Ľadová krása na Hrebienku. Životnosť sôch určuje počasie

Na Hrebienku pribudli sochy z ľadu na tému ekológia. Majstrovské diela vytvárali umelci z desiatich krajín.

26.01.2020 13:00
Hrebienok, ľadové sochy Foto: ,
Víťazná socha 8. ročníka Tatry Ice Master na Hrebienku. Autormi sú James Tottle a Dany Thomas z Walesu. Téma súťaže: Zachráňme našu planétu. Socha znázorňuje vlnu, ktorá dopadá na mrakodrapy.
debata (1)

VIDEO: Ľad premenený na umenie. Pozrite sa na krásu ľadových sôch.

Video

Zachráňme našu planétu, to bola nosná téma ôsmeho ročníka podujatia Tatry Ice Master na Hrebienku. Na výrobu impozantných sôch autorov zo Slovenska, Českej republiky, Fínska, Holandska, Ruska, Mongolska či Japonska bolo potrebných 50 ton ľadu.

„Chceli sme dať dôraz na ekológiu, aby sme upriamili pozornosť návštevníkov a turistov na dôležitosť ochrany životného prostredia. Zároveň si pripravili diela do témy s motívom rozprávok, takže môžu popustiť uzdu svojej fantázii,“ uviedla Lucia Blašková, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Dodala, že o podujatie je záujem umelcov z celého sveta, nie každý sa na tatranský Hrebienok dostane.

„Sochári najprv pošlú svoje návrhy, odborná porota potom vyberie tímy, ktorých návrhy sú najúspešnejšie a najlepšie a pozveme ich na Slovensko. Vyberáme teda z toho najlepšieho a prišlo k nám desať tímov z celého sveta,“ konštatovala Blašková.

Ľadová socha na Lomnickom štíte. Žabu na...
Tatry Ice Master na Hrebienku.
+4Tatry Ice Master na Hrebienku

Víťazi James Tottle a Dany Thomas z Walesu obrovským prúdom ľadovej morskej vlny, ktorá dopadá na mrakodrapy, upozorňujú, že stúpajúca hladina oceánov môže mať katastrofálne následky na pozemský život. „Teší nás víťazstvo, pretože je tu silná konkurencia a aj ostatné návrhy boli skvelé,“ zhodli sa umelci, ktorým, podobne, ako ich súperom, trvala výroba sochy niekoľko hodín, pričom pracovali nielen motorovými pílami, ale aj s drobnými nástrojmi, ako dlátami či brúskami.

Sochári vytvárali sochy na dvoch miestach, na otvorenom priestranstve pri budove lanovky a v Galérii ľadových umelcov, čo je kupola, chladená klimatizáciou a je v susedstve väčšej, kde je už od novembra Tatranský ľadový dóm.

Sochy umiestnené v kupole budú verejnosti prístupné do skončenia zimnej sezóny alebo do konca tohto roka. „Druhá časť sôch bude ponechaná na otvorenom priestranstve, kým ich počasie neroztopí. Momentálne je veľmi mierna zima, preto veríme, že nás ešte prekvapí, aby vydržali čo najdlhšie. Vzhľadom na súčasné poveternostné podmienky preto pozývame zvedavcov, aby si ľadovú nádheru prišli pozrieť čo najskôr,“ hovorí Blašková.

Medzinárodné majstrovstvá v stavaní ľadových sôch sú už tradičnou súčasťou zimy na Hrebienku. Ešte pred ich štartom má možnosť jeden z tímov vyrezať ľadovú sochu na Lomnickom štíte. Tentoraz žabu na teplomere ako symbol globálneho otepľovania vytvoril tím z Mongolska.

Hrebienková Notre-Dame

Ľadové kráľovstvo na Hrebienku odštartovalo už v novembri, keď bola postavená parížska katedrála Notre-Dame. Vytvorilo ju 18 sochárov z Litvy, Nemecka, Poľska, Česka a Slovenska z 1 880 blokov ľadu, čo predstavuje 225 ton ľadu. Ľadový dóm je umiestnený v kupole s priemerom 25 metrov a najvyšší bod stavby dosahuje výšku až 11,5 metra.

Notre Dame na Hrebienku.
Notre Dame na Hrebienku.
+7Tatranský ľadový dóm na Hrebienku.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hrebienok #ľadové sochy #Tatry Ice Master