Žilinskí kostlivci po Slotovi s čudnými riešeniami

Vlani v júli uzavrela Žilina zmluvu na právne služby a poradenstvo pri vyrovnávaní vzťahov medzi Žilinou a spoločnosťami podnikateľa Georgea Trabelssieho. Tie sa začali v časoch primátorovania Jána Slotu, ktorý mestu velil v rokoch 1990 až 2006. Výsledkom sú, podľa terajšieho vedenia, zmluvy nevýhodné pre mesto. To je ochotné advokátom, ktorí by mali dať všetko do poriadku, zaplatiť až milión eur.

17.02.2020 11:00
Žilina, mesto, katedrála Foto: ,
Katedrála Najsvätejšej Trojice nad námestím Andreja Hlinku v centre Žiliny.
debata (22)

To sa však nie celkom páči mestským poslancom. Prekáža im, že súčasný primátor Peter Fiabáne uzavrel zmluvu s advokátskou kanceláriou Karkó, s. r. o., bez verejnej súťaže. Na februárovom rokovaní zastupiteľstva preto časť poslancov predloží návrh na jej zrušenie.

Primátor však tvrdí, že právnikov nemusel vyberať verejnou súťažou. Aj samotná zmluva sa odvoláva na možnú výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní. Tá hovorí, že ak bude mesto zastupovať právna kancelária aj v súdnych konaniach, môže si vybrať advokátov priamo.

Mestská poslankyňa Miriam Šuteková, ktorá patrí do klubu podporujúceho primátora, upozorňuje, že v zmluve nie je zakotvená povinnosť právnej kancelárie pripraviť pre mesto podklady pre akýkoľvek súdny spor, prípadne žalobu aj podať na súde. Radnica zasa argumentuje, že so spoločnosťami, v ktorých má Trabelssie nejaké podiely alebo vplyv, vedie viacero súdnych sporov a predpokladá sa, že ďalšie môžu pribudnúť.

Dva varianty

Zmluvu s kanceláriou Karkó preveruje aj Úrad pre verejné obstarávanie. „Z nášho pohľadu bol výber uskutočnený správne. Minimálne v jednom spore sme s Trabelssiem boli a niekoľko ďalších reálne hrozí. Vybral som si právnikov, ktorým dôverujem,“ hovorí Fiabáne.

Hovorca mesta Vladimír Miškovčík vysvetlil, že pri uzatváraní zmluvy ani len netušili, či sa podarí s Trabelssiem dohodnúť, alebo skončia spory na súde. Mesto si preto našlo advokáta, ktorý ponúkol, že ho bude zastupovať v princípe bezodplatne. Žilina mu doteraz zaplatila 25-tisíc eur bez DPH za úvodné analýzy. Podľa zverejnenej zmluvy si však bude nárokovať na 17 percent zo všetkého, z čoho bude mať mesto majetkový prospech pri urovnávaní sporov s Trabelssiem. Nezáleží pritom, či sa jednotlivé spory podarí urovnať dohodou, alebo na súde.

Na stole sú dva varianty urovnania. Mesto by chcelo od podnikateľa získať rozostavaný areál športovej haly na Karpatskej ulici, kaštieľ v Bytčici a parkovaciu politiku. Za to ponúka Trabelssiemu obchodný podiel v Žilinskej parkovacej spoločnosti vo výške 59 percent a pozemky so stavbami v areáli SAD na Košickej ulici.

„Druhý variant predpokladá, že do rúk mesta prejde parkovacia politika, rozostavaný areál na Karpatskej ulici, areál Domu techniky a Športová hala Korytnačka. Spoločnosti Georgea Trabelssieho by mali získať obchodný podiel v parkovacej spoločnosti, nehnuteľnosti na Košickej ulici a doplatok vo výške 6 280 583 eur,“ povedal primátor. Tieto dva varianty dohody pripravila advokátska kancelária.

Vedia, a nepovedia

Primátor Fiabáne vysvetlil, že im spolu s advokátskou kanceláriou veľmi záležalo na tom, aby mestskí poslanci na decembrovom zasadnutí odsúhlasili jedno z týchto riešení. Preto sa dohodli na znížení zmluvnej odmeny za právne služby na 300-tisíc eur. Poslanci však neodklepli ani jednu možnosť a v platnosti zostala pôvodná zmluva. Takže ak by sa podarilo vyrokovať s podnikateľom prvý variant urovnania, advokátska kancelária by dostala 894 863,11 eura bez DPH, pri druhom variante 710 614,69 eura.

„Sme dohodnutí, že ak by sa podarilo vyrokovať dohodu v najbližších mesiacoch a predložiť ju na zastupiteľstvo, opätovne urobíme dodatok na zníženie odmeny pre advokátsku kanceláriu na 300-tisíc eur bez DPH,“ upozorňuje hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Konateľ advokátskej kancelárie Richard Karkó podotýka, že ani úspech v súdnom spore nemusí znamenať vymoženie peňazí alebo majetkových hodnôt. „Ak sa budeme súdiť niekoľko rokov s mimoriadne neistým výsledkom, odmenu 17 percent v prípade úspechu v súdnych sporoch považujem za férovú. Zaplatení budeme, len ak dosiahneme úspech,“ objasňuje Karkó s tým, že ak by sa podarilo spory urovnať mimosúdne, získajú päť percent iba z peňazí a majetku, ktorý mesto získa bezodplatne. Nechcel však presnejšie uviesť, aké konkrétne spory mesta s podnikateľom pripravuje. Vraj ide o taktiku.

Spory s Trabelssiem

Mesto Žilina v súčasnosti vedie dva súdne spory s Trabelssieho spoločnosťami. V prvom z nich sa snaží vymôcť nezaplatené dane z nehnuteľnosti od spoločnosti SIRS-Project, a. s., za roky 2013 – 2016 v celkovej sume 159 264 eur. V druhom spore sa mesto súdi o nezaplatené dane od spoločnosti ŠPORT PARK, s. r. o., za roky 2017 – 2019 vo výške 119 448 eur.

„Existuje viacero sporov, kde napriek právoplatným rozhodnutiam súdu neboli dodnes uhradené úroky z omeškania či trovy konania,“ uviedol hovorca žilinskej radnice. Tvrdí, že mesto spolu s advokátskou kanceláriou pripravuje viac súdnych sporov, nechce však konkretizovať. „Tieto informácie sú veľmi citlivé a akékoľvek zverejnenie by mohlo znamenať, že mesto stratí ich zverejnením svoju výhodu a pripravované spory či už meritórne, alebo vo finančnom vyjadrení neprinesú mestu očakávaný benefit,“ dodal na záver Vladimír Miškovčík.

Právne zastupovanie

Právnická kancelária Karkó zastupuje Mesto Žilina vo veciach vysporiadania vzťahov medzi spoločnosťami, v ktorých má majetok, prípadne vplyv podnikateľ Trabelssie. Ide o spoločnosti Mestská krytá plaváreň, SIRS – Development, Žilinská parkovacia spoločnosť, ŠPORT PARK, URPÍN, SIRS-Project, Obchodný dom Žilina a MIRAGE SHOPPING CENTER. Prostredníctvom týchto firiem má Trabelssie dosah napríklad na parkovaciu politiku mesta, disponuje Športovou halou Korytnačka, vlastní pozemok a kovovú konštrukciu plánovaného športového centra na Karpatskej ulici, ktoré malo byť postavené ako náhrada za predanú ŠH Korytnačka za primátora Harmana. Predmetom vzťahov sú tiež nevysporiadané pozemky pod nákupným centrom Mirage, pozemky v areáli SAD na Košickej ulici či budova kaštieľa v Bytčici, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, a mnohé ďalšie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Ján Slota #Peter Fiabáne