Súd pre Kotlebove šeky odročili, zvažujú prísnejšie posúdenie skutku

Samosudkyňa Ružena Sabová zvažuje, že bude odovzdanie sporných šekov Marianom Kotlebom posudzovať prísnejšie. Nie ako prejavovanie sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd, ale ako založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Takto by v prípade preukázania viny mohol Kotleba dostať prísnejší trest. Sabová to oznámila na stredajšom pojednávaní. Kotleba preto požiadal o odročenie. Pojednávanie bude teda 4. a 5. marca.

29.01.2020 08:48 , aktualizované: 09:23
Marian Kotleba Foto: ,
Marian Kotleba prišiel na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na pojednávanie v kauze sporných šekov.
debata

VIDEO: Súd netrval ani hodinu, Kotleba zrejme dostane prísnejší paragraf.

Video

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz obžaloval Kotlebu z prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd, kde mu hrozí najprísnejší trest v podobe trojročného väzenia. Sabová zvažuje, že možno skutok v prípade odsúdenia posúdi ako založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to môže Kotleba dostať až osemročný trest odňatia slobody.

„Vzhľadom na tom, že ste uviedli, že môže dôjsť k prísnejšej kvalifikácii skutku, žiadam o odročenie,“ uviedol Kotleba. Sabová ho upozornila, že nepredpokladá koniec hlavného pojednávania 30. januára. So žiadosťou o odročenie sa stotožnil aj prokurátor, ktorý pri možnej zmene právnej kvalifikácie žiada dlhšiu prípravu. Kotleba doplnil, že žiada odročiť hlavné pojednávanie na čas až po voľbách, pre trvajúcu kampaň, aby mal čas na prípravu. Uviedol tiež, že verí, že súd nie je politicky zaujatý.

Kotlebov právny zástupca Tomáš Rosina považuje obžalobu za nedôvodnú. Konanie popísané v obžalobe nenapĺňa znaky žiadneho trestného činu, čo preukážeme v priebehu hlavného pojednávania, myslí si Rosina. Obžaloba je podľa neho založená na hypotetických úvahách prokurátora, ktorému vyčítal, že dopĺňa návrhy na dokazovanie.

Prokurátor Honz podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roku. Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

„Pričom číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu) a 88 (ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu ‚Heil Hitler!‘), čím verejne a na mieste verejnosti prístupnom najmä používaním hesiel prejavoval sympatie k rasistickej a (neo)nacistickej ideológii,“ uviedla vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Kotleba pred súdom rozdávanie šekov na 1 488 eur, ktoré odkazujú na symboliku fašizmu, nechcel komentovať . „Je to šikana lídra najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany,“ vyhlásil. Potom si na chodbe sadol na lavičku a nahlas si pustil novú pesničku skupiny Elán, ktorej videoklip zobrazuje násilie voči novinárovi.

Kotleba prišiel v spoločnosti asi poltuca svojich podporovateľov, medzi nimi boli aj poslanci Národnej rady Martin Beluský, či Peter Krupa.

Šeky od Mariana Kotlebu

Marian Kotleba odovzdal v Banskej Bystrici v roku 2017 v priestoroch auly školy pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, každý na sumu 1488 eur. Číslo 1488 je notoricky známe a používané v symbolike extrémistov a je spojením čísel 14 a 88. Číslovka 14 symbolizuje 14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu: „We must secure the existence of our people and a future for white children," čo v preklade znamená: „Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“ V prípade číslovky 88 vysvetlila, že ide o skratku HH, keďže písmeno H je 8. v abecede, čo predstavuje skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler“.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 28. októbra obžalobu na Mariana Kotlebu za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Senát Najvyššieho súdu v júli 2018 zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý na jeseň rok 2017 už raz zamietol obžalobu na predsedu ĽSNS v kauze šekov.

Najvyšší súd sa vtedy stotožnil s názorom súdu prvého stupňa ohľadom procesného pochybenia týkajúce sa porušenia obhajobných práv obvineného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #extrémizmus #Špecializovaný trestný súd #Marian Kotleba #ĽSNS