Bojnická zoo ráta uhynuté vtáky

Uhynutých vtákov v bojnickej zoo od minulého týždňa pribudlo. Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš rozhodol o jej zatvorení v piatok, keď uhynula kačka. V sobotu sa už hovorilo aj o uhynutom lyžičiarovi a laboratóriá potvrdili vtáčiu chrípku.

28.01.2020 09:00
bojnice zoo vch Foto: ,
V bojnickej zoo pre vtáčiu chrípku platia prísne opatrenia.
debata (5)

Do pondelka sa počet uhynutých vtákov zvýšil na jedenásť. „A utratených bolo 41 kusov,“ potvrdil vedúci oddelenia zdravia zvierat Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prievidzi Igor Podoba. Dodal, že prevažne ide o vodné vtáctvo.

U ostatných vtákov zatiaľ podľa Podobu neregistrujú žiadne príznaky nákazy a ani nebudú musieť byť zatiaľ usmrtené.

V zoo platia prísne opatrenia, aby sa zabránilo šíreniu nákazy. „Nie je tam žiadny pohyb osôb ani dnu, ani von. Takisto je zastavený pohyb vozidiel. Všetko potrebné sa privezie k bráne zoologickej záhrady, preloží na ich autá a tými všetko rozvezú,“ ozrejmil Podoba s tým, že dnu nechodia ani smetiari. Odpad sa zhromažďuje v zoo a následne sa prevezie k bráne.

Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš vraví, že existuje národný plán na kontrolu vtáčej chrípky, ktorý platí po celý rok, či je chrípka na Slovensku, alebo nie je. Je na zodpovednosti chovateľov, majiteľov, občanov, aby úhyny nahlasovali. Podľa neho sa musí v trojkilometrovom ochrannom pásme bojnickej zoo nahlasovať každý úhyn vtáctva a upozorňuje, aby ľudia nepochovávali napríklad uhynuté sliepky na záhrade bez toho, že by úhyn hlásili.

„To už je na zodpovednosti ľudí. Vírus chrípky je veľmi náchylný na genetickú modifikáciu, čo znamená, že môže prejsť aj na iný druh, teda aj na človeka, takže v tomto prípade by si mali ľudia uvedomiť, že ohrozujú aj sami seba,“ uzavrel Bíreš.

Podľa hovorcu zoo Jaroslava Slašťana sa takéto nešťastie stalo v histórii zoo vôbec po prvý raz. Nikdy predtým nebola Národná zoologická záhrada na taký dlhý čas ani uzatvorená.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáčia chrípka #zoo #Bojnická ZOO