Druhé video o Kiskovi a pozemkoch. Objavuje sa v ňom aj jeho tvár

Druhé video je na svete. A podľa neznámeho autora, ktorý ho rozposlal do médií, k dispozícii ho má aj Pravda, máme čakať aj na tretí záznam. Hrdinom je bývalý prezident Andrej Kiska.

19.02.2020 12:34 , aktualizované: 20:00
debata (1443)

VIDEO: Ukážka z druhého videa o Andrejovi Kiskovi a pozemkoch – časť I.

Video

Tentoraz popíja kávu a chrúme keksík a rozoberá preferencie svojich súperov či útok osadníkov vo Važci v polovici decembra. Aj na jeho základe sa rozbehla antikampaň voči extrémistom, do ktorej spočiatku aktívne zasahovala aj nová Kiskova strana.

Najzaujímavejší je však samotný začiatok záznamu. Kiska sedí na káve s osobou, s ktorou si tyká a jej hlas sa podobá hlasu Michala Šuligu. Je to ten Šuliga, ktorý sa vo videu, zverejnenom minulý týždeň, rozprával s Milanom Reichelom o pozemkoch vo Veľkom Slavkove. Jeden vlastnil aj Kiska a na základe súdneho rozhodnutia ho musel vrátiť popradskému zubárovi Jánovi Francovi. Podľa tohto videa Kiska mal vedieť, že pozemok bol "osvedčený“ – čiže ako trefne povedal Šuliga v rozhovore – ukradnutý.

Kiska priznal, že sa so Šuligom stretol, sedeli v kaviarni a rozprávali sa. Potvrdil, že video je pravé, ale zostrihané.

VIDEO: Vyjadrenie Kisku k druhému videu o pozemkoch.

Video

V najnovšej nahrávke sa Šuliga s Kiskom rozprávajú o nezrovnalostiach pri zmluvách. Z ich slov možno porozumieť, že Kiska mal niekde vypovedať, pravdepodobne na polícii, že zmluvy podpísal v inom čase, ako je uvedené na papieri.

V ďalšej časti sa rozprávajú o dvetisíc eurách. Ide o peniaze, ktoré mal Július Sirotský vrátiť Kiskovi. Za túto sumu totiž bývalý prezident kúpil cez Sirotského pozemok vo Veľkom Slavkove, ktorý musel vrátiť Francovi. Z rozhovoru vyplýva, že Sirotský nemá toľko peňazí.

Predseda mimoparlamentnej strany Za ľudí Kiska toto video, rovnako ako to z minulého týždňa, označil za antikampaň. Vyhlásil, že podľa jeho informácií je za ňu zodpovedný poslanec Národnej rady za stranu Smer. Konkrétneho poslanca však menovať odmietol. „Nebudem potvrdzovať, ani vyvracať mená, ale určite sa aj vám dostalo do uší meno. Ďalšie informácie ale poviem až polícii,“ reagoval na otázku, či má na mysli Erika Tomáša.

"Erik Tomáš s tým nemá nič spoločné, my riešime sociálne opatrenia, Kiska nech si rieši svoje osobné problémy,“ reagoval hovorca Smeru Ján Mažgút.

VIDEO: Ukážka z druhého videa o Andrejovi Kiskovi a pozemkoch – časť II.

Video

Kiska tvrdí, že stretnutie súviselo s jeho žiadosťou o mimosúdne vyrovnanie, ktorú poslal Sirotskému. Ten je v celej kauze považovaný za bieleho koňa, ktorý mal byť iba papierovým sprostredkovateľom medzi predávajúcou firmou a Kiskom.

„Od pána Sirotského, lebo od neho som kúpil pozemok, som v mimosúdnej dohode požiadal, aby mi dvetisíc eur vrátil. Ozval sa pán Šuliga, ktorý sa chcel so mnou stretnúť a vyžadoval odo mňa tie peniaze. Povedal mi, že Sirotský nemá týchto dvetisíc eur, aby som mu tie peniaze zabezpečil. Jasne som povedal, že tohto človeka nebudem dostávať do finančných problémov. Pán Šuliga chcel odo mňa tieto peniaze vylákať. Nikdy som mu ich nedal,“ zdôraznil Kiska s tým, že od Sirotského tieto peniaze naďalej očakáva.

„Či sú kradnuté alebo neukradnuté. Keď osvedčené, tak ukradnuté. Koľkí majú v Tatrách také pozemky, aj oveľa väčšie. Keby si nebol prezident, každý na to s*re, je tak?“ hovorí na videu Šuliga, pričom Kiska proti takejto interpretácii vôbec nenamieta.

Exprezident síce stretnutie a rozhovor so Šuligom potvrdil, hovorí však, že video bolo účelovo zostrihané. So Šuligom sa podľa vlastných slov spoznal na základe inzerátu, na ktorý údajne odpovedal, keď si s bývalou manželkou kupovali pozemok na stavbu rodinného domu.

Kiska už v súvislosti s prvým videom podal trestné oznámenie za krivé obvinenie a ohováranie na prokuratúre v Poprade. Na záver stredajšej tlačovej besedy opäť vyzval políciu, aby v prípade začala konať. „Zatiaľ ma nik neoslovil. Keď ma polícia vyzve, poskytnem plnú súčinnosť pri obhajovaní tejto špinavosti,“ dodal.

Prvé video Kiska označil za podvrh. „Je to primitívne video dvoch veľmi zlých a nedôveryhodných hercov, ktorých vyšetruje polícia za rôzne podvody. Obaja rozprávajú podľa zjavne predpripraveného scenára a je to až tragikomické,“ povedal.

Prvé informácie sme doplnili redakčným článkom denníka Pravda.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký Slavkov #Andrej Kiska