Matovič je vo svojom živle, Ficovu silu otestujú krúžky

Záverečné debaty pred parlamentnými voľbami sú dôležité, ale je to dvojsečná zbraň. Dá sa pri nich získať, niekto môže pozitívne zaujať, prekvapiť, ale aj skompromitovať sa, zatĺcť si symbolický klinček do politickej rakvy, domnieva sa politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV. Hovoril o tom v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu na TV Pravda.

24.02.2020 10:00 , aktualizované: 15:00
debata (73)

Posledný týždeň pred voľbami je dôležitý. Časť ľudí si dokonca vyberá až vo volebnej miestnosti. Podľa Marušiaka je za tým aj únava z politických elít. Rozhodnutie voliča už nie je dané napríklad sociálnym zázemím, ale je ovplyvnený médiami či náladami na sociálnych sieťach. Na to zrejme stavili aj tí, ktorí spustili kampaň proti exprezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Politológ poukázal na fakt, že ľudia sa často pohybujú v uzavretých sociálnych bublinách, nemajú záujem spoznať názory iných, čo je aj výsledok pôsobenia sociálnych sietí a médií.

Na favorita volieb, stranu Smer, majú vplyv aj kauzy, aj únava z vládnutia, časť známych tvárí je v politickom dôchodku. V strane sú kompetentní politici, ktorí majú budúcnosť, ako premiér Peter Pellegrini alebo minister financií Ladislav Kamenický, ale charizmu, akú mala strana za čias, keď bol premiérom Robert Fico, už mať nebude. Strana podobného typu bude potrebná, môže dlho fungovať, ale nebude už taká silná ako predtým, uviedol Marušiak.

Ficove ďalšie kroky budú závisieť od volebných výsledkov. Už nie je v takej politickej kondícii ako v minulosti a taký garant volebného úspechu ako predtým, ale stále má v strane silnú pozíciu. Veľa naznačí aj to, komu dajú voliči strany preferenčné hlasy.

Politológ reagoval aj na neúčasť zástupcu Smeru v debate zástupcov parlamentných strán, ktorá bola v nedeľu v RTVS.

„Je to zvláštna situácia, keď najsilnejšia politická strana nemá v debatách svojho človeka,“ komentoval Marušiak moment, keď líder kandidátky Smeru Peter Pellegrini ochorel a do štúdia RTVS nemohol prísť ani Robert Fico, dvojka na kandidátke.

Politická strana ako Smer by mala mať niekoho, kto dokáže obhajovať výsledky vládnutia, keďže strana je dvanásť rokov pri moci, aj keď sa dvaja výrazní predstavitelia strany nemôžu takejto debaty zúčastniť, domnieva sa.

Smeru sa presadzovaním 13. dôchodku a zvýšenia rodinných prídavkov podarilo nastoliť v kampani významné sociálne témy. Politológ to považuje za legitímne, ale otázny je spôsob, akým sa to snaží presadiť.

Práve v sociálnych otázkach sa podarilo podľa neho vymedziť Igorovi Matovičovi (OĽaNO) aj voči iným opozičným stranám.

„Matovič má zvláštny dar, má veľmi sugestívne vystupovanie, vie poukazovať na problémy názorne, voličovi sa dostane pod kožu, či už pozitívne alebo negatívne,“ povedal Marušiak. Má politický inštinkt ako osloviť voličov a urobí to spôsobom, že si to ľudia zapamätajú oveľa viac ako slová lídrov iných strán.

Matovič už vystupuje umiernenejšie, ale stále dominuje jeho ťah na voličov. Aj keď razantne otvoril aj sociálne otázky, politológ poukázal na protirečenia v jeho programe práve v sociálnej oblasti. V tejto kampani však dominuje politický marketing, dodal Marušiak.

Nemyslí si, že vláda, ktorá bude pozostávať z veľa koaličných partnerov, sa bude vyznačovať stabilitou. Takéto vlády bývajú menej stabilné, uviedol.

Kiskove kauzy zrejme neovplyvnia výrazne priaznivcov strany Za ľudí a volebný výsledok. Môžu však spôsobiť, že strana bude mať horšiu pozíciu medzi ostatnými opozičnými stranami. S kauzami sa Andrej Kiska nedokázal celkom vysporiadať ani keď bol v prezidentskom ú­rade.

Marušiak by nepodceňoval ani Mariána Kotlebu (ĽSNS). Vždy dokázal vo volebných kampaniach prekvapiť, dodal politológ.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020 #Ide o pravdu