MZ SR: Peniaze išli prioritne do nemocníc, ktoré liečia najvážnejšie prípady

Kapitálové výdavky sa prioritne investovali do zdravotníckych zariadení, ktoré liečia najvážnejšie a ekonomicky najviac náročné prípady, teda do univerzitných a fakultných nemocníc. Uviedlo to Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii na Asociáciu nemocníc Slovenska, ktorá zvažuje podnet na Európsku komisiu pre financovanie štátnych nemocníc.

22.01.2020 21:30
debata

„Zdravotníci v týchto nemocniciach ošetrujú pacientov v tých najvážnejších stavoch, a preto si práve tieto nemocnice prioritne vyžadujú investície na dobudovanie, modernizáciu a rekonštrukciu. Je dôležité si uvedomiť aj skutočnosť, že technické a prístrojové vybavenie týchto koncových nemocníc je podstatne iné a finančné nákladnejšie ako vybavenie menších regionálnych nemocníc,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Dodala, že aj menšie nemocnice sa môžu uchádzať o finančné prostriedky – a to z európskych fondov, podľa ministerstva podstatná väčšina z nich smerovala práve do menších regionálnych nemocníc.

O tom, že ANS chce podať podnet na EK informoval predseda ANS Marián Petko v stredu na tlačovej konferencii. Ako uviedol, podľa právnej analýzy, ktorú si dala asociácia vypracovať, by mohli mať na takúto formu podpory právo nielen štátne nemocnice, ale aj tie ostatné.

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #nemocnice #EK #MZ