Na reprefond košického primátora sa pozrie kontrolór

Pochybným míňaním reprezentačného fondu primátora Košíc Jaroslava Polačeka sa bude zaoberať hlavný mestský kontrolór. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorým sa nepozdáva, že vlani sa práve z toho fondu vyčerpalo takmer 70-tisíc eur.

23.02.2020 06:00
Košice, reprezentačný fond Foto: ,
Starosta košickej mestskej časti Jozef Karabin na mestskom zastupiteľstve, kde primátor Jaroslav Polaček vysvetľoval míňanie peňazí z reprezentačného fondu.
debata (8)

Na tento problém Pravda upozornila v utorok 18. februára v článku Košický primátor si užíva reprefond, dobehli ho účty. Na zvláštne čerpanie fondu poukázal poslanec Michal Djordjevič. Medzi bločkami, ktoré mu mesto sprístupnilo až po druhej žiadosti, boli aj účty za alkoholické nápoje, žuvačky či sladkosti.

„Pracovné obedy, ako boli oficiálne niektoré tieto posedenia evidované, sa končili často po 23. hodine. Na bločkoch je nielen pivo, ale aj tvrdý alkohol. Takéto správanie hraničiace s obžerstvom je veľmi zlým signálom pre Košičanov, ktorým mesto zvýšilo v uplynulom roku skoro všetko, čo sa zvýšiť dalo,“ povedal Djordjevič.

Čerpanie rozhorčilo aj starostku mestskej časti Nad jazerom a zároveň mestskú poslankyňa Lenku Kovačevičovú. „Obyvateľom hovoríme, že si treba uťahovať opasky, a vedenie mesta si ich musí uvoľňovať,“ povedala Kovačevičová.

Poslanec Jozef Karabin a starosta mestskej časti Pereš prišiel na zasadnutie v tričku s nápisom „Neprepijem z repre ani cent“ a doniesol chlebíčky a sladkosti. Ako starosta má ročne reprezentáciu 200 eur. „Alkohol nekupujem. Vlani som za 50 eur kúpil dar našej 100-ročnej obyvateľke, a tak mi zostalo zhruba 13 eur na mesiac. Ak za niekým idem alebo niekoho pozvem, platím to zo svojho,“ poukázal Karabin.

Primátor Jaroslav Polaček sa bránil, že Djordjevičove populistické útoky sú vytrhnuté z kontextu. „Zverejnili ste dokumenty, ako vám vyhovovalo, a nie so všetkými podkladmi k bločkom,“ argumentoval Polaček a zdôraznil, že všetky bločky vie vysvetliť. Nákup tvrdého alkoholu pri niektorých podujatiach zdôvodnil tým, že takto mesto vlastne ušetrilo, lebo ho nemuselo zabezpečovať cez kateringovú spoločnosť.

Podľa ďalších košických poslancov je takéto čerpanie financií z reprezentačného fondu minimálne v rozpore s dobrými mravmi. Zhodli sa, že na fond sa bližšie pozrie hlavný kontrolór, jeho závery by mali byť známe na zastupiteľstve v apríli.

Smernica o hospodárení s rozpočtovými prostriedkami na reprezentačné a propagačné účely je z roku 2017. Týka sa nielen primátora, ale aj pracovníkov kancelárie primátora, námestníkov aj ostatných zamestnancov mesta. Určuje napríklad, že pri zahraničnej delegácii môže dar stáť do tristo na osobu, pri domácej do sto eur. Podľa smernice sa za občerstvenie považuje káva, čaj a iné nealkoholické nápoje, prípadne aj alkoholické nápoje a jedlo podľa povahy a dĺžky trvania akcie.

Karabin navrhol upraviť túto smernicu. „Vypustiť spojenie prípadne aj alkoholické nápoje a zároveň pri daroch doplniť, že s výnimkou alkoholických nápojov,“ predstavil zámer Karabin.

Mesto má konečne rozpočet

Rozpočtové provizórium v Košiciach sa skončilo, mestskí poslanci prijali tohtoročný rozpočet. Mesto bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 225 miliónov eur. Najvyššiu položku tvoria výdavky na školstvo, a to až 92 miliónov eur. Na mestskú hromadnú dopravu sa ráta so sumou 23 miliónov eur a na údržbu komunikácii 11 miliónov. Do reprezentačného fondu pôjde 60-tisíc eur. Pôvodne mali poslanci rozpočet schvaľovať vlani v decembri, vtedy zvýšili miestne dane a poplatky a zmeny doň museli zapracovať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #jaroslav polaček