:13 Kriak upresnil prokurátorovi Turanovi, že koncom roka 2016 celé začalo a zadanie na sledovanie Jána Kuciaka prišlo približne v úvode novembra 2017.

Sledovanie Jána Kuciaka sa nevymykalo rámcu sledovania iných osôb. Kriakovi ukázal Peter Tóth fotografiu Jána Kuciaka na prehliadači google.

Okrem fotografie dostali meno a priezvisko a adresu bydliska. Ako Kriak hovorí, väčšinou dostávali tieto informácie na lístočkoch písaných rukou. Ako vypovedá, prvá adresa bola do Galanty, ale presne si nepamätá len vie, že bola chybná.

„Je mi ťažké voliť slová, aby som neporušil zákon,“ odpovedá Kriak. Ide o bývalého šéfa sledovačky SIS, ktorý nebol zbavený mlčanlivosti a tak sú veci, ktoré nemôže povedať.

15:11 „Asi šesť správ sme si vyfabrikovali. Z domu sme nevytiahli ani päty,“ informuje Kriak s tým, že päť mesiacov pred vraždou ho už nevideli, pretože to nemalo zmysel a správy o ňom si len vymýšľali.

15:05 „Meno Ján Kuciak som nikdy nezachytil, nevedel som ani ako vyzerá. Všetko mi sprostredkoval až Peter Tóth v úvode novembra 2017, kedy sme prvýkrát čakali pred pracoviskom Jána Kuciaka na Prievozskej ulici v Bratislave,“ opisuje šéf sledovacieho tímu.

Keď sa pár minút prvýkrát Kriak pozeral na Jána Kuciaka, volal Tóthovi s tým, že nevyzerá na dílera drog ale pôsobí naňho ako intelektuál. „Pokiaľ by išlo o mňa, naše cesty by sa rozišli. Nevidel som zmysel ho sledovať,“ upresňuje s tým, že Peter Tóth mu povedal, aby pokračovali, lebo sa nevie, čo zistia.

14:56 Prvého budú vypočúvať Miroslava Kriaka. Štefan Mlynarčík opustil zatiaľ pojednávaciu miestnosť.

Miroslav Kriak odpovedal prokurátorovi Turanovi, že ani jedného z obžalovaných nepozná.

„Na prelome rokov 2016 a 2017 ma oslovil Peter Tóth s požiadavkou na vytvorenie skupiny, ktorá by sa podieľala na sledovaní. Účelom vytvorenia skupiny mal byť postup proti drogám, druhý dôvod bol únik skutočností z bezpečnostného štátneho aparátu. Tretí dôvod bolo spravodajské zabezpečovanie materiálov, k tomu však nikdy nedošlo,“ upresňuje Kriak s tým, že na túto úlohu oslovil Štefana Mlynarčíka a Juraja Škrípa.

Kriak mal celý čas pocit a Tóth v ňom vzbudzoval dojem, že pracuje v prospech štátu.

14:50 Do pojednávacej miestnosti prišli svedkovia Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík. Ide o sledovacie komando Mariana Kočnera.

14:47 Obžalovanému Miroslavovi Marčekovi bolo senátom vyhovené, hlavné pojednávanie sa bude konať v jeho neprítomnosti.

Marčekovi nasadili putá na ruky a kuláči ho odviedli preč z pojednávacej miestnosti.

14:41 Marček požiadal senát o zrušenie kolúznej väzby a požiadal aby sa hlavné pojednávanie ďalej konalo v jeho neprítomnosti.

„Žiadam zrušiť to béčko,“ uviedol Marček. Ide o takzvanú kolúznu väzbu, ktorú sa uplatňuje pri obžalovaných, pri ktorých hrozí riziko ovplyvňovania svedkov alebo marenia dôkazov. Marček sa už k vraždám priznal a preto nevidí dôvod na tento typ väzby.

14:39 Skončil sa výsluch Kočnera. Prokurátor uviedol senátu, že v prípravnom konaní obžalovaný veľa nevypovedal a nevyjadroval sa, takže si neuplatňuje prokurátor možnosť čítať z predošlých výpovedí obžalovaného.

14:37 Predsedníčka senátu pokračuje v prerušenom hlavnom pojednávaní.

Pokračovať sa bude výsluchom Mariana Kočnera. Obžalovaný taktiež využil svoje právo nevypovedať.

14:09 Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica upozornil senát, že dnešné slová Zsuzsovej sú viac než zaujímavé. Popritom, že odmietla vypovedať a odpovedať na otázky spomenula, že „nabudúce odpoviem aj na tisíc otázok.“ Kvasnica uviedol, že keďže sa vyjadrovali vždy v šifrách, práve slovo „tisíc“ považuje za akýsi odkaz pre obžalovaného Kočnera.

Otec zavraždeného novinára Ján Kuciak sa taktiež vyjadril k osobe Zsuzsovej. Tvrdil, že je veriaci a úlohu krstného otca berie inak ako Kočner. „Pán Kočner tu hovorí o tom, že posielal peniaze krstňaťu. Ja som kresťan a krstný otec je ten, kto bol pri krste. Ale to, čo tu odznieva, to je naozaj ako krstný otec z mafiánskych zoznamov,” reagoval Jozef Kuciak.

VIDEO: Roman Kvasnica sa vyjadruje k výpovediam Zsuzsovej.
Video

13:30 Predsedníčka senátu prerušila hlavné pojednávanie a vyhlásila obedňajšiu prestávku do 14:30.

13:28 Zlatica Kušnírová reaguje na výpovede Zsuzsovej.

„Prečo nás obžalovaní obrali o lásku našich detí a vnúčat? U vás zrejme víťazí láska k moci a láska k peniazom,“ zneli vyčítavé slová pozostalej matky.

Po vetách sa jej úplne trasú ruky.

13:23 Dočítali sa všetky Zsuzsovej výpovede.

Vyjadril sa k nim Daniel Lipšic i Roman Kvasnica.

„Pri svojich výpovediach dávala obžaovaná odkazy Kočnerovi,“ uvádza Kvasnica, pričom sa Zsuzsová na tom zasmiala. Upozorňuje na to, že Zsuzsová dnes povedala, že je ochotná odpovedať aj na tisíc otázok. Kvasnica pokladá slovo „tisíc“ za odkaz pre Kočnera.

Zsuzsová sa na jeho slovách smeje.

13:11 Zsuzsová vo výpovedi vyšetrovateľovi uviedla, že vo väzení ma zakázané návštevy. Má tam vraj štyri televízne stanice, no správy sa snaží nepozerať, lebo informácie k prípadu zhoršujú jej zdravotný stav. Podľa jej slov musela vtedy zvýšiť dávkovanie antidepresív.

12:55 Vo výpovedi Zsuzsová poprela, žeby niekedy dostala od Mariana Kočnera sumu v hodnote 50 000 eur. „Ani 21. februára ani nikdy v živote som toľko nedostala od neho,“ odpovedala na otázku vyšetrovateľa v prípravnom konaní.

Tvrdila, že taký obnos peňazí v živote nevidela, pričom je známe, že polícia v jej doma zaistila 23 000 eur.

12:50 Počas počúvania svojej vlastnej výpovede sa Zsuzsová rozplakala. Tvár si zahalila do rúk, v ktorých drží papierovú vreckovku a pozerá sa do zeme.

12:45 „Dávala som mu veštiť na otázky, o ktoré ma požiadal. Napríklad, ako mu dopadne súd alebo či bude mať jeho dcéra bábätko, takže aj osobné veci. Napríklad, keď išiel na dovolenku, či to bude v poriadku, bál sa lietať a podobne,“ vysvetľovala Zsuzsová vyšetrovateľovi toho času vešticu, ku ktorej chodila aj keď jej po Tóthovi poslal Kočner otázky, ktoré jej má položiť.

12:25 Prokurátor Juraj Novocký ukončil čítanie výpovede obžalovanej Zsuzsovej. S ďalšou výpoveďou pokračuje prokurátor Viliam Turan. Číta Zsuzsovej odpovede na otázky vyšetrovateľov.

Obžalovaní Marček so Szabóom sedia, obaja si podopierajú hlavy. NA seba sa vôbec nepozreli, aj keď sedia kúsok od seba – oddeľuje ich kukláč. Szabó si občas robí poznámky.

Zsuzsové je celý čas otočená k svojim obhajcom. Kočner sedí, niečo žuje, občas si zapisuje a niekedy si vymieňa lístočky so svojím obhajcom Marekom Parom.

12:17 Zsuzsová sedí na lavici obžalovaných a takmer celý čas je otočená k svojim obhajcom a o niečom sa horlivo dohadujú.

12:15 „Platí mu 10 000 ročne za to, že preňho robí špinavú právu,“ číta porkurátor Zsuzsovej výpoveď k Petrovi Tóthovi. Ona mu neverila, no Kočner jej vysvetlil, že on mu verí, pretože zaňho robí špinavú prácu a je naňho bývalý SIS-kár odkázaný.

11:57 Prokurátor Juraj Novocký číta ďalšiu výpoveď obžalovanej.

Zsuzsová celý čas spochybňuje osobu Zoltána Andruskóa a tvrdí, že ona nemá nič s vraždou.

Opísala, ako keď Róbert Fico ponúkal milión eur za detaily vraždy novinára a jeho snúbenice, Andruskó mal o ten milión záujem.

„Kto bol Glváč,“ pýtal sa jej v tom čase vyšetrovateľ. „To bol Glváč, lebo bol maznák,“ vysvetlila Zsuzsová prezývku a teda priznala kontakt s bývalým podpredsedom parlamentov Martinom Glváčom.

11:40 „Vraždu som si nemohla objednať kvôli mojej panickej poruche. Mám panický strach zo smrti a podobne,“ vypovedala toho času Zsuzsová.

„Haščák o mne dlhé roky vedel, dával ma sledovať,“ opisovala Zsuzsová vo výpovedi. Číta ju predsedníčka senátu. Zsuzsová spojila s objednávkou vraždy práve finančníka JAroslava Haščáka. Vďaka tomu, že ju sledoval, mal podľa nej vedieť, že je v kontakte s Andruskóom. Tak sa s ním podľa Zsuzsovej mal zoznámiť a objednať si vraždu. Jej vražda však nekorešponduje s detailami z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Obžalovaný Marian Kočner prichádza na...
Obžalovaný Tomáš Szabó (otočený chrbtom&ň  sa...
+15Kuciakovci prichádzajú na pojednávanie.

11:38 Predsedníčka senátu pokračuje v čítaní výpovede Zsuzsove.

Obžalovaná dnes využila právo nevypovedať a neodpovedať na otázky. Prokurátor Novocký preto navrhol, aby sa prečítali jej skoršie výpovede.

11:15 Predsedníčka senátu ešte nedočítala celú výpoveď Zsuzsovej. Prerušila však pojednávanie na 15 minút z dôvodu prestávky.

11:03 „Andruskó sa celý čas zaujímal o Kočnera a prosil ma, nech ho s ním zoznámim,“ číta predsedníčka senátu z výpovede Zsuzsovej.

10:51 Szabó si sadol na lavicu obžalovaných. Na rade je Zsuzsová. Chce sa vyjadriť a požiadala o dodatočnú výpoveď, ktorú avizovala, ale chce ju predniesť na ďalšom termíne hlavného pojednávania.

„Výpoveď pána Marčeka a Szabóa potvrdila, že pán Andruskó vo svojej výpovedi klame. Na rozpory budem poukazovať potom vo svojej detailnej výpovedi,“ uviedla Zsuzsová.

Zsuzsová využila právo neodpoveď na otázky, povedala však, že hneď po svojej doplňujúcej výpovedi odpovie aj na tisíc otázok.

Prokurátor Novocký požiadal o prečítanie predošlých výpovedí obžalovanej.

10:46 Obžalovaný Marček sa chce vyjadriť k výpovedi Szabóa.

„Výpovede pána Szabóa sú nepravdivé a naďalej sa pridržiavam svojich, ktoré boli verifikované vyšetrovateľmi,“ znel rázny hlas obžalovaného strelca, ktorý sa ku všetkému priznal.

10:37 Predsedníčka senátu stále číta výpoveď Szabóa z prípravného konania k vražde podnikateľa Petra Molnára. Szabó opisoval Marčeka ako čudného človeka, ktorý veľa nekomunikoval s ľuďmi.

„Ja si myslím, že Miroslav Marček chcel zabiť aj mňa. Keby ste ma nezobrali, nedožil by som sa ďalšieho roka. Povedal mi, že má jedno tajomstvo, že niekoho zabil. Mladých chalanov, boli to biele kone a že keď to niekomu poviem, zabije ma,“ znie z výpovede z prípravného konania, kedy Szabó tvrdil, že sa Marčeka bál.

10:30 Zsuzsová sa občas otočí na svojich obhajcov. Väčšinou však pozerá pred seba, sveter má vytiahnutý na tvár, podopiera sa rukami. Často si upravuje vlasy.

VIDEO: Alena Zsuzsová si skrýva tvár.

Video

10:13 „Ja s tým nemám nič spoločné. To si všetko na mňa vymyslel Miroslav Marček. Myslel som si, že sme bratia, ale on mi celý život závidel,“ začala sa čítať Szabóova výpoveď z prípravného konania k vražde kolárovského podnikateľa Petra Molnára.

Vtedy obžalovaný opísal, že Miroslav Marček mu závidel, pretože mal lepšiu robotu i rodinu. Ako vo výpovedi v prípravnom konaní uviedol, Marčekov otec veľa pil a v rodine boli časté hádky.

10:01 Predsedníčka senátu číta dlhú Szabóovu výpoveď z prípravného konania. Obžalovaný hovoril polícií, že Zoltán Andruskó mu hovoril o zbití istého novinára a zohnal i pracovné telefóny.

Ďalej predsedníčka číta časť výpovede, v ktorej Szabó opisoval kúpu babety vo Veľkej Mači.

„Žeby Srbi?“ prvotne v deň osudnej vraždy prišli Szabó s Marčekom za Andruskóom. Tomu mal Szabó rozprávať a nadávať mu, kam ich to poslal. Vyčítal mu, že mali novinára len zbiť a oni tam prišli a bol už mŕtvy. Túto verziu ako Szabó vypovedal, muu mal povedať Marček v osudnú noc.

„Takýto ohavný čin by som za žiadne peniaze nespravil a ak by som aj spravil, už by som sa dávno nenachádzal na Slovensku,“ boli záverečné slová Szabóa z výpovede v prípravnom konaní. Prečítaná výpoveď sa zhoduje s tým, čo povedal minulý týždeň.

Využil právo nevypovedať a tak dnes nič nové nepovie.

9:47 Miroslav Marček si išiel sadnúť na lavicu obžalovaných.

Pred senát predstúpil Tomáš Szabó. Využil možnosť nevypovedať. Prokurátor Novocký navrhol prečítať časť zo Szabóovej predošlej výpovede.

9:41 Szabó sa vyjadruje k celkovej výpovedi Miroslava Marčeka. Spochybňuje niektoré body jeho výpovede.

„Nikdy by som nešiel vraždiť s vlastným autom, mobilom či SIM kartou,“ uviedol Szabó, pričom si čítal pripravené poznámky a reagoval tak na veci, v ktorých podľa jeho slov Marček klame.

V prvom rade upozornil, že Marček tvrdil, že vražednú zbraň vybavovali už na jeseň 2017. „Na akú vraždu sa teda zabezpečila vražedná zbraň, keďže vypovedal, že Andruskó mal vraždu zadať niekedy v januári 2018,“ argumentuje Szabó.

„Týmto som len chcel poukázať na to, že klame,“ uviedol Szabó na adresu svojho bratranca.

9:30 Ako prvý pred senát predstúpil Miroslav Marček.

Strelec Marček, ktorý sa minulý týždeň ku všetkému priznal, sa už k obžalobe vyjadril nechcel.

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica sa ho pýta na Jana Kuciaka, či vedel, kedy chodil do práce a kedy sa z nej vrátil.

V osudný deň čakal Marček 15 minút, kým prišiel Ján Kuciak s Martinou Kušnírovou domov. „Žiadne auto nebolo pred domom, dvere boli zamknuté a všade bolo zhasnuté,“ spresňuje Marček obdobie pred vraždou.

Predsedníčka senátu sa opýtala, v akej vzdialenosti bol od obete Jána Kuciaka, keď strieľal. „Maximálne 30 centimetrov, osobne si myslí, že menej“ uvádza Marček s tým, že opisuje, že videl do kuchyne ako sa v nej pred vraždou pohybovali. Mali sa o niečom rozprávať, písali niečo na počítači – on ich sledoval okolo hodiny, hodiny a pol.

„Prejavovala ešte nejaké známky života?“ pýta sa Marčeka predsedníčka senátu. „Nie,“ uviedol Marček.

Pri týchto otázkach a výpovedi Marčeka sa rodičia oboch zavraždených rozplakali. Zlatica Kušnírová si drží hlavu v rukách a Kuciakovci sedia pri sebe a podporujú sa, obom však stekajú slzy po tvári.

„Boli sme tam 19. februára, ale nakoľko tam bolo viac osôb, sme odišli. Potom sme sa vrátili 21. a vtedy som už pristúpil k spáchaniu činu,“ povedal Marček s tým, že Szabó na nich už tlačil a preto nemohol čakať a odkladať vykonanie tohto činu.

9:27 Súd pristúpi k výsluchu obžalovaných.

Szabó využil právo nevypovedať.

Marian Kočner taktiež využil právo nevypovedať.

9:22 Senát informoval, že dôkaz považuje za legálny a nespochybňuje jeho zákonnosť. Zároveň však dodal, že v tomto štádiu konania o návrhoch nerozhoduje a bude pokračovať v naplánovaných úkonoch.

Správy z Threemy sa tak zatiaľ čítať nebudú.

9:20 Predsedníčka súdu informovala, že senát sa rozhodol, že zvažuje obžalovaného Marčeka vyčleniť na samostatné konanie.

Marček sa pri tejto informácii otočil na svojho obhajcu a usmial sa.

9:17 Prokurátor Juraj Novocký pripomenul predsedníčke senátu včerajší návrh o uznaní vecných dôkazov – správ z Threemy. Dodal, že požiadal odborníkov z Europolu o spoluprácu a sú pripravení prísť na pojednávanie a poskytnúť znalecké stanovisko.

Predsedníčka oznámila, že senát nepochybuje o legálnosti získania tohto materiálu.

VIDEO: Obžalovaní prichádzajú do súdnej siene.

Video

9:10 Predsedníčka senátu Ružena Sabová začala hlavné pojednávanie.

Na lavici obžalovaných je nový zasadací poriadok. Najbližšie k sudkyni sedí Marian Kočner, hneď vedľa neho obžalovaná Zsuzsová – oddeľuje ich len kukláč. V druhej lavici sedia Szabó a Marček, ktorých taktiež oddeľuje kukláč. Za každým obžalovaným sedí ich obhajca.

8:52 Tomáš Szabó je už v pojednávacej miestnosti.

Kukláči priviedli Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú a Miroslava Marčeka.

Obžalovaná Zsuzsová si tvár zakrývala zošitom.

Obžalovaní sa radia sa svojimi právnikmi. Senát ešte neprišiel.

VIDEO: Zsuzsová chce vypovedať neskôr, s Threemou problémy nemá.
Video

8:44 Miestnosť pre verejnosť a médiá je opäť zaplnená novinármi, ktorí netrpezlivo čakajú začiatok hlavného pojednávania.

Dnes sa totiž senát vyjadrí, či pripustí ako vecný dôkaz správy z aplikácie Threema. Na súde by sa opäť mali ukázať všetci štyria obžalovaní.

Predsedníčkou senátu, ktorý pojednáva o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vražde kolárovského podnikateľa Petra Molnára a nedovolenom ozbrojovaní na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku je Ružena Sabová. Má povesť nebojácnej sudkyne.

Za mreže už poslala napríklad bývalých ministrov SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova v kauze nástenkového tendra. Sedela taktiež v senáte, ktorý rozhodoval o prijatí obžaloby na Juraja Ondrejčáka, alias Piťa a jeho parťákov. Bola taktiež pri rozhodovaní v kauzách Drukosu či BMG Invest.

Ďalšími dvoma členmi senátu v ostro sledovanom procese sú Ivan Matela a Rastislav Stieranka.

V pojednávacej sieni na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa v stredu opäť stretnú na lavici obžalovaných všetci štyria obžalovaní. Budú sa vyjadrovať k obžalobe a doterajším výsluchom. Očakáva sa podrobná výpoveď Aleny Zsuzsovej, ktorá na prvom hlavnom pojednávaní povedala, že sa detailnejšie vyjadrí až po výpovedi Zoltána Andruskóa, ktorý spolupracuje s políciou. Vypovedať by mali aj členovia komanda, ktoré sledovalo novinárov.

V utorok na hlavnom pojednávaní vypovedalo osem svedkov

Päť kolegov zavraždeného novinára Jána Kuciaka sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zhodlo, že Kuciakove články ohrozovali podnikanie Mariana Kočnera.

Na lavicu svedkov sa posadili šéfredaktor aktuality.sk Peter Bárdy, šéf reportérov Ján Petrovič, Annamária Dömeová, Marek Vagovič a Dag Daniš.

„Motív na vraždu mal Marian Kočner, ktorý nevedel zastaviť odhaľovanie toho, čomu sa Kuciak dlhodobo venoval,“ povedal reportér Ján Petrovič súdu. Kočner na pojednávanie neprišiel, nakoniec na lavici obžalovaných sedel včera iba Tomáš Szabó, ostatní zo štvorice požiadali o konanie v ich neprítomnosti.

Okrem kolegov novinárov vypovedali ešte traja svedkovia. Ďalší svedok, majiteľ modelingovej agentúry Maroš Vachna vypovedal, že pozná Alenu Zsuzsovú, Kočnerovu volavku. "Raz spomenula kauzu zmeniek pána Kočnera, tvrdila, že sú pravé. Nevedel som však pánovi Kočnerovi pomôcť,“ osvetľoval, ako ho Zsuzsová oslovila s prosbou o pomoc pre Kočnera.

Zsolt Meszáros a Peter Koczkács vypovedali v súvislosti s vraždou kolárovského podnikateľa Petra Molnára.

Pripustí senát správy z Threemy?

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica prízvukoval, že na svedka Vachnu by mali viac otázok ale až po tom, keď senát pripustí komunikáciu medzi viacerými osobami z aplikácie Threema. Predsedníčka senátu informovala, že po utorňajšom dni hlavného pojednávania bude mať senát poradu, na ktorej rozhodne o pripustení alebo nepripustení konverzácie z aplikácie Threema. V stredu ráno na pokračovaní pojednávania oznámi rozhodnutie.

410 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi