Výsledky nočnej víchrice: Energetická kalamita na strednom Slovensku

Silná nočná víchrica spôsobila na území stredného Slovenska tretiu energetickú kalamitu za posledné tri týždne. Mimo prevádzky je viac ako 260 distribučných trafostaníc.

24.02.2020 08:37 , aktualizované: 11:48
SR vietor Žilinský kraj popadané stĺpy cesta... Foto: ,
Silný vietor s dažďom v Žilinskom kraji v pondelok 24. februára 2020 zhadzoval stromy na cesty, padali aj betónové ståpy. Na snímke vozovka, ktorá sa prepadla v úseku cesty 1/10 z Bytče smer Makov.
debata (6)

Aktuálne je bez elektrickej energie viac ako 23 000 odberných miest. Informoval o tom v pondelok hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

„Mimo prevádzky je viac ako 260 distribučných trafostaníc. Na úrovni vysokého napätia eviduje SSD poruchy na 36 vedeniach. Najviac práce majú elektrikári na Orave, Liptove a Horehroní, no postihnuté je prakticky celé stredné Slovensko. Paradoxom je, že ide už o tretiu tohtoročnú kalamitu, pričom všetky vypukli vo februári,“ uviedol Gejdoš.

Keďže v noci fúkal extrémne silný vietor a na mnohých miestach padali stromy, pohotovostní pracovníci nemohli pracovať na odstraňovaní porúch z dôvodu bezpečnosti.

„Ráno už bola poveternostná situácia lepšia, preto vyrazili do terénu všetci dostupní elektrikári a piliari. Na mnohých miestach už realizujú opravy vedení. Stále je však dosť takých oblastí, kde treba poškodené miesta ešte len vyhľadať,“ priblížil. Doplnil, že ide predovšetkým o ťažko dostupné miesta v odľahlých hornatých oblastiach

Ak už počas dňa nebude fúkať a poruchy nepribudnú, situácia by sa podľa Gejdoša mala rýchlo zlepšovať. Postupne tak bude bez elektrickej energie čoraz menej domácností.

„Ako dlho bude trvať odstraňovanie jednotlivých výpadkov, je zatiaľ ťažké odhadnúť,“ skonštatoval hovorca s tým, že SSD vynakladá maximálne úsilie na to, aby to bolo čo najskôr.

Silný vietor i na východnom Slovensku

Dokopy 3383 odberných miest bolo na východe Slovenska počas pondelkového rána bez elektriny, k výpadkom došlo pre silný vietor. Ako uviedla hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej (VSD) Andrea Danihelová, na znovuzásobení odberných miest pracujú.

K výpadkom došlo najmä v lokalitách Oľšavica v okrese Levoča, Roštár v okrese Rožňava, Smolník a Helcmanovce, ktoré sú v Gelnickom okrese, Haniska v okrese Košice-okolie, Strihovce a Ubľa v okrese Snina a v Zámutove neďaleko Vranova nad Topľou.

„Príčinou je veľmi silný vietor, ktorý povyvracal stromy, ktoré spadli na elektrické vedenie. Následkom sú potrhané vodiče, polámané izolátory a poškodené konzoly. Kolegovia z pohotovostných zložiek a špecializovaných skupín okamžite vyrazili do terénu a odstraňujú následky,“ uviedla.

Podľa Danihelovej k výpadkom začalo dochádzať v noci od 1.00 h, keď postupne pre počasie vypadla elektrina približne v 4000 odberných miestach.

Hasiči v Prešovskom kraji zasahovali pre vietor 15-krát

Hasiči v Prešovskom kraji v noci na pondelok absolvovali 15 výjazdov v súvislosti s následkami silného vetra. Potvrdil to riadiaci dôstojník operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Ako informoval, silný vietor okrem vyvrátenia stromov poškodil aj časť strechy rodinného domu v obci Jurské v okrese Kežmarok. Všetkých 15 výjazdov absolvovali hasiči po 1.00 h v noci a zasahovali aj v pondelok ráno.

Vietor v Žilinskom kraji vyvrátil stromy

Silný vietor s dažďom v Žilinskom kraji v pondelok zhadzoval stromy na cesty, padali aj betónové stĺpy. V úseku cesty 1/10 z Bytče smer Makov sa prepadla vozovka v dĺžke päť metrov, zasahuje celý jeden jazdný pruh. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Úplne neprejazdná je aktuálne cesta III/2035 medzi obcami Lutiše a Radôstka. Podľa polície sú na 100-metrovom úseku spadnuté štyri betónové stĺpy. Na mieste je hliadka, ktorá usmerňuje dopravu.

Pre kamiónovú dopravu nad desať metrov je neprejazdný horský priechod Čertovica. „Odklon nákladných vozidiel je na ceste 1/18, na mieste je hliadka polície. Taktiež upozorňujeme vodičov na viaceré spadnuté stromy na cestách v kraji,“ doplnili policajti.

Výstraha pred vetrom na horách

Výstraha pred silným vetrom platí dnes pre okresy Banskobystrického, Prešovského, Košického a Žilinského kraja. Vietor môže v týchto lokalitách dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Pre celé územie Slovenska platí do 12.00 h aj výstraha prvého stupňa pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom trvá vo väčšine okresov východného Slovenska do pondelka 9.00 h, v okresoch Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Poprad do 12.00 h. Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Meteorológovia upozorňujú aj na tvorbu snehových jazykov a závejov, a to najmä na severe Slovenska v polohách nad približne 800 metrov nad morom. Výstraha platí do 12.00 h pre okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského kraja.

SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy pred povodňami. V okresoch Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín treba rátať so zvýšenou hladinou vodných tokov. Výstrahy platia do 12.00 h, v okrese Martin do 18.00 h.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #výstrahy